Šveicarai ketvirtfinalio etape liepos 2 d. žais su Ispanijos rinktine, iš turnyro aštuntfinalyje po neįtikėtinai dramatiškos kovos eliminavusia Kroatijos futbolininkus. Taigi, per vieną Euro 2020 vakarą iš varžybų buvo išstumti abu 2018-ųjų pasaulio pirmenybių finalininkai.

Pagrindinis mačo laikas ir pratęsimas rungtynėse Rumunijos sostinėje baigėsi lygiosiomis – 3:3. Pirmoje šiame čempionate baudinių serijoje šveicarai realizavo visus 5 smūgius, o prancūzai – pirmus 4. Penktąjį 11 m baudinį treneris Didier Deschampsas patikėjo realizuoti 22-ejų metų K. Mbappe, tačiau puolėjo smūgį atrėmė šveicarų vartininkas Yanas Sommeris.

Tačiau dramatiškai baigėsi ne tik baudinių serija – išskirtinis buvo visas rungtynių scenarijus, kurių viduryje prancūzai vaikščiojo ant peilio ašmenų, o pagrindinio laiko pabaigoje jau galėjo uosti artėjančią pergalę.

Rungtynes labai aktyviai pradėjo Šveicarijos rinktinė, iš karto perėmusi kamuolio kontrolę. 15 min. tai davė vaisių – po Hario Seferovičiaus smūgio galva pasaulio čempionai atsidūrė besivejančiųjų vaidmenyje (0:1).

Perimti inciatyvą prancūzams sekėsi sunkiai. Nors kamuolį ėmė kontroliuoti ilgiau, tačiau kurti realių progų įvarčiams mėlyniesiems niekaip nepavyko.

Artėjant kėlinio pabaigai rungtynes trumpam pertraukė į aikštę išbėgęs vyras su juodais akiniais, kurį išvesdino apsauga. Ilsėtis komandos išėjo šveicarams pirmaujant minimalia persvara.

Euro 2020: Prancūzija – Šveicarija

Vos prasidėjus antrajam kėliniui šveicarai turėjo puikią progą padvigubinti savo persvarą, tačiau prieš tuščią vartų zoną atsidūręs žaidėjas po skerso perdavimo tiesiog nepataikė į kamuolį.

Netrukus šveicarai dar sykį atsidūrė per plauką nuo įvarčio – Stevenas Zuberis išprovokavo po VAR peržiūros skirtą 11 m baudinį, tačiau Ricardo Rodriguezo smūgį 54 min. sugebėjo atremti prancūzų vartininkas Hugo Llorisas.

57 min. prancūzai įkvėpė gaivaus oro gurkšnį – kamuolį baudos aikštelėje meistriškai suvaldęs Karimas Benzema pasiuntė jį į vartus ir išlygino rezultatą (1:1). 59 min. tas pats K. Benzema pelnė antrą prancūzų įvartį iš eilės – šį kartą neįtikėtiną formą demonstruojantis puolėjas kamuolį į vartus nukreipė galva po Antoine'o Griezmanno perdavimo (2:1).

75 min. atrodė, kad prancūzai įtvirtino savo persvarą – puikiu smūgiu iš toli kamuolį į vartų kampą pasiuntė Paulis Pogba (3:1).

Visgi 81 min. šveicarai pademonstravo, kad nepalūžo – H. Seferovičius galva pasiuntė kamuolį į prancūzų vartus ir sugrąžino intrigą (3:2), o 90 min. Bukarešto stadionas sprogo nuo emocijų, kai Mario Gavranovičius stipriu smūgiu atstatė pusiausvyrą ir perkėlė rungtynes į pratęsimą.

Per papildomas 30 min. komandoms pasižymėti nepavyko ir rungtynės persikėlė į pirmąją šiame čempionate 11 m baudinių seriją.

Kuo ji baigėsi, jau aprašyta publikacijos pradžioje – iki K. Mbappe smūgio visi 9 abiejų komandų žaidėjų baudiniai buvo realizuoti, tačiau Paryžiaus PSG komandos lyderiui to padaryti nepavyko.

Pažymėtina, kad ir rungtynių metu psichologinė K. Mbappe būsena kėlė klausimų – net ir patogiose padėtyse kamuolį gavęs puolėjas į vartus pataikyti niekaip neįstengdavo, nervinosi.

Toks buvo visas futbolininko čempionatas – 2018-ųjų pasaulio pirmenybių herojus Euro 2020 savo įvarčių sąskaitos taip ir neatidarė. „Les Bleus“ atakų lyderiu tapo į rinktinę po pertraukos sugrįžęs Karimas Benzema, pasižymėjęs 4 kartus, tačiau ir jam, kaip ir visiems didžiules viltis puoselėjusiems prancūzams, turnyras yra baigtas.

Pasižiūrėti įsimintiniausius šių rungtynių epizodus galite spustelėję čia.

Primename, kad 2016-ųjų Europos čempionate, vykusiame Prancūzijoje, šeimininkų rinktinė nužygiavo iki finalo, kuriame 0:1 nusileido Portugalijai.

Prancūzijos ir Šveicarijos rungtynių statistika

Rezultatas

Prancūzija 3 – 3 Šveicarija, po baudinių serijos pergalę 5-4 iškovojo Šveicarija

15' Haris Seferovičius [0-1]
57' Karimas Benzema ]1-1]
59' Karimas Benzema [2-1]
75' Paulis Pogba [3-1]
81' Haris Seferovičius [3-2]
90' Mario Gavranovičius [3-3]

55' Ricardo Rodriguezas (Šveicarija) – nerealizuotas 11 m baudinys

Baudinių serija

Mario Gavranovičius + Paulis Pogba +
Fabianas Scharas + Olivier Giroud +
Manuelis Akanji + Marcusas Thuramas +
Rubenas Vargasas + Presnelis Kimpembe +
Admiras Mehmedi + Kylianas Mbappe -



Viena iš pirmenybių favoričių Prancūzijos rinktinė čempionatą pradėjo „mirtininkų“ F grupėje ir joje užėmė pirmąją vietą. Didier Deschampso auklėtiniai 1:0 įveikė Vokietiją, 1:1 sužaidė su Vengrija ir 2:2 – su Portugalija.

Savo ruožtu Šveicarijos rinktinė A grupėje finišavo trečia – 1:1 sužaidė su Velsu, 0:3 pralaimėjo Italijai ir 3:1 įveikė Turkiją.

Dėl pandemijos metams atidėtas didžiausias Europos futbolo renginys pirmą kartą apima net 11 skirtingų šalių miestų, kuriuose iš viso varžosi 24 rinktinės.

Iš viso turnyrą pradėjo 24 rinktinės, 8 iš kurių iš čempionato pasitraukė po pirmojo etapo. Be jau minėtos Ispanijos – Šveicarijos poros, šiuo metu jau yra aišku, kad ketvirtfinaliuose Belgija kovos su Italija, o Čekija – su Danija.

Dar viena Europos futbolo čempionato ketvirtfinalio pora bus aiški po antradienio aštuntfinalio rungtynių, kuriose Anglija susirems su Vokietija, o Švedija – su Ukraina.

Lygiai mėnesį truksiančio Euro 2020 turnyro nugalėtojai paaiškės finale Londono „Wembley“ stadione liepos 11 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (344)