Nors ne viskas buvo idealu, bet iš esmės ši olimpiada viršijo mano lūkesčius. Kiekviena čia praleista diena buvo pilna patirties ir įspūdžių, kurie išliks visam laikui. Linkiu visiems nors kartą gyvenime pasiryžti tokiam nuotykiui, o pradėti galite jau nuo Rio de Žaneiro 2016 vasaros olimpinių žaidynių, savanorių atranka į Rio prasideda jau šią vasarą!

Iš Sočio aš išsivešiu daug įvairiausių įspūdžių, dalis jų bus tikrai nuostabūs, kiti - ne tokie teigiami. Taigi, noriu pasidalinti tuo kas man čia labiausiai patiko ir kas nuolatos kliūdavo.

Pradėsiu nuo teigiamų dalykų. Pirmiausiai tai mane labai maloniai nustebino lietuviai savanoriai, kurių čia susirinko beveik dvi dešimtys.

Tikrai nesitikėjau čia sutikti tiek daug mūsiškių. Džiugu, kad ir mūsų šalyje populiarėja savanorystė ir žmonės pasiryžta aukoti savo laiką ir pinigus vardan naujos patirties.

Lina Balčiūnaitė

Antras dalykas, kurio negaliu nepaminėti, tai visa žaidynių infrastruktūra - naujos arenos, keliai, viešbučiai, keltuvai, visa transporto sistema - viskas veikė gerai ir paliko tik geriausius įspūdžius.

Dar vienas dalykas, kurį norėčiau paminėti, tai valkataujantys šunys ir katės, kurių pilnos visos olimpinės sostinės gatvės. Iš pradžių tai atrodo kiek neįprasta, bet po kiek laiko būriai šunų stotelėse ar po parduotuves šmirinėjančios katės neatrodo keistai. Kuo norėjau pasidžiaugti, tai, kad vietinė valdžia nusprendė palikti tuos gyvūnus gatvėse, taip kaip čia yra įprasta, o ne gaudyti ir naikinti juos vien dėl geresnio olimpinių žaidynių sostinės vaizdo. Šiuos gyvūnus net sunku pavadinti valkataujančiais, nes jie yra visada pamaitinti ir neagresyvūs.
Čia tiesiog yra įprasta, kad visi žmonės maitina šiuos gyvūnus tiesiog gatvėse.

Noriu pasidžiaugti ir gyvenimo sąlygomis, kurias suteikė organizatoriai. Po kelių straipsnių žaidynių pradžioje apie baisius viešbučius, kuriuose teko apsigyventi žurnalistams, visi savanoriai ėmė juokauti, kad tai turbūt pirmoji ir vienintelė olimpiada, kurioje savanoriai gyvena geriau nei žurnalistai.

Kas labiausiai man kliuvo šiose olimpinėse žaidynės, tai pirmiausiai rūkantys savanoriai. Olimpiadoje galioja antirūkymo politika, visuose olimpiniuose objektuose galima rūkyti tik specialiose rūkimo vietose, o savanoriams dėvintiems uniformą rūkyti yra draudžiama. Bet rusai savanoriai šio draudimo nelabai paiso. Tikrai atrodo keistai kai olimpiados savanoris su uniforma traukia sau dūmą ne tik kur nors gatvėje, bet ir olimpiniame sportininkų kaimelyje.

Lina Balčiūnaitė

Kitas dalykas, kuris kuo toliau tuo labiau pradėjo kliūti, tai rusų kultūra arba tiesiog tos kultūros nebūvimas. Jei esate kada laukęs poliklinikoje eilėje ir prieš jus į kabinetą užlįsdavo kokia močiutė, kuri sakydavo aš čia labai trumpam tik noriu pasiklausti, tai čia Rusijoje taip yra visur - tiek autobuse, tiek parduotuvėse, tiek patikrinimo punktuose.

Kaip sakė viena savanorė britė - rusai apskritai neturi „stovėjimo eilėje“ kultūros, visi užsieniečiai čia lieka paskutiniai, nes vietiniai visur braunasi per galvas ir mojuodami alkūnėmis. Aš nesakau, kad Lietuvoje mes šiuo atžvilgiu esame labai mandagūs, bet lyginant su rusais tai mes jau tikri vakariečiai.

Dar vienas vietinės kultūros bruožas - tai taisyklių nesilaikymas, arba jų apėjimas. Man atrodo keistai kai į tarnybinį telefoną po kelis kartus per dieną gauni pranešimus, kad to ir to daryti negalima, su daugybę šauktukų ir didžiosiomis raidėmis, o galiausiai ir grasinimu, kad tiems, kas nesilaikys tvarkos bus atimtos akreditacijos.

Bet, kaip supratau, net ir tai nelabai padeda. Džiaugiuosi, kad šis mėnuo praleistas Rusijoje padėjo pamatyti ir tai, kiek daug mes pasiekėm per tuos daugiau nei dvidešimt nepriklausomybės metų ir kaip kai kurie dalykai, savaime suprantami rusams, mums jau yra nesuvokiami.

Kadangi teko susipažinti su keliais inžinieriais iš Čekijos, kurie yra atsakingi už mechanizmų, kilnojančių dekoracijas Fišto stadione, darbą, tai jie pažadėjo, kad ir uždarymo ceremonijoje galime laukti visokių siurprizų. Taigi, linkiu pačių geriausių įspūdžių stebint Sočio olimpinių žaidynių uždarymą!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)