Ištraukė iš televizijos studijos

Ilgą ir įspūdingą karjerą tėvynėje baigęs ir televizijos komentatoriumi pradėjęs dirbti M. Fratello turbūt niekada nebūtų pagalvojęs, kad vieną dieną kitame pasaulio pusrutulyje mokys profesionalius žaidėjus krepšinio pagrindų.

Tačiau kai prieš pustrečių metų buvęs jo auklėtinis Atlantos „Hawks“ klube Aleksandras Volkovas pasiūlė jam keltis į Ukrainą, NBA veteranas ryžosi priimti jo kolegoms sunkiai suvokiamą iššūkį.

667 pergales NBA lygoje iškovojęs treneris atvyko į šalį, kurios nacionalinė komanda po nepriklausybės paskelbimo niekada nežaidė nei olimpinėse žaidynėse, nei pasaulio čempionatuose. Geriausias ukrainiečių pasirodymas Europos pirmenybėse buvo 1997 metais užimta 13-a vieta.

Pastarąjį pasiekimą M. Fratello treniruojama rinktinė jau pagerino. Be to, tarp 12-os geriausių žemyno komandų ji iškopė čempionate, kuriame varžosi nebe 16-a, o 24-ios ekipos.

Nuo debiuto pasaulio pirmenybėse ukrainiečius dabar skiria tik kelios pergalės, o pirmoji jų sekmadienį privalo būti iškovota prieš lietuvius. Į ketvirtfinalį Ukrainos atstovai gali patekti ir sulaukę latvių pralaimėjimo mače su belgais, tačiau kliautis vien tik tiesioginių konkurentų nesėkme būtų pernelyg rizikinga.

„Lietuvių laukia mūšis. Tai yra mūsų galimybė, kuria bandysime pasinaudoti“, – apie paskutines E grupės rungtynes atsiliepė puolėjas Maksimas Kornijenka.

„Darysime viską, kad žaistume ketvirtfinalyje. Tai būtų naujas žingsnis Ukrainos krepšiniui“, – į krūtinę mušėsi ir kitas puolėjas Maksimas Pustozvonovas.

Rinktinėje taiso vaikystėje paliktas spragas

Jie – vieni tų Europos krepšinio gerbėjams negirdėtų žaidėjų, iš kurių M. Fratello pamėgino supinti vidutiniokų statuso vertą komandą.

Vos 168 cm ūgio amerikiečio autoritetas neabejotinai didesnis nei kartu sudėtų visų likusių rinktinės atstovų. Juo labiau, kad tarp pastarųjų nėra žymiausių Ukrainos krepšininkų. Traumos prieš čempionatą išguldė Kirilą Fesenką, Arturą Drozdovą, Aleksijų Pečerovą, Sergejų Liščuką ir 5-uoju šaukimu į NBA šiemet pakviestą Aleksejų Leną, dar labiau apnuogindamos elitinių žaidėjų ir taip stokojantį ekipos užnugarį.

Tačiau 66-erių NBA legendos vadovaujamas trenerių štabas, kurį sudaro net aštuoni JAV ir Ukrainos specialistai, daro viską, kad Slovėnijoje sužibtų naujų ukrainietiškų žvaigždučių.

„M. Fratello mūsų komandai įpūtė dvasią, pasitikėjimą savimi ir komandos draugais“, – kalbėdamas su DELFI, treneriu žavėjosi rezultatyviausias ekipos žaidėjas (vid. 12,9 taško), gynėjas Sergejus Gladyras.

Ukraina - Serbija

„Atėjus M. Fratello viskas pasikeitė. Dabar su mumis dirba net 8 treneriai, kurių padedami po kiekvienos treniruotės tobuliname savo įgūdžius, išmokstame naujų dalykų“, – sakė M. Pustozvonovas.

Faktas, kad žaidėjai mokosi krepšinio abėcėlės nacionalinėje rinktinėje, skamba labai neįprastai. Pats M. Fratello tiki, jog tik pradėjus nuo pamatų galima pasiekti viršūnę.

„Mūsų laukia ilgas kelias, kuriuo eidami mėginame vytis šalis, turinčias išvystytą jaunųjų krepšininkų rengimo programą. Kitur vaikai nuo šešerių metų pradeda žaisti krepšinį, dalyvauja nacionalinėse lygose, o Ukrainoje to nėra.

Mums tenka rinktinėje šlifuoti elementus, kurie kitose šalyse skiepijami nuo pat vaikystės: perdavimo, kamuolio varymo, metimo techniką. Niekada to nepadaryčiau to vienas. Todėl su manimi dirba tiek daug asistentų. Man reikalinga jų pagalba, jų energija ir gebėjimas iš skirtingų dalių sujungti darnų kolektyvą“, – dėstė Ukrainos rinktinės strategas.

Trenerio viziją padeda įgyvendinti jo tautietis

M. Fratello ugdyti individualius savo krepšininkų sugebėjimus ėmėsi neatsitikinai – su savimi jis į Ukrainą atsivežė amerikietišką krepšinio filosofiją, ypač akcentuojančią žaidėjų meistriškumą. Tam, kad komanda greičiau adaptuotųsi prie M. Fratello sistemos, Ukrainos krepšinio federacijos prezidento pareigas dabar einantis A. Volkovas pasitelkė ir įžaidėją iš JAV.

Kitaip nei Makedonijos pasą turinčio Bo McCalebbo arba Juodkalnijai atstovaujančio Tyrese'o Rice'o, Ukrainos pilietybę šiemet įgijusio Eugene'o Jeterio žvaigžde nepavadinsi – amerikietis rungtyniauja Kinijos „Shandong Lions“ klube.

Tačiau M. Fratello dabar turi kam gimtąja kalba perduoti nurodymus, kuriuos E. Jeteris čia pat mėgina realizuoti aikštėje.

„Ukrainos rinktinėje treneris ir įžaidėjas – amerikiečiai, todėl jie žaidžia lengvesnį krepšinį, atakas stengiasi užbaigti žaisdami vienas prieš vieną arba du prieš du. Nevisada puldami jie elgiasi logiškai, bet, jei sekasi, gali pridaryti daug problemų“, – apie priešininkus atsiliepė Lietuvos nacionalinės komandos gynėjas Mantas Kalnietis.

Mantas Kalnietis

Sekasi ukrainiečiams ne visada. Prieš sensacingai įveikiant serbus, Ukrainos atstovus skaudžiai pamokė dar beprotiškesnį krepšinį puolime demonstruojantys latviai, sutriuškinę priešininkus 85:51. Tuo tarpu pirmame Europos čempionato etape ukrainiečiai laimėjo keturias iš penkių dvikovų.

Nežino, kuo galėtų pranokti Lietuvos rinktinę

Gausus trenerių štabas ukrainiečiams praverčia ne tik individualiam darbui su žaidėjais, bet ir varžovų analizei.

Po to, kai M. Fratello komanda pasiekė skambiausią savo pergalę čempionate, rezultatu 82:75 pribloškusi Serbiją, prieš savo tiesioginį konkurentą kepurę nukėlė net garsusis Dušanas Ivkovičius. Tuo tarpu patys ukrainiečiai dėkojo savo treneriams, po kaulelį išnarsčiusiems serbų taktines schemas.

„Jie naktimis nemiega analizuodami varžovus, ruošdami žaidimo planą. Kai gauname savo skautų raportus, apie priešininkus žinome viską iki mažiausių smulkmenų“, – neslėpė E. Jeteris.

Ar nemalonių staigmenų sekmadienį gali tikėtis ir Lietuva? Nėra abejonių, jog NBA desantas iš paskutiniųjų suks galvas, ieškodamas varžovų silpnybių, bet pats M. Fratello DELFI prisipažino, kad komandų svoris pernelyg skiriasi.

„Kokių turime pranašumų lyginant su Lietuva? Jokių. Grįšime į viešbutį ir peržiūrėsime daugybę vaizdo įrašų, ieškodami kabliukų, už kurių galėtume užsikabinti. Bet dabar aš nežinau nė vieno dalyko, kuriuo būtume pranašesni. Jei tokį rastumėte, būtinai praneškite man“, – nusišypsojo specialistas.

Tiesus ir komandos puolimo lyderis S. Gladyras.

„Visi žino, kad Lietuva – puiki komanda su puikiais žaidėjais, ir bet kuris iš jų gali pelnyti taškų. Mums tiesiog turi labai sektis, kad laimėtume“, – kalbėjo ukrainietis.

NBA treneriai klaidina save

Jei M. Fratello auklėtiniai vis dėlto sugadintų lietuviams nuotaiką prieš ketvirtfinalį ir pravirkdytų latvius, Ukraina įgytų unikalų šansą debiutuoti kitais metais Ispanijoje vyksiančiose pasaulio pirmenybėse.

Kartu su būsimais turnyro šeimininkais, planetos čempionate žais septynios Senojo žemyno rinktinės, todėl ukrainiečiams tikrai būtų dėl ko pakovoti.

Juk geresnės krepšinio reklamos šaliai, kuri rengs 2015 metų Europos pirmenybes, nė nesugalvosi.

„Gal tiesiog ruoškimės artimiausioms rungtynėms. Susirūpinsime tuo tada, kai tai nutiks“, – paklaustas apie viliojančią galimybę, įvykiams už akių nepuolė M. Fratello.

Mike Fratello

Pirmame per savo karjerą Europos čempionate dalyvaujantis treneris jau išmoko vertinti kiekvieną pergalę, iškovotą žemyne, į kurį daugelis jo tautiečių žiūri pro pirštus.

„NBA treneriai nė nenutuokia, kas vyksta čia. Man nepaprastai pasisekė, kad keletą metų praleidau Europoje. Ši patirtis atvėrė man akis, pamačiau, kiek puikių žaidėjų čia rungtyniauja. Kai kurie jų nuvykę į NBA žaidžia visiškai kitaip. Čia jie gali jaustis patogiai, treneriai jais nepaprastai pasitiki, suteikia daug žaidimo laiko, todėl krepšininkai gali žaisti taip, kaip iš tiesų moka, o ne taip, kaip yra verčiami atvykę į NBA.

Kalbant apie trenerius, jų Europoje taip pat yra paties aukščiausio lygio. Jų išradingumas kuriant puolimo derinius mane tikrai stebina, taip pat ir naudojamos gynybos sistemos. Per trejus metus aš pradėjau nepaprastai gerbti Europos krepšinį“, – patikino NBA veteranas.

Bet ar Europa iki kito čempionato pradės gerbti Ukrainos krepšinį?

„Tai yra pradžia. Ukraina neturi savo krepšinio identiteto, ir dabar mes jį kaip tik bandome kurti. Tikėkimės, kad 2015 metais niekas nebesistebės mūsų pergalėmis“, – atsakė E. Jeteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)