Ketvirtadienį banko organizuotame renginyje parolimpiečiams pagerbti, įteiktos dovanos visiems parolimpinės delegacijos nariams ir piniginiai apdovanojimai 4-8 vietas parolimpiadoje užėmusiems atletams, negavusiems valstybinių premijų.

„Sveikiname Lietuvos parolimpiečius su svariais pasiekimais, kurie sutelkė visuomenę ir padėjo atkreipti dėmesį į žmonių su negalia aktyvaus būdo skatinimą. Deja, sportuojantys neįgalieji toli gražu ne visose srityse sulaukia tiek dėmesio. Olimpinių žaidynių dalyviai valstybines premijas gauna ne tik už iškovotus medalius, bet ir pasiektas 4-8 vietas, tuo tarpu parolimpiečiai šiuo atžvilgiu yra diskriminuojami. Todėl nusprendėme keisti šią situaciją atlikdami kad ir mažus, tačiau realius darbus, o ne dalindami pažadus“, - sakė „Citadele“ banko valdybos pirmininkas ir administracijos vadovas Skirmantas Jareckas.

Pagal galiojančią sportininkų finansavimo tvarką, olimpinėse žaidynėse 1-8 vietas užėmę sportininkai gauna atitinkamai nuo 115,85 tūkst. iki 5,79 tūkst. eurų valstybines premijas. Tuo tarpu parolimpinių žaidynių dalyviai premijas gauna tik už 1-3 vietas.

Už aukso medalius parolimpiečiams skiriama 17,38 tūkst. eurų, sidabro – 8,69 tūkst. eurų, bronzos – 5,79 tūkst. eurų premijos. Tiesa, Ministras Pirmininkas viešai pažadėjo padvigubinti parolimpiečių gaunamas premijas ateityje, tačiau apie 4-8 vietas užėmusių sportininkų premijavimą nekalbama.

1000 eurų piniginius apdovanojimai skirti šuolio į tolį rungtyje 4-ą vietą užėmusiai lengvaatletei Ramunei Adomaitienei ir 4-ą vietą disko metimo rungtyje užėmusiam Kęstučiui Skučui. Dziudo imtynininkui Osvaldui Bareikiui už 5-ą vietą parolimpinėse žaidynėse skirtas 750 eurų piniginis apdovanojimą. Plaukikui Edgarui Matakui už 400 metrų plaukimo rungtyje užimtą 8-ą vietą skirtas 250 eurų piniginis apdovanojimą.

Papildomą 500 eurų apdovanojimą įteiktas Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) generaliniam sekretoriui Gintarui Zavadckiui. Tai jau trečios parolimpinės žaidynės, kuomet G. Zavadckis buvo Lietuvos parolimpinės rinktinės misijos vadovu. Lietuvos parolimpiniame komitete jis dirba nuo 2005 metų, o neįgaliųjų sporte pats aktyviai dalyvauja jau 15 metų. Gintaras Zavadckis yra profesionalus neįgaliųjų stalo teniso žaidėjas, dalyvaujantis įvairiuose varžybose.

„Mes jau daug metų siekiame, kad tiek premijų ar stipendijų skirtumai tarp sveikų sportininkų ir sportininkų su negalia mažėtų arba jų neliktų visai. Labiausiai gaila tų sportininkų, kurie tiek ilgai ruošėsi parolimpinėms žaidynėms ir tai jau antras kartas, kai šuolio į tolį rungtyje vos vieno centimetro pritrūko iki bronzos medalio. Visos geros iniciatyvos prisideda prie neįgaliųjų sportininkų žinomumo, mažina egzistuojančią atskirtį, leidžia pasijusti visaverčiais Lietuvos piliečiais. Ir ne premijos dydis lemia, kaip neįgalieji jaučiasi čia - gyvendami Lietuvoje. Ačiū visiems sportininkams, treneriams, rėmėjams ir kitiems prisidėjusiems, kad Rio de Žaneiro parolimpinės žaidynės jau tapo skambia istorija tiek Lietuvoje, tiek už mūsų šalies ribų“, - sakė G. Zavadckis.

Parolimpiečių apdovanojimų renginio metu jo dalyviai ir svečiai taip pat turėjo galimybę paliesti, išbandyti ir įamžinti nuotraukose „auksinį“ golbolo kamuolį su visos golbolo komandos parašais. Būtent su šiuo kamuoliu Lietuvos golbolo komanda Rio de Žaneire vykusiose žaidynėse Lietuvai iškovojo aukso medalius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją