Su Elektrėnų „Energija“ teko vykti į Baltarusiją, todėl nepavyko pažiūrėti visų ketvirtfinalio rungtynių. Pasidalinsiu įspūdžiais apie dvejas, daugiausia intrigos sukėlusias.

Suomija – Rusija 3:1 (2:1, 1:0, 0:0).

Apėmė dvipusis jausmas – džiaugiuosi suomiais, kurie įrodė, kad ledo ritulys yra komandinis žaidimas. Tuo pačiu gaila rusų, kurie savo rinktinėje turi tokius pasaulinio garso talentus, tačiau nesugebėjo tapti tikra komanda...

Negalima teigti, kad rusai žaidė atmestinai ar be ugnelės. Jie stengėsi, veržėsi, bet jų klaida buvo tai, kad situaciją bandė gelbėti kiekvienas atskirai. Tuo metu suomiai žaidė kaip vienas kumštis.

Ko gero, visi laukėme, kada gi Sočyje iššaus Aleksandras Ovečkinas. Bet išgirdome tik tylų spragtelėjimą. Keista, juk savo NHL klube jis jau 40 įvarčių įmušęs. O Jevgenijus Malkinas? Jį mes įpratę matyti kitokį...

Rusai ketvirtfinalyje taip ir neparodė nieko naujo. Kaip ir anksčiau jie pradėjo rungtynes aktyviai, pirmi pelnė įvartį ir stop! Viskas tuo ir pasibaigė. Atrodo, Rusijos ledo ritulininkai žaidė aktyviai, daug atakavo, bet to neužteko.

Mano manymu, Rusijos komandoje geriausiai vėl žaidė Pavelo Daciuko puolimo trejetas. Tuo metu gynėjai sužaidė katastrofiškai. Tokio lygio žaidėjai neturėjo teisės daryti tokių klaidų! Aišku, lengva komentuoti, kai ne tu aikštėje...

Suomiai rungtynes pradėjo ramiai, įsivažiavo ir neleido rusams nieko padaryti. Suomijos herojais buvo Juhamatti Aaltonenas, Teemu Selanne, Mikaelis Granlundas, tačiau puikiai žaidė visa komanda. Minėti žaidėjai pelnė įvarčius, bet rusus eliminavo visa komanda.

Kanada – Latvija 2:1 (1:1, 0:0, 1:0).

Broliai latviai nustebino pasaulį! Kaimynai padarė tai, ko niekas nesitikėjo – privertė kanadiečius dėl pergalės kovoti iki paskutinių minučių.

Latvių komandos herojus, tradiciškai olimpiniam turnyrui, buvo vartininkas. Šį kartą – jaunasis 21-erių metų Kristeris Gudlevskis, atrėmęs net 55 iš 57-ių varžovų smūgių. Vis dėlto kaip ir Suomijos rinktinės atveju, reikia girti visą komandą, kuri dar kartą kartą kovėsi iš visų jėgų ir pademonstravo charakterį.

Kanadiečiai turėjo būti nustebę. Stebint rungtynių pradžią atrodė, kad kanadiečiai tiesiog neįvertino savo varžovo, o po to reikėjo smarkiai prakaituoti, kad persvertų rezultatą savo naudai.

Latviai kovėsi pagirtinai ir daugumoje, ir mažumoje. Turint galvoje, kad Latvijos rinktinės žaidėjų individualus meistriškumas tikrai ne toks aukštas kaip kanadiečių, jie kaip komanda rungtynes sužaidė puikiai. Gali būti, kad jie žaidė prieš šiuo metu geriausią komandą pasaulyje.

Bene daugiausia diskusijų po mačo sukėlęs epizodas – trečiame kėlinyje latvio gynėjo Kristapo Sotnieko ranka numuštas ritulys nuo pat vartų linijos. Šis epizodas internautų jau pramintas „Dievo ranka“. Tiesa, kanadiečiai pažymi, kad už tokį veiksmą į Latvijos rinktinės vartus teisėjai turėjo paskirti baudinį (bulitą).

Olimpiados ketvirtfinalis: Latvija – Kanada

Kaimynų dvikovos

Turnyro pusfinalyje išvysime kaimynų, tuo pačiu ir principinių varžovų, dvikovas. Suomiai susitiks su švedais, o kanadiečiai – su amerikiečiais. Visos keturios komandos yra aukščiausio lygio, todėl ką nors prognozuoti čia labai sunku. Be to, dėl daugybės tarpusavio rungtynių komandos nuolat turi viena kitai už ką grąžinti skolą.

2011 metų pasaulio čempionato finale suomiai sutriuškino švedus net 6:1, tačiau pernai pasaulio čempionato pusfinalyje jau švedai nugalėjo 3:0. Kieno eilė nugalėti šį kartą?

Švedai ketvirtfinalyje po dviejų kėlinių prieš slovėnus pirmavo tik 1:0, Šveicarijos ekipą pirmajame etape nugalėjo taip pat tik 1:0, tad galima daryti išvadą, kad šiai komandai ne viskas sekasi taip, kaip norėtųsi. Tuo metu suomiai po nuostabių rungtynių su Rusija išgyvena pakilimą, visiškai pasitiki savo jėgomis ir jų galimybes nugalėti galbūt galima vertinti minimaliai geriau nei švedų.

Šiaurės Amerikos derbyje išvysime Vankuverio olimpinių žaidynių finalo pakartojimą. Prieš ketverius metus Sidney Crosby pelnė įvartį per pratęsimą ir išplėšė savo komandai auksinę pergalę rezultatu 3:2.

Po 2010-ųjų kanadiečiams tarptautiniuose vyrų turnyruose nė karto nepavyko pakilti aukščiau už amerikiečius. JAV rinktinė pernai pasaulio čempionate užėmė 3-iąją vietą, o Kanada neįveikė ketvirtfinalio barjero. 2011 ir 2012 metais abi komandos suklupo ketvirtfnalyje.

Šiemet Kanados ledo ritulio gerbėjai vis dėlto taip pat gali sakyti, kad ne viskas vyksta taip sėkmingai, kaip galėtų. Pirmajame etape olimpinės čempionės titulą ginančiai komandai pasipriešino norvegai, o vakar iššūkį metė ir latviai. Tuo metu amerikiečiai su visais varžovais, išskyrus rusus, susitvarkė tvirtai (7:1 su Slovakija, 5:1 su Slovėnija ir vakar 5:2 su Čekija).

Vis dėlto kanadiečiai tuo pačiu metu įrodė, kad savo pasiekia bet kokiomis aplinkybėmis. Reikia prisiminti ir jų pergalę grupėje prieš suomius rezultatu 2:1. Manau, komandų galimybės nugalėti yra lygios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)