Tai reiškia, kad plaukikė J. Jefimova ir imtynininkas Viktoras Lebedevas penktadienį turėtų laimėti savo bylas ir gauti leidimus startuoti Rio, pranešė rusų advokatas Michailas Prokopiecas. Peržvelgtos ir kitaip įvertintos turėtų būti ir kitų rusų, anksčiau įkliuvusių dėl dopingo, bet jau atlikusių diskvalifikacijas, istorijos.

„TOK sprendimas uždrausti 2016 metų olimpiadoje dalyvauti sportininkams, kada nors diskvalifikuotiems dėl dopingo, neturi teisinės galios“, – skelbiama išplatintame oficialiame CAS pranešime.

Tiesa, šis CAS sprendimas negalioja lengvosios ir sunkiosios atletikos atstovams.

Ketvirtadienį dieną CAS patenkino dviejų rusų plaukikų – Nikitos Lobincevo ir Vladimiro Morozovo – ieškinius prieš Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) ir Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) draudimus startuoti jiems Rio olimpiadoje.

J. Jefimovos likimas buvo sprendžiamas ketvirtadienį vakare CAS atnaujinus apeliacinės bylos svarstymą, nukeltą jau kelis kartus.

„Bylos svarstymas CAS komisijoje dėl J. Jefimovos situacijos tęsiamas šią akimirką“, – ketvirtadienio pavakarę Rusijos oficialiai naujienų agentūrai TASS sakė plaukikės atstovas Andrejus Mitkovas.

Dabar oficialioje Rusijos plaukimo rinktinės sudėtyje – jau 31-as plaukikas, o apskritai rusų olimpiečių delegacijoje – 271 sportininkas iš 387-ių kelialapius į Rio iškovojusių, teigia Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas. Ir panašu, kad šis skaičius penktadienį dar padidės.

Moterų 100 metrų plaukimo krūtine rungties favorite Rio laikoma 19-metė amerikietė Lilly King, kuriai priklauso ir geriausias šio sezono rezultatas (1 min. 5,20 sek.). Šis laikas – netgi geresnis už tą, su kuriuo 15-metė Rūta Meilutytė laimėjo aukso medalį Londone (1:05,47 min.), bet lietuvė taip pat įvardijama kaip rimta pretendentė į aukso medalį. Tiesa, jei J. Jefimovai iš tiesų bus leista varžytis, konkurencija šioje distancijoje dar labiau išaugs.

Stay positive ✌🏼️🤗

A video posted by Yuliya Efimova (@pryanya93) on Jul 26, 2016 at 8:10pm PDT

Primename, kad pirmadienį Rio ilgiau nei dvi valandas posėdžiavęs CAS nutarė trijų Rusijos plaukikų – J. Jefimovos, jos vaikino N. Lobincevo ir V. Morozovo – ieškinių svarstymą nukelti antradieniui, nors teoriškai turėjo bylą išspręsti per parą, kadangi jau veikia olimpiniu režimu „sprendimui priimti – 24 valandos“.

Oficiali versija – CAS nori suformuoti bendrą poziciją visų į dopingą istorijas kada nors įsivėlusių Rusijos sportininkų atžvilgiu, pranešė J. Jefimovos agentas A. Mitkovas.

Prieš tai jis socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino pora nuotraukų su Julija bei Rusijos olimpinio komiteto (ROK) atsiųstu raštu, kad jo atstovas nedalyvaus šiame svarstyme ir pasitiki CAS bei TOK kompetencija. Toks ROK žingsnis A. Mitkovą akivaizdžiai papiktino. Jis įtaria suokalbį ir tai pavadino sportiniu „Molotovo-Ribentropo“ paktu.

Anksčiau Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) paskelbė, kad kiekvieno ruso likimas prieš pat žaidynes priklausys nuo specialios trijų žmonių komisijos, o diskvalifikuota plaukikė J. Jefimova padavė apeliaciją Tarptautiniam sporto arbitražo teismui. Taip pat pasielgė ir jos mylimasis N. Lobincevas bei V. Morozovas.

Tikėdamiesi jiems palankaus verdikto rusų plaukikai nuvyko į Rio, aklimatizavosi ir puoselėjo planus startuoti olimpiadoje.

Likus kiek mažiau nei savaitei iki žaidynių komitetas priėmė beprecedentį sprendimą – sušaukti išskirtinę trijų žmonių komisiją, nuo kurios ir priklausys rusų sportininkų skaičius Rio de Žaneire.

Trijulę sudarė Pasaulinės šaudymo federacijos ir IOC medicininės komisijos vadovo pareigas einantis turkas Uguras Erdeneris, IOC atletų komisijos vadovė iš Vokietijos Claudia Bokel ir Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos viceprezidentas iš Ispanijos Juanas Antonio Samaranchas jaunesnysis, legendinio IOC prezidento sūnus.

Prieš savaitę IOC nusprendė, kar Rusijos sportininkų likimą nuspręs atskiros tarptautinės federacijos. Būtent tą jos ir darė visą savaitę – pavyzdžiui, tarptautinė plaukimo federacija prie žaidynių neprileido 7-ių kriterijų neatitinkančių rusų plaukikų (nulėmė ankstesnis dopingo skandalų šleifas), tarp kurių ir J. Jefimovos, tarptautinė irklavimo federacija žaidynėse dalyvauti apskritai leido vos 6-iems iš 28-ių rusų. Tačiau paskui kiekvieną iš šių diskvalifikavimo atvejų komisija nagrinėjo atskirai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1822)