Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vykdomasis komitetas sekmadienį dar svarstys, ar dėl dopingo skandalo neleisti Rusijai dalyvauti rugpjūčio 5 dieną prasidedančiose olimpinėse žaidynėse.

Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) ketvirtadienį atmetė Rusijos apeliaciją prieš Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) sankcijas Rusijos sportininkams už valstybės palaikomą dopingo schemą, uždrausdamas jiems dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje.

Sporte Rusija yra galinga valstybė, o jos atstovų nedalyvavimas Rio olimpiadoje sukeltų didžiausią krizę olimpiniame judėjime, tad prezidentas Vladimiras Putinas mėgina savo įsikišimu pasiekti, kad draudimas būtų atšauktas.

„Rusijos valdžios – vyriausybės, prezidento, visų mūsų – oficiali pozicija yra ta, kad sporte nėra ir negali būti vietos jokiam dopingui“, – pareiškė V. Putinas penktadienį per pasitarimą su vyriausybės nariais.

Jis patarė pareigūnams glaudžiai bendradarbiauti su TOK, Pasauline antidopingo agentūra (WADA) ir Rusijos olimpiniu komitetu bei sukurti specialią visuomeninę antidopingo komisija.

„Manau, kad tikslinga kreiptis į Rusijos olimpinį komitetą su tokiu pasiūlymu – sukurti nepriklausomą, noriu pabrėžti, būtent nepriklausomą visuomeninę komisiją, kurioje galėtų būti be Rusijos specialistų ir užsienio ekspertai medicinos, teisės srityse, autoritetingi visuomenės ir sporto veikėjai bei specialistai“, – sakė V. Putinas.

Prezidentas pasiūlė paprašyti, kad šiai komisijai vadovautų TOK duajenas Vitalijus Smirnovas.

„Tokiai komisijai turi vadovauti visiškai nepriekaištingos reputacijos žmogus, kuriuo pasitiki ir gerbia olimpinė šeima. Toks žmogus mūsų šalyje yra – tai Smirnovas Vitalijus Georgijevičius, Tarptautinio olimpinio komiteto duajenas, TOK narys nuo 1971 metų“, – sakė V. Putinas.

Nuošalyje neliko ir vienintelis SSRS prezidentas bei Nobelio premijos laureatas 85-erių metų Michailas Gorbačiovas, kuris išsiuntė laišką TOK vadovui Thomasui Bachui su prašymu atsižvelgti į jo poziciją.

„Mane neramina ir giliai liūdina tai, kad tuo atveju, jei Rusijos sportininkai bus nušalinti nuo olimpiados, kartu su kaltais nukentės ir nekalti. Man nepriimtina tokia kolektyvinė bausmė. Esu įsitikinęs, kad tai net prieštarauja pačiai olimpinio judėjimo kultūrai, kuri remiasi bendražmogiškomis vertybėmis, humaniškumu ir tiesos principais. Tikiuosi, kad jūs atidžiai pasižiūrėsite į šiuos argumentus ir priimsite sąžiningą sprendimą“, – pareiškė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1552)