Baltijos kaimynų sirgaliai – vieni prie kitų

„Alus, užkandžiai, suvenyrai, rungtynių transliacijos, o po jų – muzika iki trečios nakties. Galvoju, kad fanų bus užtektinai, nes Lietuva laimės, o po pergalių alų gerti visuomet daug linksmiau“, – išpyškino Armandas Medniekas, ėmęsis įgyvendinti specialiai Europos krepšinio čempionatui skirtos Lietuvos sirgalių zonos projektą Latvijos sostinės širdyje.

Verslininkas, Rygoje valdantis restoraną, į pietinius kaimynus nusitaikė neatsitiktinai. Latvis ir pats kalba lietuviškai, mat gimė Vilniuje, o jo motina – lietuvė. Be to, A. Medniekas teigia jau daugybę metų pažįstantis prisiekusius krepšinio gerbėjus brolius Macius, 2013-ais nusprendusius pakeisti Latvijos pilietybę į Lietuvos Respublikos pasą.

Pastaruosius taip pat užvaldė Lietuvos rinktinės fanų zonos idėja. Įgyvendinti projektą A. Medniekas ir Maciai ėmėsi kartu su latviško „Aldaris“ alaus darykla, kuri priklauso „Carlsberg“ grupei – tai pačiai, kaip ir krepšinio sirgalių zonas per čempionatus užsienyje pastaraisiais metais kurdavęs „Švyturys“.

Ketvirtadienį greta Rygos Kongresų rūmų iškilsianti milžiniška palapinė, kurioje vienu metu tilps apie tūkstantis žmonių, bus viena iš mažiausiai keturių Europos čempionatui skirtų fanų zonų Latvijos sostinėje.

Senamiestyje bursis ir turnyro šeimininkų bei Estijos sirgaliai, oficiali fanų zona veiks prie Rygos arenos.

Trijų Baltijos šalių sirgaliai dominuos tiek tribūnose, tiek miesto gatvėse, kadangi iš kitų D grupėje kovosiančių šalių – Čekijos, Belgijos ir Ukrainos – krepšinio gerbėjų atvyks gerokai mažiau.

„Pagal tą informaciją, kurią pavyko surinkti, šeštadienį į Rygą atvažiuos dešimt tūkstančių lietuvių. Aišku, po pirmų rungtynių daug kas grįš namo, bet manau, kad apie porą tūkstančių turėtų likti Rygoje. Skaičiuojame, kad per visas varžybų dienas mūsų palapinėje turėtų apsilankyti maždaug 16 tūkst. žmonių“, – prognozavo A. Medniekas.

Konfliktų nesitiki

Nors bilietai jau baigia išsekti į daugumą Lietuvos rinktinės rungtynių, tiksliau suskaičiuoti į Rygą patrauksiančią tūkstantinę Jono Kazlausko auklėtinių gerbėjų armiją sunku net vienam jos „karininkų“ Tomui Balaišiui.

Kadangi važiuoti netoli, bendros kelionės nusprendė neorganizuoti ir aktyviausių rinktinės sirgalių grupė. Anot T. Balaišio, centralizuotai per Lietuvos krepšinio federaciją (LKF) buvo tik įsigyta apie trys šimtai bilietų į visas lietuvių rungtynes tam, kad triukšmingiausi fanai okupuotų tą pačią tribūną. O po mačų vieni iš jų važinės atgal į Lietuvą, kiti liks nakvoti Rygoje.

Tiek lietuvių, tiek estų aistruoliai pirmame čempionato etape bus skaičiuojami tūkstančiais, ką bekalbėti apie turnyro šeimininkus. Ar tokioms minioms susidūrus atmosfera nepradės kibirkščiuoti?

„Nemanau. Ir Rygoje, ir kitur susitikus su latviais problemų niekada nebūdavo. Jie – labai draugiški ir geranoriški. Sakyčiau, mūsų santykiai su jais yra pavyzdiniai, kitų šalių sirgaliai net stebisi, kad kaimynai taip gerai sutaria. Su estais mums nelabai yra tekę bendrauti, bet manau, kad krepšinio publika niekur nėra labai piktybiška“, – svarstė Sėklos pravarde kolegų vadinamas T. Balaišis.

O padėti kaimynams rasti bendrą kalbą pasišovė broliai Maciai, lietuviškoje fanų zonoje atliksiantys savotiškas „komendantų“ pareigas. Todėl ir palapinė vadinsis Rygoje gyvenančių, bet dėl Lietuvos krepšinio pamišusių dvynių pseudonimu – „braliukai“.

Latviai labai nori laimėti prieš lietuvius, bet supranta, kad šansus turi mažus. Jie patys sako: jums čia bus kaip pasirengimas atkrintamosioms varžyboms Prancūzijoje“, – vietos gerbėjų nuotaikas apibūdino Normundas.

Pinigų nėra, ieškinio – irgi

Nors Maciai įsitikę, kad Latvijoje atvykėliams iš Lietuvos nekils jokių incidentų, jie patys iki šiol tebeprisimenami dėl košės, kurios 2013 metais privirė Kaune.

Po Eurolygos rungtynių tarp „Žalgirio“ ir Madrido „Real“ (Ispanija) klubų broliai užsipuolė svečių žvaigždę Rudy Fernandezą, kuris esą įžeidė Lietuvą.

Tuomet vienas iš dvynių – Nauris – krepšininkui sudavė į veidą. Pareigūnai sulaikė abu brolius, kurie buvo neblaivūs. Vėliau teismas už viešosios tvarkos pažeidimą Nauriui paskyrė 1300 litų baudą, o įvykio vietoje kartu buvusiam Normundui nepareikšti jokie kaltinimai.

Kur kas smarkiau nemaloni istorija atsirūgo „Žalgirio“ klubui, dėl saugumo neužtikrinimo turėjusiam Eurolygai suploti 25 tūkst. eurų dydžio baudą. Lyga taip pat uždraudė broliams Maciams iki gyvos galvos patekti į ULEB organizuojamus renginius.

Praėjus pusmečiui savo kūnus Lietuvos krepšinį šlovinančiomis tatuiruotėmis išmarginę dvyniai paskelbė įkūrę krepšinio paramos fondą „Braliukai“, per kurį tikėjosi kompensuoti „Žalgirio“ patirtą nuostolį.

Bet dabar Maciai pripažįsta, kad gražūs planai taip ir liko kalbomis.

„Įdėjome daug savo asmeninių pastangų ir laiko, bet fondo veikla juda sunkiai, ateina labai maži pinigai. Tokie laikai, ne taip lengva kažką uždirbti. Žinau, kad Paulius Motiejūnas („Žalgirio“ direktorius – DELFI) labai nori tų pinigų. Kai prieš pusę metų kalbėjomės telefonu, jis iškart pasakė: broliukai, mums problemos su pinigais. Noriu pasakyti, kad mes atiduosime tą skolą, tik klausimas, kada. Bandysime tai padaryti iki Naujųjų metų“, – vėl žadėjo Normundas.

Gauti pinigų spalvingieji krepšinio aistruoliai iš Rygos tikėjosi ir teisinėmis priemonėmis. 2013-ais jie išsiuntė pretenzijas Eurolygai ir incidentą nušvietusiam „Eurosport“ kanalui, prašydami daugiau nei 600 tūkst. eurų kompensacijos už patirtą moralinę žalą.

Neįvykdžius reikalavimų, Maciai žadėjo kreiptis į teismą. Bet to nepadarė.

„Mums pasirodė, kad advokatai veikia ne mūsų naudai. Jie dirba ir su Rygos VEF klubu, kuris žaidžia Europos taurės varžybose, todėl pajutome, kad advokatauja nebe mums, o Eurolygai. Toks jausmas, kad būtų tarpusavyje susitarę. Bet mes toliau kovosime iki galo, darysime viską“, – į krūtinę mušėsi Normundas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)