Ilgamečiai ralio dalyviai šiemet bivakuose pastebi daugybę pokyčių. Saugomasi koronaviruso, todėl dienos aptarimai, informacija apie trasas pateikiama elektroniniu būdu, už buvimą be kaukių laukia nuo įspėjimo iki diskvalifikacijos, o įprastai viena didele atvira valgykla buvusi salė dabar suskirstyta į mažesnes patalpas, į kurias įeinant pasitinka perspėjimai: „ne daugiau nei 3 žmonės prie vieno stalo“.
Pasikeitė ir būdas, kaip maistas paduodamas. Užuot ilgų stalų su išdėliotu maistu, dabar suformuotas konvejeris: Dakarą organizuojančios kompanijos darbuotojai išsirikiavę į savotišką konvejerį ir pildo popierinius maišelius maisto produktais.
„Ko pageidaujate, jogurto, vandens, pieno?“ – klausia paslaugus aptarnautojas, mesdamas į maišelį viską, kol širdis geidžia ir į ką baksteli pirštu.
Greta jo kolega į maišelius dėlioja šilto maisto davinius: dėžutes su keliais skyriais, kuriuose – skirtingas maistas.
Tolesnis sustojimas: duona ir bandelės. Viskas supakuota taip, kad niekas maisto tiesiogiai neliestų. Šitai pažengę taip, kad netgi datulės, kurios buvo dalinamos vakarienei, supakuotos po vieną.
Galiausiai paskutinė stotelė: kava. Pusryčių pradžioje išrikiuoti net keli kavos aparatai, tačiau laikui bėgant jie vienas po kito dingsta nuo stalų: organizatoriai pamažu krausto visą bivaką į kitą vietą.
Ką valgo lenktynininkai
Maišeliai su maistu – labai gausūs. Tačiau organizatoriai perspėja, kad labai svarbu suvalgyti viską, kas yra duodama, o taip pat gerti daug vandens, kadangi Dakaras – ir ištvermės ralis, kuriam prireikia labai daug jėgų, o karštis bent jau pirmosiomis dienomis Saudo Arabijoje nemenkas.
Tad pusryčių maišelyje galima rasti bandelę, prie kurios – nedidelis gabaliukas sviesto ir mažytis indėlis džemo. Pasirinktinai – arba apelsinų, arba braškių.
Prie viso šito: buteliukas riebaus pieno ir natūralus jogurtas. Taip pat – obuolys. Pastarieji, kitaip nei bandelės ar figos, nėra supakuoti į atskirus maišelius.
Karšto maisto indelyje – absoliuti įvairovė. Angliškų pusryčių mėgėjams – pupelės su pomidorų padažu. Taip pat – du gabalėliai keptos bulvių košės su kažkokiais mėsos gabaliukais. Prie viso šito – pieniška dešrelė, kiaušinienė su kumpiu ir vienas saldus blynas, kurį greičiausiai derėtų valgyti su natūraliu medumi. Jo indelis taip pat įdėtas į pusryčių maišelį.
Beje, sausų pusryčių mėgėjams taip pat yra pasirinkimas: nedideliame kavos indelyje yra sausų pusryčių, kuriuos galima užsipilti pienu.
Galiausiai meniu pasibaigia desertu. Jei vakarienei buvo pasiūlyta išties gardaus šokoladinio pyrago, pusryčiams teko tik konservuotų ananasų indelis.