Po tos saldžios bronzos Australijoje sekė trys „tuščios“ olimpiados iškovotų medalių prasme. Kaip senai džiaugiamės medaliais olimpinėse žaidynėse patvirtina faktai: Lietuva dar tik buvo pradėjusi derybas dėl įstojimo į Europos sąjungą, vaizdo kasečių nuomos punktai dirbo pilnu pajėgumu, o antrosios kartos „Volkswagen Golf“ automobilis buvo bene ryškiausias Lietuvos kelių simbolis.

Nutraukti šešiolikos metų olimpinių medalių badą siūlo kitas išbandymas Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei – jau šį savaitgalį prasidėsianti olimpiada Rio de Žaneire. O dar ir metas atrodo palankus. Rinktinę pro Rio krepšinio turnyro džiungles ves 2000 metų triumfo vairininkas Jonas Kazlauskas, kurio treniruojama komanda pastaruosius trejus metus it nelegalus statinys Nacionaliniame parke tvirtai įžūliai laikosi pasaulio rinktinių elite.
Jeigu krikščionybė liepia švęsti sekmadienį, lygiai taip pat liepiu švęsti pergales. Tiksliau jas branginti.
Rytis Kazlauskas
Du Europos čempionato sidabro medaliai ir ketvirtoji vieta 2014 metų pasaulio taurėje suteikė ne tik didžiulį džiaugsmą oranžinio kamuolio gerbėjams Lietuvoje, bet ir pasiuntė signalą likusio pasaulio rinktinėms – skaitykis su Lietuva, jei nenori anksčiau laiko skaityti lėktuvų skrydžių grafiko kelionei namo.

Tiesa, net jeigu ir pastarųjų kelerių metų rezultatai Jūsų širdies ritmikos prieš Rio nenuramina ir prieš miegą regite lietuviams užsikertančių kelių į Olimpiados medalius košmarus, turiu paprastą išeitį. Siūlau pasinaudoti paprasta dešimties patarimų terapija, kuri padės Jums psichologiškai pasiruošti ateinančiam olimpiniam išbandymui.


1. Pasitikėk Jonu Kazlausku
. Geriausias matematikas Lietuvos krepšinio istorijoje vadovaujasi griežta žaidimo schema - kieta gynyba ir aiškūs žaidėjų vaidmenys aikštėje. Žinoma, tokio stiliaus krepšinis nėra ta lengva banga, kuria varžovus šluoja ispanai. Tačiau gerai surikiuotas pozicinis krepšinis ir be daugybės NBA žvaigždžių leidžia Lietuvos krepšinio rinktinei spardyti užpakalius įvairaus kalibro varžovams.

2. Nesureikšmink draugiškų rungtynių rezultatų. Negalima maišyti rinktinės su žemėmis dėl dviejų pralaimėjimų būsimiems varžovams grupėje - Argentinai ir Brazilijai. Lygiai taip pat negalima užriesti nosių po dviejų pergalių prieš Ispaniją. Išankstinės tarpusavio akistatos labiau primindavo pokerio partiją tarp trenerių, slepiant kozirius, nei visavertį jėgų patvirtinimą. Prisiminkite tik du Jono Valančiūno metimus į krepšį rungtynėse su argentiniečiais. Neabejokite, grupės varžybose Jonas nebus toks kuklus.

3. Neišsigąsk rungtynių pradžios. Draugiškos rungtynės su ispanais, argentiniečiais ir brazilais priminė bėgimo varžybas, į kurias lietuviai atvykdavo pavėlavę. Tiesa, ilgainiui visos „vėlyvo starto" krizės išsispręsdavo pergrupuojant pajėgas. Žinoma, tokių prastų pradžių olimpinėse žaidynėse nesinori, bet net ir po prasto starto panikuoti nederėtų.

4. Neabejok Mantu Kalniečiu. Praėjusių metų Europos čempionate raktikaulio lūžio padarinius jautęs pagrindinis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės įžaidėjas M. Kalnietis džiugino rezultatyvių perdavimų (7.8), bet ne taiklumo statistika. Be to, žaidėjui stigo aštrumo atakų užbaigime. Pamirškite tą Mantą. 2016-ųjų M. Kalnietis jau ne sykį pademonstravo, jog atrodo kaip naujai suprogramuotas komandos vedlys. Olimpiadoje jis tvirtai ir sėkmingai laikys žaidimo vadžias.

5. Lauk J. Valančiūno dominavimo. Draugiškose rungtynėse J. Valančiūnas pademonstravo tiek pat potencialo, kiek aptingęs mokinys paskutinę mokslo metų dieną. Tai, žinoma, ne žaidėjo kaltė, o trenerių štabo sumanymas. Krepšininkas neabejotinai taps viena svarbiausių žaidimo ašių olimpiniame turnyre.

6. Tikėk debiutantais. Marius Grigonis ir paskutinę akimirką į dvyliktuką prasimušęs Vaidas Kariniauskas savo debiutą rinktinėje pradės nuo Olimpinio turnyro. Iš debiutantų olimpine ramybe labiausiai spinduliuoja M. Grigonis, kuriam nebūtų baisu patikėti vietą penketuke, sprendžiantis rungtynių likimui. V. Kariniauskas, savo ruožtu, turės griežtas užduotis - keletą minučių aikštėje pavaduoti M.Kalnietį. Tą V. Kariniauskas įrodė, kad gali padaryti. Atrodo, J.Kazlauskui to visiškai užtenka.

7. Į pagalbą ateis „trečiukai“. Lietuvos rinktinė turi puikų „trečiųjų numerių“ – lengvųjų krašto puolėjų duetą – Mindaugą Kuzminską ir Joną Mačiulį. Praėjusiais metais J. Mačiulio krepšinio poeziją nekart traukė komandą už ausų iš nepavydėtinų situacijų, todėl ir šiemet bus galima remtis į plačius J. Mačiulio pečius. Mindaugas „Kuzia“ Kuzminskas turi tiek sprogstamosios galios puolime, kad jo užtektų išnešti Olimpinės krepšinio arenos stogą. Tikiu, kad J. Kazlauskas žino, kur yra „Kuzios“ užtaiso paleidimo mygtukas.

8. Būk ramus dėl priekinės linijos.
Paulius Jankūnas visada gali pasiūlyti savo patikimas paslaugas ir alkūnes puolime prieš varžovų komandos sunkiuosius kraštus. Per metus didžiulį žaidimo brandos šuolį padaręs Domantas Sabonis jau nebe vilkelis rinktinės sudėtyje, o „centrai“ Robertas Javtokas ir Antanas Kavaliauskas turi parako maksimaliai sėkmingai pavaduoti J. Valančiūną, šiam ilsėtis ant suoliuko.

9. Džiaukis pergalėmis. Jeigu krikščionybė liepia švęsti sekmadienį, lygiai taip pat liepiu švęsti pergales. Tiksliau jas branginti. Šių metų olimpinis krepšinio turnyras, atrodo, kaip pasiutusių šunų kautynės, kur kiekviena perkasta gerklė leis prailginti savo egzistenciją. Paprasta aritmetika - 2-3 pralaimėjimai ir grupėje užimta ketvirtoji vieta, žinoma, ketvirtfinalyje garantuos JAV rinktinės barjerą.

10. Lauk medalio. Taip, lauk medalio. Toks bus paskutinysis patarimas. Ši rinktinė gali nužygiuoti iki ten, kur tris olimpiadas iš eilės Lietuvos vardo nebuvo. Jeigu sunku tuo patikėti, skaityk aukščiau išvardintus 1-9 patarimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)