Grožio salone – ažiotažas dėl manikiūro

Studentų bendrabučius primenantys pilki daugiabučiai, mirgantys 204-ių šalių vėliavomis – tokį vaizdą pro aukštas tvoras, apjuosusias 27 hektarų teritoriją Rytų Londone, mato per olimpinį parką traukiantys praeiviai.

Tam, kad pajustumei šios laikinos beveik 11 tūkst. geriausių planetos sportininkų stovyklos aurą, būtina įžengti pro kruopščiai saugomus kaimelio vartus.

„Kažką panašaus esu patyrusi tik universiadoje. Bet kai suprantu, kad čia olimpiada, į kurią suvažiavę tik išrinktieji, pasijaučiu pakylėta“, – dar šviežiais įspūdžiais olimpinėse žaidynėse ketvirtadienį debiutavusi A. Palšytė.

DELFI žurnalistus 20-metė Lietuvos lengvaatletė pasitiko vadinamojoje tarptautinėje zonoje – aikštėje prieš kaimelio vartus, pro kurią kasdien marširuoja tūkstančiai olimpiečių komplekso gyventojų ir svečių.

Pirmiausia šuolių į aukštį atrankos varžybų barjerą sėkmingai įveikusi sportininkė nuskubėjo į kaimelio pramogų zoną atsiimti iš anksto užsakytos vardinės gertuvės, skirtos dvejais metais jaunesniam broliui Dominykui. Sau pasidovanoti A. Palšytė norėjo „nacionalinį manikiūrą“ – nusilakuoti nagus Lietuvos vėliavos spalvomis. Tačiau kaimelio grožio salonas toks populiarus, kad užsirašyti į eilę sportininkėms reikia net prieš kelias dienas.

Sportininkų ramovė – žaidimų kavinė

Pramogų zonoje – erdvioje žaidimų kavinėje – olimpiečiai atsikvėpti gali mušdami biliardo rutulius, pliekdami stalo futbolą ar bet kurį iš daugybės kompiuterinių žaidimų. Populiariausi tarp jų, žinoma, sporto simuliatoriai: stalo teniso, krepšinio, šaudymo, bokso ir t.t. Panorėjusi A. Palšytė galėtų „pasitreniruoti“ ir virtualioje erdvėje šokinėdama į aukštį, tačiau ilgakojė lietuvė sako nesanti didelė kompiuterinių žaidimų mėgėja.

„Nors varžyboms pasibaigus gal ir pabandysiu“, – nusijuokė praėjusių metų universiados ir 2010-ų planetos jaunimo pirmenybių vicečempionė.

Tuo tarpu žaidimų kavinėje sutiktas kitas Lietuvos šuolininkas į aukštį Raivydas Stanys buvo pasinėręs į futbolo aistras. Prieš Europos vicečempiono valdomą Bilbao „Athletic“ (Ispanija) klubą stojo varžovo iš Kinijos „vadovaujama“ „Barcelona“ ekipa – triumfavo lietuvis.

Pramogų zonoje olimpiečiai gali miklinti ne tik pirštus, bet ir kojas ar balso stygas – sutemus čia vyksta koncertai ir karaokė vakarai.

Tuo tarpu didesnių linksmybių ištroškę sportininkai keliauja į greta olimpinio kaimelio esančiame prekybos ir pramogų centre įsikūrusį naktinį klubą – kalbama, kad po gero vakarėlio kai kurie pramogautojai savomis kojomis grįžti atgal nebeįstengia.

Šviesiaplaukės lietuvės vyrams – „kaip pasaulio stebuklas“

Ramesnį poilsį mėgstantys atletai gali pasivaikščioti po žaluma alsuojančias olimpinio kaimelio gatveles ir parkelius, po kuriuos išmėtytos įvairiausios skulptūros – nuo pasidabruotos gorilos iki abstrakčių medžio drožinių.

Dar labiau nei meno dirbiniai vaikštinėtojų akis traukia pro šalį zujančios įžymybės. Tiesa, su jomis A. Palšytė kol kas nuotraukose neįsiamžino, bet pasinaudoti proga žada per olimpiados uždarymo ceremoniją.

Populiarumu nesiskundžia ir pačios lietuvės.

„Daugeliui užsieniečių, kurie kasdien nemato šviesių moterų, lietuvaitės yra kažkas tokio, kaip koks aštuntas pasaulio stebuklas. Kai tik randa progą, jie prieina, pakalbina, pakibina“, – kvatojosi A. Palšytė.

Išalkę sportininkai suka į 5,5 tūkst. žmonių vienu metu sutalpinti galinčią kaimelio valgyklą, kurioje galima pasirinkti iš tradicinių britų, Viduržemio regiono, Azijos, Afrikos patiekalų. Vis dėlto ilgiausios eilės – prie „McDonald's“ restorano. Beje, vienas sportininko apsilankymas valgykloje olimpinei delegacijai kainuoja 20 svarų (apie 90 litų), už kuriuos galima kimšti pilvą kiek telpa arba kiek leidžia sportinis režimas.

Erzina per langą sklindančios naktinės diskusijos

Vis dėlto daugiausiai laiko A. Palšytė leidžia daugiaaukštyje, kuriame gyvena Lietuvos delegacija.

Gyvenamoji erdvė čia suskirstyta į blokus iš trijų dviviečių kambarių. Pastarieji – nedidukai ir asketiški. Be lovų, spintos drabužiams ir spintelės asmeniniams daiktams kambariuose yra tik sienas puošiantys paveikslai. A. Palšytei ir tiek komforto pakanka, tik, anot jos, lova galėtų būti ne tokia minkšta.

Likusi savo kambaryje olimpietė dažniausiai žiūri filmus, skaito iš Lietuvos atsivežtą knygą ar naršo po internetą, o pritrūkusi draugijos eina į bendrą bloko poilsio kambarį, kuriame – patogūs sėdmaišiai ir plačiaekranis televizorius. Per jį keturių kolegų lengvaatlečių apsuptyje gyvenanti šuolininkė stebi kitas olimpinių žaidynių varžybas.

Nors A. Palšytė – vienintelė mergina bloke, o kambarių pertvaros, pasak jos, tarsi popierinės, kaimynai sportininkės nė kiek nevargina.

„Vaikinai saugo mane, netriukšmauja ir kitiems neleidžia. Blogiau, kai po langais per naktį kažkas sėdi ir garsiai kalbasi – galbūt reikės iš trenerės pasiskolinti ausų kištukų“, – svarstė Tatjanos Krasauskienės auklėtinė.

Su olimpine čempione susidraugavo greitai

Dabar A. Palšytė savo kambaryje šeimininkauja viena. Tačiau kai lengvaatletė antradienį įsikėlė į kaimelį, kambariu ji dar dalinosi su olimpine čempione Rūta Meilutyte, į tėvynę išvykusia po dienos.

Apie 15-metės čempionės gyvenimą kaimelyje vis dar primena balkone gulinti nugalėtojos gėlių puokštė ir jau suvalgyto šokoladinio medalio, kurį R. Meilutytei padovanojo kiti Lietuvos olimpiečiai, likučiai.

Nors sportininkės susipažino tik Londone, pasak A. Palšytės, bendrą kalbą jos rado greitai ir užsiplepėjo iki išnaktų.

„Rūta – tikrai ne tylenė, ji – labai smagi, linksma, dėmesio dar nesugadinta mergina. Jaučiasi, kad ji tik prasibrovė į elitą ir iškart šovė į pačią viršūnę. Rūta dar pati daug ko nesupranta, klausė mano patarimų. Pasidalinau patirtimi iš savo dar neilgos karjeros“, – prisiminė A. Palšytė.

Artėjant olimpiados finišui, kaimelį palieka vis daugiau Lietuvos sportininkų, tačiau atsiranda ir naujakurių. Ketvirtadienį vietoje anksti ryte išvykusių krepšininkų į lietuvių pastatą atsikraustė penkiakovininkai ir ėjikai.

Primename, kad Londono olimpinės žaidynės iškilmingai uždarytos bus sekmadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)