Rūta Meilutytė medalio nelaimėjo, Giedrius Titenis pateko tik į vieną pusfinalį, Danas Rapšys nepadarė nė to.

Visiems jiems Rio de Žaneiro baseine iki asmeninių rekordų buvo toli kaip iki mėnulio.

Bet vienas užsigulėjęs rekordas pagaliau krito. Ir asmeninis, ir Lietuvos. Ir krito du kartus.

Šiaurės Karolinos universitete studijuojantis ir JAV gyvenantis Simonas Bilis olimpiadoje debiutavo taip pat nuviliančiai. 100 m plaukimo laisvu stiliumi atrankoje jis tenkinosi 30-a vieta.

Bet perpus trumpesniame nuotolyje šviesiaplaukis dičkis buvo pasiruošęs ištaškyti vandenį iš baseino.

22 metų 198 cm ūgio sportininkas 50 m rungtį rytinėje sesijoje pradėjo nuotolį įveikdamas per 22,01 sek. Tokio tempo jau neatlaikė Raimundo Mažuolio dar 1994 metais užfiksuotas Lietuvos rekordas (22,08).

S. Bilis atrankoje užėmė 14-ą vietą ir pateko į pusfinalį. O tuomet prasidėjo.

Nors turėjo plaukti kraštiniame aštuntajame takelyje, lietuvis skriete skriejo per baseiną, greičiu mažai nusileisdamas pripažintiems favoritams. Sienelę jis palietė įveikęs simbolinę 22 sek. ribą – 21,71.

Įveikė S. Bilis ir devynis varžovus, su publikos numylėtiniu brazilu Bruno Fratusu pasidalindamas šeštą vietą. Ne už kalnų buvo tokie plaukikai kaip Prancūzijos dievaitis Florentas Manaudou, Ukrainos talentas Andrejus Govorovas, Rūtos Meilutytės trenerio Jono Ruddo auklėtinis iš Didžiosios Britanijos Benas Proudas.

O svarbiausia, kad S. Bilis po dienos varžysis olimpinių žaidynių finale, apie kurį anksčiau nedrįsdavo net pasvajoti.

„Pats to nelaukiau. – interviu DELFI prisipažino S. Bilis. – Dar netikiu, kad patekau į finalą. Turbūt tik rytoj ryte patikėsiu, kai suprasiu, kad reikės dar kartą plaukti distanciją. Pats nežinau, kaip taip pavyko, bet pavyko. Tikrai nedaug žmonių gali pasigirti, kad olimpiadoje pateko tarp aštuonių geriausių ir plaukė finale. Ypač žmonių iš Lietuvos.“

Panevėžyje gimusio plaukiko grumtynės su geriausiais meistrais vyks naktį iš penktadienio į šeštadienį, 4.44 val. Lietuvos laiku.

Ir galbūt pasaulis išgirs ne tik apie Rio de Žaneiro olimpinę čempionę, juodaodę gimnastę iš JAV Simone Biles. Mat jau po pusfinalio S. Bilis bendravimui su žiniasklaida skirtoje zonoje buvo labai populiarus tarp amerikiečių žurnalistų.

Simonas Bilis

– Tai adrenalinas jums padėjo pasiekti tokį greitį? – DELFI paklausė S. Bilio

– Tikriausiai. Laiką matote, vietą – taip pat. Labai stengiausi nesinervinti. Manau, 100 m rungtyje per didelis galvojimas apie plaukimą būtent ir pakišo koją. O šįkart galvojau tik apie tai, kaip kuo geriau atlikti apšilimą.

– Sprintas laisvu stiliumi – greičiausia ir prestižinė plaukimo rungtis. Juk reikia idealiai suderinti daug elementų, kai kiekviena šimtoji sekundės dalis gali būti lemiama.

– Kai plauki 100 ar 200 metrų, nebūtina nuo pat pradžių lėkti maksimaliu tempu. O plaukiant 50 m greitį reikia išvystyti iškart po starto. Tam, kad tai pavyktų, labai daug dirbau – su svoriais, ugdžiau sprogstamąją jėgą. Pasiruošimas – tikrai kitoks nei bet kuriai kitai rungčiai.

– Šiais metais progresuojate ne mėnesiais, o savaitėmis. Ar dar nepajutote pečiais įsirėmęs į galimybių lubas?

– Ne, tik ne dabar (juokiasi – DELFI). Kai pamačiau savo rezultatą, nebežinau, kokios tos mano galimybės. Tikiuosi, greitai nesustosiu. Kaip ir sakėte, šiemet nuolat gerinau savo laikus. Ir trumpame (25 m – DELFI), ir ilgame baseine. Viduryje sezono Teksase plaukiau net nenusiskutęs kūno, nepasiruošęs, ir vos nepasiekiau olimpinio normatyvo. Tai nuteikė labai gerai. Atvažiavęs į stambias varžybas pagalvoji: jei taip gerai plauki nepasirengęs, tai dabar tikrai gali nuveikti kažką daugiau.

– Ar nuveikti kažką daugiau tikitės ir finale?

– Savo tikslus jau tikrai peržengiau. Prieš olimpiadą tikėjausi tik patekti į pusfinalį. Labai norėjau tai padaryti ir padariau. O po to net nebuvo laiko kada pagalvoti, kas laukia toliau. Dabar net nebeturiu tų tikslų sugalvojęs.

– Stengsitės jų ir nesusikurti iki kitos dienos starto?

– Sakyčiau, geriau jau apie tai nemąstyti. Bandysiu plaukti kuo greičiau, ir viskas.

– Kurį varžovą aplenkęs pusfinalyje džiaugiatės labiausiai?

– O aš net nežinau, ką aplenkiau (juokiasi – DELFI). Net nemačiau galutinės lentelės – išvydau savo užimtą vietą ir apsisukęs išėjau, nes nežinojau, ką daryti. Reikės dar pažiūrėti grįžus, kas pakliuvo į finalą, o kas – ne.

Simonas Bilis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)