Parlamentaras parengė atitinkamus Kūno kultūros ir sporto įstatymo bei Valstybinių pensijų įstatymo pakeitimo bei papildymo projektus.

Anot A. Matulevičiaus, įteisinus jo siūlymus, būtų pagerbti olimpiadų medalininkai ir pasaulio bei Europos čempionai, taip pat padidintos jų socialinės garantijos.

Šiuo metu įstatymai nenumato galimybės skirti nusipelniusio Lietuvos Respublikai sportininko vardą. Seimo narys ragina Kūno kultūros ir sporto įstatyme įtvirtinti tokią sąvoką.

Pagal dabar galiojančią šio įstatymo redakciją, Kūno kultūros ir sporto departamentas atitinkamos sporto šakos federacijos arba Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymu teikia Valstybinių pensijų skyrimo komisijai prašymus skirti sportininkams ir jų treneriams, sporto darbuotojams bei pedagogams pirmojo ar antrojo laipsnio valstybines pensijas.

A. Matulevičius siūlo pirmojo laipsnio valstybines pensijas skirti visiems asmenims, turintiems nusipelniusio Lietuvos Respublikai sportininko vardą.

Valstybinių pensijų įstatymas numato galimybę olimpinių žaidynių aukso medalio laimėtojams gauti pirmojo laipsnio valstybinę pensiją, o olimpinių žaidynių sidabro ir bronzos medalių laimėtojams - antrojo laipsnio valstybinę pensiją. Parlamentaro manymu, teisę į pirmojo laipsnio pensijas reikėtų suteikti visiems olimpiadų medalininkams ir pasaulio bei Europos čempionams.

Pasak A. Matulevičiaus, olimpiadose ir čempionatuose dalyvaujantys bei apdovanojimus laimintys sportininkai puikiai reprezentuoja mūsų valstybę pasaulyje. "Aukštus sportinius rezultatus pasiekę sportininkai ypač daug laiko skiria sunkioms treniruotėms, kurių dėka yra įvertinami pasauliniu ir Europiniu lygiu, - pažymėjo politikas. - Profesionalaus sportininko karjera yra palyginti trumpa, be to, ne visų sporto šakų atstovai sugeba užsidirbti senatvei".

Šiuo metu valstybinę pirmojo laipsnio pensiją sudaro 552 litai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją