Kuomet 1990 metais Lietuva atgavo nepriklausomybę, geriausi mūsų šalies krepšininkai vietoj raudonųjų SSRS marškinėlių užsivilko žalias ir baltas aprangas su gimtosios šalies pavadinimu. Per šiuos nepriklausomybės metus Lietuvos krepšinio rinktinė tarptautiniuose turnyruose su prancūzais susitiko 11 kartų. Šešiuose mačuose triumfavo lietuviai, penkiuose - Prancūzijos krepšininkai.

Pirma šių rinktinių akistata įvyko prieš 16 metų vykusiose Europos čempionate. Antrose čempionato rungtynėse Artūro Karnišovo (31 tšk.) ir Gintaro Einikio (27 tšk. ir 13 atk. kam.) vedama Lietuvos komanda 94:88 nukovė prancūzus.

Antra dvikova - 2000 metų Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse. Tuomet grupės varžybose lietuviai lengvai 81:63 sudorojo varžovus iš Prancūzijos, kurie vėliau nužygiavo iki pat finalo ir tik jame nusileido amerikiečiams. Tuo tarpu Lietuvos rinktinė iš Australijos grįžo pasidabinusi bronzos medaliais.

Nors 2001 metų Europos krepšinio čempionato grupės varžybose pergalę 76:65 iškovojo prancūzai, po dvejų metų Švedijoje vykusiose pirmenybėse Lietuvos krepšininkai varžovams atsilygino su kaupu. Pusfinalyje 74:70 palaužę prancūzus, jie finale nukovė ispanus ir į viršų kėlė Senojo žemyno trofėjų.

Pusfinalio rungtynėse pasiekta pergalė lietuviams suteikė sparnus, padėjusius pakilti į Europos krepšinio viršūnę. Prie šios svarbios pergalės daugiausiai prisidėjo Saulius Štombergas, pelnęs 22 taškus. Jam puikiai talkino Šarūnas Jasikevičius (14 tšk., 10 atk. kam. ir 7 rez. perd.) ir Eurelijus Žukauskas (12 tšk. ir 7 atk. kam.).

Tuo tarpu Prancūzijos rinktinė po pralaimėto pusfinalio atsigauti nesugebėjo - bronzinėse rungtynėse nusileidusi Italijai liko be medalių.

Po dvejų metų vykusiame 2005-ų Europos čempionato ketvirtfinalyje Boriso Diaw (18 tšk. ir 11 atk. kam.), Tonio Parkerio (11 tšk. ir 5 rez. perd.) ir legendinio Antoine Rigaudeau (11 tšk.) vedami prancūzai ketvirtfinalyje 63:47 įveikė pačias blogiausias turnyro rungtynes sužaidusią Lietuvos komandą ir užkirto jai kelią link medalių. Su šiuo vieninteliu pralaimėjimu Antano Sireikos auklėtiniai turnyre liko penkti, o prancūzai iškovojo bronzą.

Komandų keliai susidūrė ir 2007 Senojo žemyno turnyre. Antro etapo rungtynėse pergalė atiteko lietuviams 88:73, kurie vėliau į gimtinę grįžo pasipuošę bronziniais apdovanojimais.

Visiems į atmintį įstrigusiame 2010 metų pasaulio čempionate Kęstučio Kemzūros auklėtiniai, kurių sudėtyje nebuvo ryškiausių šalies žvaigždžių, suklupo vos kartą (pusfinalyje čempionais tapusiems amerikiečiams) ir iškovojo bronzos medalius. Po įspūdingą žaidimą demonstravusių lietuvių kojomis tąkart krito ir prancūzai. Grupės varžybose jie buvo nugalėti įtikinamai - 69:55.

2011 metais Lietuvoje vykusiame Europos čempionate, kurį daugelis prisimena su širdgėla, lietuvių ir prancūzų keliai susikirto antro etapo varžybose Vilniuje. Tąkart Nando de Colo (22 tšk. ir 5 per. kam.) ir T. Parkerio (19 tšk.) vedama Prancūzijos rinktinė 73:67 palaužė lietuvių pasipriešinimą bei nužygiavo iki pat finalo, kuriame turėjo pripažinti Ispanijos krepšininkų pranašumą.

Londono olimpinėse žaidynėse stipresni buvo prancūzai - grupės varžybose jiems nusileista 74:82.

2013 metais Slovėnijoje vykusiame Europos čempionate lietuviai ir prancūzai jėgas išbandė dukart. Puikiai sužaidę J. Kazlausko auklėtiniai antro etapo pirmose rungtynėse įtikinamai 76:62 įveikė Vincent'o Collet vadovaujamą rinktinę. Pergalingoje dvikovoje mūsų komandą į priekį vedė Renaldas Seibutis, ne tik surinkęs 15 taškų, bet ir aktyvioje gynyboje uždusinęs varžovų komandos pergalių kalvį T. Parkerį.

Vis tik finalo dvikovoje stipresni buvo Prancūzijos krepšininkai, pirmą kartą tapę Senojo žemyno čempionais. NBA žaidėjų Nicolas Batumo (17 tšk.), B. Diaw (15 tšk.) ir T. Parkerio (12 tšk.) vedami prancūzai lietuvius pranoko 80:66.

Nuo praėjusio rudens abiejų komandų sudėtyse - nemažai pasikeitimų. Prancūzijos rinktinė verčiasi be kertinių savo žaidėjų T. Parkerio, Nando De Colo ir Alexio Ajinca. Tuo metu J. Kazlausko gretose nėra net keturių Europos vicečempionų - Robertas Javtokas ir Linas Kleiza vasarą nusprendė paskirti traumų gydymui, Tomas Delininkaitis į rinktinę nebuvo pakviestas, o Mantas Kalnietis patyrė traumą paskutinėse draugiškose rungtynėse.

„Mūsų laukia šiuo metu svarbiausias mačas. Duok Dieve, kad laimėtume – tada šis pralaimėjimas užsimirš labai greitai“, - po pralaimėjimo pusfinalyje JAV rinktinei sakė Mindaugas Kuzminskas.

„Reikia išlikti kovingiems, mums reikia iškovoti medalį. Tai būtų pirmas toks Prancūzijos komandos medalis per visus pasaulio čempionatus. Taigi motyvacijos mes turime. Mes esame žaidėjai profesionalai, trokštame laimėti, o ne sugrįžti be nieko“, - sport24.fr teigė prancūzų lyderis N. Batumas.

Ar lietuviams pavyks pakartoti 2010-ų pasiekimą ir prancūzus išsiųsti namo tuščiomis? Kurios, be ryškiausių žvaigždžių likusios, rinktinės komandinis žaidimas bus darnesnis? Ar J. Kazlauskas pergudraus V. Collet? Visi atsakymai į šiuos klausimus paaiškės šeštadienį 19 valandą Lietuvos laiku prasidėsiančiame mažajame finale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)