Lietuvos krepšinio rinktinės žygis Rio de Žaneire prasidėjo trimis pergalėmis, tačiau baigėsi trimis nesėkmėmis, iš kurių dvi buvo itin skausmingos. 50 taškų skirtumu grupėje pralaimėta Ispanijai, vėliau suklupta dvikovoje su kroatija, o mūsiškių agoniją Brazilijoje užbaigė australai, kurie ketvirtfinalio dvikovoje Lietuvą sutriuškino 90:64.

Joną pažįstu daug metų ir neabejoju, kad jis jau yra priėmęs sprendimą. Jeigu ir sulauktų pasiūlymo, jis atsisakys šios kėdės.
Sergejus Jovaiša
Nors pasibaigus šioms rungtynėms J. Kazlauskas nepanoro kalbėti apie savo ateitį nacionalinėje komandoje ir pareiškė „pasisakysiantis vėliau“, S. Jovaiša neabejoja, kad vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšinio specialistų jau yra priėmęs sprendimą.

„Nesupainiokime visko į vieną krūvą. Klauskite federacijos, o aš po to pasisakysiu. Atidirbau, kaip manęs prašė, ketverius metus ir dabar neskubėkime su visomis išvadomis“, – po pralaimėjimo Australijai tvirtino J. Kazlauskas.

Tuo metu S. Jovaiša į tokius stratego žodžius pažvelgė kitu kampu.

„Joną pažįstu daug metų ir neabejoju, kad jis jau yra priėmęs sprendimą. Jeigu ir sulauktų pasiūlymo, jis atsisakys šios kėdės. Jo sutartis po olimpinių žaidynių su federacija baigėsi. Jonas toks žmogus, kad „ant karštųjų“ nepasakė, bet tikrai ras būdų ir priemonių kaip tai pasakyti. Ir nemanau, kad tai susiję su pralaimėjimais, – pažymėjo 1992-ųjų Barselonos olimpinių žaidynių bronzos laimėtojas. – J. Kazlauskas jau yra pavargęs, ne kartą tai sakė pats.

Jis puikiai atliko savo darbą, rinktinė pakelta į trečią vietą pasaulio reitinge, iškovoti Europos čempionato medaliai, žaista pasaulio čempionato ketvertuke. Jono nuopelnai neginčytini, tačiau jis yra iš tokių, kuris prisiims kaltę sau – ką jau yra ne kartą padaręs ir anksčiau. Manau, kad dar prieš Rio jis turėjo tokį planą. Kaip besibaigtų žaidynės, rinktinei jis pasakys sudiev“.

Anot S. Jovaišos, po rungtynių su Australija ir apskritai po viso olimpinio turnyro mintys dėliojasi labai sunkiai.

„Po tokio pasirodymo gali prisigalvoti ką nori. Kai kas matosi plika akimi, o kai ką reikia analizuoti specialistams jau susirinkus ir atvėsus. Rinktinė buvo gerame kelyje. Augo, brendo, bet lemiamose rungtynėse nedemonstravo tos formos, kurią turėjo. Labai daug veiksnių susidėjo. Visų pirma, psichologinis nuovargis. Nes komanda ilgai keliavo, žaidė daug rungtynių, buvo ilga aklimatizacija. Sunku buvo kiekvienam žaidėjui pakeitus laiko juostas, ritmą, gerai jaustis. Tačiau čia ne pasiteisinimas, nes tos pačios bėdos buvo iškilusios ir kitoms komandoms“, – konstatavo S. Jovaiša.

Pasak eksperto, koją komandai kyštelėjo ir blankus Jono Valančiūno pasirodymas, tačiau paversti jo atpirkimo ožiu nederėtų.

„Išskyrus Mantą Kalnietį, kuriam šlovė už šį pasirodymą, visi kiti blykstelėdavo tik labai trumpais momentais ir esmės bei naudos rimtose rungtynėse neatnešė. Joną Valančiūną mes dabar linksniuojame ir kalame prie kryžiaus, tačiau ateityje jis dar padovanos ne vieną pergalę mūsų komandai. Žinoma, rinktinė laukė iš jo tempimo, tai neįvyko. O kai nesiseka lyderiams, kitiems irgi sunkiau. Tačiau negalima versti kaltės ant jo vieno“, – teigė jis.

S. Jovaišos nuomone, olimpinių žaidynių finale susitiks JAV ir Australijos rinktinės.