Vienu geriausių pasaulio futbolininkų dėl šio sezono pasiekimų laikomo M. Salah nesėkmės prasidėjo UEFA Čempionų lygos finale, kai Madrido „Real“ gynėjas Sergio Ramosas sutraumavo jo petį ir privertė „Liverpool“ lyderį palikti aikštelę sužaidus tik pusvalandį. Be savo vedlio likę anglai finalą pralaimėjo 1-3.

Ši trauma šokiravo Egiptą. Į pasaulio čempionatą po 28 metų pertraukos šalies rinktinę rezultatyviu žaidimu pirmą kartą atvedusiam puolėjui iškilo grėsmė Rusijoje nerungtyniauti. Galiausiai, M. Salah praleido tik pirmąjį mačą su Urugvajumi, tačiau kituose dvejuose negalėjo žaisti pilna jėga.

Nors pelnė du įvarčius, M. Salah neišgelbėjo savo komandos nuo nesėkmių – Egipto sugrįžimas į pasaulio pirmenybes buvo pažymėtas trimis pralaimėjimais ir priešpaskutine, 31-ąja vieta. Tiesa, didžiausią Egipto futbolo žvaigždę Rusijoje skaudino ne tik pralaimėjimai.

M. Salah apgailestauja dėl to, jog Egipto futbolo federacija pavertė jį politiniu įrankiu. Pasaulio čempionato metu egiptiečiai susitikinėjo su Čečėnijos lyderiu Ramzanu Kadyrovu, o šis itin artimai susidraugauti norėjo būtent su vienu populiariausių pasaulio futbolininkų, kuriam po vienos šventinės vakarienės buvo suteiktas Čečėnijos garbės piliečio vardas.

Žmogaus teisių pažeidimais kaltinamas Čečėnijos vadovas jau ne pirmą kartą siekė pagerinti savo įvaizdį susitikimu su garsenybe. Praeityje jis į svečius kvietėsi tokius žmones kaip Jeanas-Claude'as Van Damme'as, Stevenas Seagalas, Floydas Mayweatheris, Mike'as Tysonas ar Frankie Edgaras.

Tokie vizitai padėjo R. Kadyrovui legitimizuoti savo valdžią ir nukreipti dėmesį nuo žmogaus teisių pažeidinėjimo, o į Rusiją atvykus populiariausiam pasaulio musulmonui futbolininkui Čečėnijos vadovas nusprendė šio šanso nepraleisti. Glaudžiai su Egipto valdžia sutariantis R. Kadyrovas pasirūpino, kad šios šalies rinktinė prieš čempionatą treniruotųsi Grozne ir taip dar kartą įtvirtino siekį plėsti savo įtaką musulmoniškose šalyse.

Pasak pranešimų, Egipto futbolo federacija vieną ankstyvą rytą netikėtai prižadino M. Salah ir liepė jam nusileisti į viešbučio pirmąjį aukštą, kur jo jau laukė R. Kadyrovas. Nesipriešinęs futbolininkas tą dieną su Čečėnijos lyderiu fotografavosi futbolo stadione ir prie vakarienės stalo. Vėliau atletas buvo pasveikintas ir gimtadienio proga jam įteikiant 100 kilogramų tortą su ant jo nupieštomis Egipto ir Čečėnijos vėliavomis.

Kuomet socialiniuose tinkluose paplito kontroversiškos nuotraukos ir vaizdo įrašai, tarp Egipto futbolo federacijos ir M. Salah įsiplieskė konfliktas. Nusikaltimų prieš žmogaus teises netoleruojantis „Liverpool“ futbolininkas būti siejamas su R. Kadyrovu nenori.

Mohamedas Salah ir Ramzanas Kadyrovas

Jau anksčiau dėl neteisėto jo atvaizdo panaudojimo ant Egipto rinktinės lėktuvo M. Salah vos neprarado didelės pinigų sumos iš savo rėmėjo, o nepateisinamais nuo šalies vadovų priklausomos federacijos veiksmais nepatenkintas futbolininkas praranda kantrybę.

26-erių egiptietis galvoja apie karjeros nacionalinėje komandoje pabaigą. Apie tai jis rinktinės bičiuliams užsiminė dar prieš paskutines pasaulio čempionato rungtynes su Saudo Arabijos futbolininkais. Traumos pilnai neišsigydęs M. Salah svarstė galimybę šiame mače net nebežaisti, tačiau federacijos vadovai įtikino jį rungtyniauti, o žiniasklaidai paneigė gandus apie konfliktus.

Spėjama, jog Egipte dievinamam M. Salah išsižadėti šalies rinktinės gali būti labai nelengva. Praeityje futbolininkui jau buvo grasinta privalomąja karine tarnyba ir priverstiniu sugrąžinimu iš Anglijos į Egiptą, o nemaloniai jį nuteikti gali ir vieno geriausių visų laikų Egipto futbolininko pavyzdys.

Praeityje su M. Salah nacionalinės komandos marškinėlius vilkėjęs Mohamedas Aboutrika pastaraisiais metais kritiškai atsiliepė apie Egipto politinį režimą, o šis 2017 metų sausį įtraukė futbolininką į ieškomų teroristų sąrašą bei areštavo jo turtą. Egiptiečių mylėtas, tačiau tautos priešu paverstas M. Aboutrika į gimtinę grįžti nebegali, todėl gyvena Katare.

M. Salah per savo karjerą Egipto nacionalinėje komandoje sužaidė 59 rungtynes ir pelnė 35 įvarčius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)