Iki šiol geriausias Kroatijos pasiekimas planetos pirmenybėse – 1998 metais iškovota trečia vieta. Po dviejų dešimtmečių pusfinalyje žaidę kroatai dar kartą pademonstravo neįtikėtiną charakterį ir nugalėtojų mentalitetą.

Tiesa, mačo pradžia kroatams lengvo gyvenimo nežadėjo. Jau pirma standartinė situacija prie jų vartų virto įvarčiu.

4 min. netoli baudos aikštelės neleistinai buvo sustabdytas Dele Alli. Prie kamuolio stojęs Kieranas Trippier atliko preciziškai tikslų smūgį virš gyvatvorės ir Danijelis Subasičius neišgelbėjo kroatų nuo įvarčio.

Dalis futbolo ekspertų prieš rungtynes pranašavo, kad ketvirtfinalyje daug jėgų išeikvojusi Kroatijos rinktinė antroje rungtynių pusėje stigs energijos. Tačiau nieko panašaus.

68 min. rezultatą išlygino Ivan Perisičius, o jo įvartis tarsi suteikė antrą kvėpavimą visai rinktinei. Po kelių minučių tas pats I. Perisičius sukirto į virpstą, vėliau pavojingai į vartų plotą smūgiavo Mario Mandžukičius.

Per pagrindinį rungtynių laiką nugalėtojas nepaaiškėjo, kroatai pradėjo savo trečią pratęsimą atkrintamosiose rungtynėse, o anglai papildomą laiką žaidė aštuntfinalio etape.

Čia vėl išgyveno kroatai, tik šiuo atveju neprireikė kraują stingdančios baudinių serijos. 108 min. baudos aikštelėje kamuolio sulaukęs Mario Madžukičius už savo nugaros paliko gynėją Johną Stonesą ir nuginklavo J. Pickfordą – 2:1.

Anglai per likusias minutes nebeišsigelbėjo nuo pralaimėjimo.

Rezultatas

Anglija 1 – 2 Kroatija

5 min. [1:0] Kieranas Trippier

68 min. [1:1] Ivanas Perisičius

108 min. [1:2] Mario Mandžukičius

***

Zlatko Daličius pusfinalio mačui į aikštę metė tą pačią sudėtį kaip ir grupių etapo mače su Argentina. Nors sveikatos problemų prieš šį mačą turėjo Sime Vrsaljko ir Ante Rebičius, tačiau abu jie rungtynes pradėjo startiniame vienuoliktuke.

Garethas Southgate'as parinko tą pačią pergalingą sudėtį. Anglai paskutinį kartą pasaulio čempionato pusfinalyje žaidė 1990-aisiais, po baudinių serijos nusileido tuometinei Vakarų Vokietijos rinktinei.

Kroatijos nacionalinė futbolo komanda pusfinalyje žaidė antrąkart. 1998-aisiais kroatai pusfinalyje nusileido 1:2 nusileido būsimai čempionei Prancūzijai.

FIFA 2018 atkrintamosiose abi rinktinės ragavo ir pratęsimo, ir baudinių serijos skonio.

Kroatai išgyveno net dvi dramatiškas baudinių serijas: aštuntfinalyje užbaigė danų pasirodymą, o ketvirtfinalyje nutraukė šeimininkų rusų pasaką.

Baudinių serijos parako anglai ragavo aštuntfinalyje: pagrindinis rungtynių laikas ir pratęsimas su Kolumbija baigėsi 1:1, o baudinių serijoje anglai palaužė varžovus 4-3.

Ketvirtfinalyje jų laukė Švedijos barjeras: Harry Maguire ir Dele Alli įvarčiai leido anglams po beveik trijų dešimtmečių prasibrauti į pusfinalį.

Pirmoje pusfinalio poroje antradienį Prancūzija 1:0 įveikė Belgiją. Finalas vyks sekmadienį, 18 val. Lietuvos laiku.

Šeštadienį laukia kova dėl trečiosios vietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1764)