Visa tai galima konstatuoti apie Lietuvos rinktinės krepšininkus, pirmadienį iš Slovėnijos sostinės Liublianos parvežusius sidabro medalius.

Premija – kelianti šypseną

Lygiai 70 dienų lietas Lietuvos krepšininkų prakaitas atsipirko – jie laimėjo 19 iš 23 per tą laiką žaistų rungtynių (11 iš 12 draugiškų ir 8 iš 11 pirmenybėse) bei iškovojo Europos čempionato sidabrą.

Tai – geriausias lietuvių pasirodymas nuo 2003 m., kai iš Stokholmo buvo parsivežti aukso medaliai. Ir visa tai nepaisant to, kad šių metų rinktinėje buvo tik vienas tikras įžaidėjas (Mantas Kalnietis), du debiutantai (Donatas Motiejūnas ir Mindaugas Kuzminskas) bei pasikeitęs trenerių štabas.

Vyriausybė rinktinei už iškovotus sidabro medalius skyrė 240 tūkst. litų premiją. Jei šią sumą dalintume tik žaidėjams, kiekvienam dvyliktuko nariui išeitų lygiai po 20 tūkstančių Lt, tačiau, be abejonės, savo dalį gaus ir treneriai bei pagalbinis personalas, tad krepšininkams atiteks kiek mažiau.

Ar ši premija klubuose šimtus tūkstančių ar net milijonus uždirbantiems žaidėjams adekvati? Sunku pasakyti, tačiau bent jau didžiausias algas gaunantiems Linui Kleizai, Jonui Valančiūnui, Donatui Motiejūnui ir Jonui Mačiuliui ji turėtų kelti šypseną.

L. Kleizos metinis atlyginimas - 4,6 mln. JAV dolerių (tiek puolėjas gaus nepaisant to, kad Toronto „Raptors“ klubas, pasinaudojęs amnestijos taisykle, jį atleido) arba 11,765 mln. Lt. Vadinasi, per dieną L. Kleiza, kuris artimiausius dvejus metus atstovaus Stambulo „Fenerbahce Ulker“, vidutiniškai gauna 32,234 tūkst. Lt. Taigi tam, kad uždirbtų Vyriausybės kiekvienam žaidėjui skirtą premiją jam užtenka beveik pusdienio.

J. Valančiūno alga pagal kontraktą su „Raptors“ šį sezoną - 3,526 mln. JAV dolerių arba 9,02 mln. Lt. Tai - 24,711 tūkst. Lt per dieną, kas irgi yra šiek tiek daugiau nei 20 tūkst. Lt. premija.

Hjustono „Rockets“ puolėjas Donatas Motiejūno metinė sutartis įvertinta 1,423 mln. JAV dolerių arba 3,639 mln. Lt. Per dieną jo pajamos - 9970 Lt. Jam prireikia vos dviejų dienų, kad uždirbtų tiek, kiek valstybė jam skyrė už Europos čempionato sidabrą.

Su Atėnų „Panathinaikos“ ekipa kontraktą pratęsęs Jonas Mačiulis per sezoną turėtų gauti apie 450 tūkst. eurų arba 1,554 mln. Lt. Tai - 4257 Lt per dieną. Tad vienam kovingiausių rinktinės žaidėjų 20 tūkst. Lt premiją uždirbti pačiam užtrunka kiek daugiau nei pusę savaitės.

Beje, jei lietuviai būtų tapę čempionais, jiems buvo numatyta beveik dvigubai didesnė – 450 tūkst. Lt premija.

Poilsio – vos kelios dienos

Kiek krepšininkams po Europos čempionato liko poilsio prieš naująjį sezoną? Antradienį į Prezidentūrą atsiimti valstybinių apdovanojimų (ordinų) atvyko tik penki žaidėjai.

„Gal jie jau pradeda išsivažinėti – matote, dabar klubai spaudžia, pinigai dideli ir visa kita. Kai kas išvažiavo į Kauną, Linas Kleiza su manimi atsisveikino jau Slovėnijoje“, - į žurnalistų klausimą, kodėl Prezidentūroje tiek mažai krepšininkų, po ceremonijos atsakė treneris Jonas Kazlauskas.

Ir iš tiesų: L. Kleiza su „Fenerbahce Ulker“ klubu jau antradienį stojo į kovą „Rixos Cup“ turnyre Stambule, o ketvirtadienį žais rungtynes su Kauno „Žalgiriu“, kurio gretose - Martynas Pocius ir Robertas Javtokas (tiesa, jie į Turkiją neišvyko).

Naujojo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionato startas - irgi jau ketvirtadienį, rugsėjo 26 d., o Vilniaus „Lietuvos rytas“, kuriam atstovauja Renaldas Seibutis, pirmą mačą žais šeštadienį su Klaipėdos „Neptūnu“.

Ant pečiaus kojų sukėlę negulės ir J. Valančiūnas bei D. Motiejūnas. Jau netrukus prasidės NBA klubų treniruočių stovyklos, o ikisezoninių rungtynių maratonas startuos po kiek daugiau nei savaitės - kitą šeštadienį, spalio 5 d.

J. Kazlauskas, kuris su Lietuvos krepšinio federacija yra pasirašęs ketverių metų kontraktą (iki 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių pabaigos), tai pat jau tvarkosi dokumentus, nes jo laukia Kinijoje treniruojama ekipa Guangdongo „Southern Tigers“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (787)