Meldoniumo, draudžiama medžiaga paskelbto šių metų pradžioje, N. Lobincevo organizme aptikta birželį.

Aiškėja, kad Latvijoje gaminamą preparatą, skirtą širdies darbui stiprinti, jis vartojo septynerius metus, patartas Rusijos medikų. Nors, anot USADA, širdies problemomis ir nesiskundė.

Kaip ir keturiskart pasaulio čempionę J. Jefimovą, N. Lobincevą treniravo amerikietis Dave'as Salo, po nuolatinių skandalų galiausiai atsižadėjęs rusės.

Praėjusį ketvirtadienį Pietų Karolinos universitetas paskelbė suspenduojantis J. Jefimovos širdies draugo narystę savo komandoje.

Tačiau sankcijos 27-erių plaukikui, kainavusios galimybę pasirodyti Rio de Žaneire, buvo skirtos dėl to, jog jo pavardė šmėstelėjo Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) pasamdyto tyrėjo Richardo McLareno ataskaitoje apie masinį Rusijos atletų dopingo mėginių klastojimą.

J. Jefimovai startuoti olimpinėse žaidynėse taip pat uždrausta ne dėl prieštaringai vertinamo meldoniumo, kurio jos dopingo mėginiuose šiemet rasta net kelis kartus. Pavasarį pati WADA pripažino iki galo neištyrusi, per kiek laiko ši medžiaga visiškai pasišalina iš organizmo, todėl nesiryžo griežtai bausti sportininkų, kurių mėginiuose aptikta menka meldoniumo koncentracija.

R. Meilutytės konkurentei 100 m plaukimo krūtine rungtyje atsirūgo 2013 metų skandalas, kuomet rusės organizme nustatytas draudžiamas preparatas dehidroepiandrosteronas (DHEA). Už tai Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) J. Jefimovai buvo skyrusi 16 mėnesių diskvalifikaciją.

Praėjusią savaitę Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) rekomendavo išbraukti iš Rio de Žaneiro dalyvių sąrašo visus rusus, praeityje baustus dėl dopingo vartojimo arba atsidūrusius R. McLareno tyrimo apie Rusijoje paslaptingai pradingusius dopingo mėginius ataskaitoje.

Tiesa, pasipiktinusi tokiu sprendimu J. Jefimova susikrovė daiktus ir vis tiek nuvyko į Braziliją. Plaukikė kreipėsi į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS) ir laukia jo galutinio verdikto.

Primename, kad FINA uždraudė dalyvauti olimpiadoje septyniems rusų plaukikams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (589)