„Teikdami pasiūlymą davėme penkis pažadus, tarp jų skirti atletams centrinę vietą šiame projekte, sukurti magišką atmosferą, įkvėpti pasaulio jaunimą ir sukurti tvarų palikimą, - sakė Londono olimpinių žaidynių vadovas Sebastianas Coe. - Ši septynerius metus trukusi kelionė buvo nepaprasta“.

Atidarymo ceremoniją per televiziją visame pasaulyje stebėjo daugiau nei milijardas žmonių, dar dešimtys tūkstančių - tiesiogiai Olimpiniame stadione Londono rytiniame rajone.

Olimpinis deglas penktadienį, paskutiniąją jo dešimties savaičių kelionės po Didžiąją Britaniją dieną, buvo plukdomas žemyn Temzės upe karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) baržoje „Gloriana“.

Tuo metu Londono Vestminsteryje parlamento pastato bokšto laikrodžio varpo „Didžiojo Beno“ dūžiai skambėjo tris minutes nuo 8 val. 12 min. vietos (10 val. 12 min. Lietuvos) laiku, likus lygiai dvylikai valandų iki olimpiados atidarymo ceremonijos pradžios 20 val. 12 min. (22 val. 12 min.).

Didžiulio varpo, kurio bokštas su laikrodžiu yra vienas iš pagrindinių Londono simbolių, gaudimą papildė šimtų bažnyčių varpų ir žmonių purtomų varpelių skambėjimas.

Garsus britų futbolininkas Davidas Beckhamas tapo vienu iš paskutinių olimpinio deglo nešėjų, kai Graikijoje įžiebta ugnis galiausiai pasiekė Londono olimpinį stadioną.

Buvęs Anglijos futbolo rinktinės kapitonas, atlikęs svarbų vaidmenį prieš septynerius metus Londonui prašant suteikti teisę organizuoti šių metų žaidynes, sakė, kad mintis apie olimpiados atidarymo reginius jį „verčia pašiurpti“.

„Man pakankamai pasisekė, kad per savo karjerą buvau įtrauktas į kai kuriuos nuostabius sporto momentus, tačiau niekas negali lygintis su tuo, kad tuojau įvyks Londone“, - tikino jis.

„Žinau, kad kiekviena žaidynių dalis bus įspūdinga, o šis vakaras yra vakaras, kai visa tai prasidės - visas pasaulis žvelgs į Didžiąją Britaniją ir atidarymo ceremoniją, - pridūrė D. Beckhamas. - Tai bus viena iš akimirkų, kurios visada įsimena jas mačiusiems žmonėms“.

Atidarymo reginys - įspūdingas

27 mln. svarų (118,8 mln. litų) kainavusios atidarymo ceremonijos reginys buvo didingas, tačiau ir ekscentriškas, atspindintis jo režisieriaus Danny Boyle'o filosofiją.

„Oskarą“ pelnęs filmo „Lūšnynų milijonierius“ kūrėjo šou buvo galima pamatyti gyvų avių ir šokančių Nacionalinės sveikatos tarnybos chirurgų.

Tūkstančiai VIP svečių, tarp jų apie 120 užsienio lyderių, atvyko į Britanijos sostinę prie olimpiados atidarymą. Garsių svečių sąrašas itin margas: pradedant Holivudo žvaigžde Angelina Jolie ir JAV pirmąja ponia Michelle Obama, baigiant Svazilendo karaliumi.

Žibėjo ištisas garsenybių žvaigždynas

Olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje dalyvavo monarchai, prezidentai, premjerai, Michelle Obama, serialo "Dauntono abatija" aktoriai - ir visi jie buvo tik žiūrovai.

Pačioje ceremonijoje pasirodė Muhammadas Ali, Paulas McCartney ir Davidas Beckhamas, kuris Temze greitaeigiu kateriu vežė olimpinį deglą. Olimpiados atidarymo ceremonija neabejotinai buvo "A sąrašo" žvaigždėmis žėrintis renginys.

Tarp 60 tūkst. olimpiniame stadione susirinkusių žiūrovų buvo karalienė Elžbieta II-oji, jos vyras princas Philipas ir jaunesnieji karališkosios šeimos nariai, tarp jų - princas Williamas su žmona Kate, ir princas Harry.

Atvyko ir nemažai ekrano žvaigždžių, tarp jų - britų aktoriai Richardas E. Grantas ir Orlando Bloomas, kuris prie stadiono sustojo papozuoti nuotraukoms su britų kariais ir gerbėjais.

"Esu didelis (kino režisieriaus) Danny Boyle'o, kuris režisavo ir olimpiados atidarymo ceremoniją, gerbėjas, tad labai noriu pamatyti, ką jis padarė", - sakė O. Bloomas.

Aktorius Hugh Bonneville'is, kuris kostiuminėje dramoje "Dauntono abatija" vaidina aristokratą lordą Grantamą, "Twitter" paskelbė nuotrauką, kurioje matyti į stadioną atvykstantys serialo aktoriai.

Kitame miesto gale, Haid parke, "Duran Duran", Paolo Nutini, "Stereophonics" ir "Snow Patrol" surengė koncertą muzikos gerbėjams, kurie negalėjo patekti į olimpiados atidarymą. Ceremonija olimpiniame stadione buvo rodoma per didžiulius ekranus.

Britų vyriausybė paskelbė, kad per olimpiados ceremoniją stadione buvo daugiau kaip 80 valstybių ir vyriausybių vadovų, tarp jų - karališkieji asmenys iš Brunėjaus, Liuksemburgo, Nyderlandų, Ispanijos ir Švedijos.

Jungtinėms Valstijoms atstovavo pirmoji ponia M. Obama ir respublikonų kandidatas į prezidentus Mittas Romney, kuris dieną prieš tai pasidarė nepopuliarus Didžiojoje Britanijoje, nes išreiškė abejones šios šalies sugebėjimais surengti sėkmingas žaidynes.

Britanija penktadienį įrodė, kad gali surengti sėkmingą atidarymo ceremoniją. D. Boyle'o šou, 27 mln. svarų kainavęs reginys pavadinimu "Isles of Wonder" ("Stebuklingos salos"), iš žiūrovų - ir buvusių stadione, ir ceremoniją stebėjusių per televiziją - sulaukė entuziastingo įvertinimo.

D. Beckhamas sakė, kad ceremonija buvo "nuostabus momentas".

Didžiausia kada nors saugumo operacija

Ruošiantis olimpiadai, Didžiojoje Britanijoje prasidėjo didžiausia kada nors taikos metu surengta saugumo operacija, o premjeras Davidas Cameronas ketvirtadienį pažymėjo, kad žaidynių saugumas bus jo pagrindinis prioritetas.

„Manau, atlikome pasiruošimų, kiek tik galėjome. Manau, kad paruošėme labai gerus planus nenumatytiems atvejams“, - premjeras sakė per spaudos konferenciją su S. Coe, vykusią priešais Olimpinį stadioną.

Daugiau nei 40 tūkst. kariškių ir civilių saugumo darbuotojų, taip pat didžiulio masto žvalgybos operacija pavertė Britanijos sostinę tvirtove, kurioje ypač rūpinamasi sporto objektų, atletų ir milijonų svečių apsauga.

Tačiau saugumo užtikrinimo klausimas atsidūrė dėmesio centre, kai vyriausybė buvo priversta pasiųsti dar 4 700 karių, nes privati saugos bendrovė G4S nesugebėjo sutelkti pakankamai apsaugininkų.

Iš viso Londono olimpinėse žaidynėse pasirodys daugiau nei 10 tūkstančių sportininkų iš 204 pasaulio valstybių.

Lietuvos garbę olimpiadoje gins 62 atletai.

Ši olimpiada - jau 30-oji istorijoje ir trečioji Londone (prieš tai ji čia vyko 1908 ir 1948 metais).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (907)