Parolimpiečiai pasitikti trankia orkestro muzika, glėbiais gėlių ir ąžuolo vainikais, o minioje, kuri vos tilpo į salę, buvo mojuojama Lietuvos vėliavomis, spalvingais padėkos transparantais.

Neįgaliuosius sportininkus sveikino ne tik keli politikai, nepraleidę galimybės sušilti iš Rio de Žaneiro parvežtų medalių atspindžiuose: žmonių būryje buvo ir verslo, pramogų pasaulio atstovų, dešimtys parolimpiečių artimųjų, draugų, bendražygių.

Visa Lietuvos delegacija namo parskrido vienu reisu.

Aukso (rutulio stūmimo) ir sidabro (disko metimo) medalius sekmadienį pasibaigusiose parolimpinėse žaidynėse iškovojo Mindaugas Bilius, dar vieną auksinį komplektą pridėjo Karolio Levickio treniruojama Lietuvos aklųjų riedulio (golbolo) rinktinė: Genrikas Pavliukianecas, Mantas Panovas, Mindaugas Suchovejus, Justas Pažarauskas, Nerijus Montvydas ir Mantas Brazauskis.

Iš viso Lietuvos delegaciją Rio de Žaneire sudarė 13 sportininkų. Valstybių rikiuotėje lietuviai užėmė 44-ą vietą.

Nepralenkiama buvo Kinija, iš viso iškovojusi 239 medalius, tarp jų – 107 aukščiausios prabos. Kinai smarkiai pranoko savo artimiausią varžovę Didžiąją Britaniją, kurios atletai laimėjo 147 medalius (64 aukso). Trečioje vietoje liko Ukraina (117 medalių), ketvirtoje – Jungtinės Valstijos (115 medalių).

Paskutinį kartą parolimpinį auksą lietuviams buvo pavykę pelnyti 2004 metais Atėnuose, kuomet rutulio stūmimo rungtyje triumfavo Aldona Grigaliūnienė. 1996 metais ji tapo ir parolimpine šuolių į tolį čempione, tose pačiose žaidynėse du aukso apdovanojimus laimėjo Malda Baumgartė (disko metimo ir rutulio stūmimo).

Nuo nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos parolimpiečiai į tėvynę parvežė iš viso 33 medalius (6 aukso, 12 sidabro, 15 bronzos). 2012 metais Londono žaidynėse papildyti trofėjų galerijos jiems pirmą kartą nepavyko nė vienu apdovanojimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)