Be prisikalbėjusio puolėjo – ne ką silpnesni

Po baltiškos dvikovos su latviais ir vienos poilsio dienos Lietuvos rinktinė pratęs pažintį su Balkanų krepšiniu Europos pirmenybių B grupėje. Šįkart Jono Kazlausko brigada dėl pergalės, kuri nutiestų tiltus į Liublianą, varžysis su Juodkalnijos komanda.

„Analizuojame jų puolimą, stengsimės kuo stipriau jį apsunkinti. Svarbiausia sustabdyti juodkalniečių žaidimą du prieš du, ruošiame jam priešnuodžius“, – apie pasiruošimą rungtynėms kalbėjo puolėjas Kšyštofas Lavrinovičius.

Nors didžiausią grėsmę Juodkalnijos varžovų krepšiui kelia 185 cm ūgio buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ legionierius Tyrese'as Rice'as, tik praėjusią vasarą gavęs juodkalnietišką pasą, padirbėti gynyboje reikės ir K. Lavrinovičiui bei kitiems Lietuvos rinktinės priekinės linijos žaidėjams.

Juodkalnijos rinktinė puolime vidutiniškai atkovoja po 14,7 atšokusio kamuolio – daugiau nei bet kuri kita Europos čempionato dalyvė.

„Didžiausias iššūkis bus susitvarkyti po savo krepšiu. Lankai arenoje kieti, kamuolys atšoka toli, ir ne visada mes jį sugraibome. Todėl atitverti varžovus reikia ne tik aukštaūgiams, bet ir mūsų „mažiukams“, – pabrėžė už varžovų žaidimo analizę Jono Kazlausko trenerių štabe atsakingas B. Matkevičius.

Dar vienas buvęs „Lietuvos ryto“ atstovas Milko Bjelica, Orlando „Magic“ klube NBA lygoje įspūdingai rungtyniavęs Nikola Vučevičius, naudingai ir pakankamai rezultatyviai Jesenicėse iki šiol rungtyniavę Bojanas Dubljevičius ir Blagota Sekuličius – tokias pajėgas po krepšiu tebeturi juodkalniečių vyriausiasis treneris Luka Pavicevičius. Pajėgos buvo dar gausesnės, bet šeštadienį po konflikto su treneriu iš komandos buvo išsiųstas puolėjas Vladimiras Dasičius.

Kita vertus, statistika tik sustiprina B. Matkevičiaus raginimą atitverti nuo krepšio visus varžovus be išimties – nė vienas aukštaūgis Juodkalnijos komandoje nesusirenka daugiau atšokusių kamuolių nei gynėjas Suadas Sehovičius (vid. 8).

Priklausomybė nuo lyderio – pavojinga

Žmogus, kuris Juodkalnijos rinktinėje spindi pats ir gali iškelti į rampų šviesą komandos aukštaūgius, yra įžaidėjas T. Rice'as. 17,7 taško ir 4,7 rezultatyvaus perdavimo – tokie įspūdingi amerikiečio statistikos vidurkiai.

„T. Rice'as labai agresyviai žaidžia derinį du prieš du, nors jo metimas ir nėra stabilus. Kai tik prasideda lemiama rungtynių stadija, juodkalniečiai žaidžia du prieš du su T. Rice'u, ir mums bus labai svarbu nuo jo apsiginti, kuo aštriau jį atakuoti, neduoti erdvės, kurią jis mėgsta.

Kas dengs varžovų lyderį? Pažiūrėsime, kas būtų mums į naudą. Savo geriausiai besiginančiam žaidėjui tikrai neduosime dengti snaiperio, kuris tik meta iš toli. T. Rice'ą gerai pažįsta Renaldas Seibutis, kuris su juo kartu žaidė „Lietuvos ryte“ – pasikalbėsime ir spręsime, koks variantas būtų geriausias“, – svarstė B. Matkevičius.

Nors T. Rice'as – vikrus ir pasižymintis milžinišku startiniu greičiu, pristabdyti įmanoma ir jį. Tai sėkmingiausiai pavyko bosniams, kurie gynėjui per 30 žaidimo minučių leido įmesti „tik“ 13 taškų. Šiame mače T. Rice'as metimus „iš žaidimo“ atliko vos 27 proc. (3/11) tikslumu.

Nesisekė vedliui, nesisekė ir komandai – Bosnijai ir Hercegovinai juodkalniečiai nusileido 70:76. T. Rice'ui nepataikius lemiamo metimo, Juodkalnijos ekipa nusileido ir latviams (72:73), o vienintelę pergalę pasiekė po skandalingos mačo pabaigos įveikę makedonus 81:80.

Lietuviams reikėtų labiau pasitikėti vienas kitu

Tuo tarpu koziris, kurio juodkalniečiams iki šiol nepavyko iki galo išsitraukti, yra N. Vučevičius. NBA spindėjęs vidurio puolėjas Slovėnijoje vidutiniškai pelno po 6,3 taško ir atkovoja 3 kamuolius.

„N. Vučevičius NBA šiemet pasirodė labai gerai, bet ten būna daug daugiau erdvės po krepšiu. Panašiai ir Jonui Valančiūnui, kuriam ta erdvė būdavo tik į naudą. N. Vučevičiui Europoje sunkiau žaisti vienas prieš vieną, bet kamuolius jis vis tiek atkovos – jo labai ilgos rankos“, – spėjo B. Matkevičius.

Lietuvos rinktinės žvalgas sulaukė klausimų ir apie pačių lietuvių ligšiolinį pasirodymą B grupėje. Specialistas pripažino, jog komandos puolimas dar smarkiai šlubuoja, bet gyrė žaidėjus už darbą gynyboje.

„Šita grupė nelengva: visi vieni kitus pjausto ir bando gyvi iš jos išeiti. Kartais atrodo, kad mes persistengiame puolime, atsiranda abejonių, ieškome kitokių opcijų. Bet po truputį turėtume įsivažiuoti, perlaužti save. Reikia labiau pasitikėti vienas kitu, dažniau pamatyti komandos draugą. O mūsų gynyba tvirtai stovi, esame viena geriausiai besiginančių komandų Europos čempionate“, – samprotavo B. Matkevičius.

Sekmadienio rungtynės tarp Lietuvos ir Juodkalnijos prasidės 22 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)