Žaisti prieš europiečius mokėsi Ispanijoje

40 metų – tiek laiko prabėgo nuo paskutinio Meksikos rinktinės pasirodymo pasaulio krepšinio pirmenybėse.

Tąkart meksikiečiai tarp 14 ekipos užėmė 9-ą vietą, o šįsyk tikisi pasirodyti bent jau ne prasčiau.

„Prabėgo tokia daugybė metų. Jaudinamės ir nekantriai laukiame pirmųjų rungtynių“, – nuotaikas komandoje apibūdino O. Mendezas.

Į Ispaniją Meksikos rinktinė atvyko pakylėta istorinio pirmojo triumfo praėjusių metų Amerikos čempionate bei rugpjūčio pradžioje iškovoto Centrinės Amerikos ir Karibų šalių čempionų titulo.

Bet jau pirmoji akistata su D grupės favoritais laikomais lietuviais parodys, ko iš tiesų verta europiečiams menkai pažįstama komanda.

Tiesa, tiek Lietuvos rinktinės, tiek kitų pogrupio ekipų atstovai puikiai žino, į ką krypsta meksikiečių akys sunkiausiais momentais. Stipriausioje planetos lygoje rungtyniaujantys Atlantos „Hawks“ vidurio puolėjas Gustavo Ayonas ir Bruklino „Nets“ įžaidėjas Jorge Gutierrezas yra ryškūs nacionalinės komandos lyderiai.

Bet pirmasis pastarąjį pusmetį praleido gydydamasis peties traumą, o antrasis tik praėjusį pavasarį apšilo kojas NBA.

Iš likusių žaidėjų vienintelis gynėjas Paulas Stollas, atstovaujantis „Trabzonspor“ (Turkija) klubui, pramynė kelius į užsienį.

Nepaisant to, jog rinktinėje daugiausiai žaidžia už Meksikos ribų mažai girdėti krepšininkai, meksikiečiai nežada leistis užmėtomi sombrerais.

„Daug ko išmokome iš draugiškų rungtynių, kurias atvykę į Ispaniją sužaidėme su Kroatija ir Ukraina. Šios komandos mums parodė kitokio lygio krepšinį ir padėjo gerai pasirengti turnyrui. Manau, mes esame pasiruošę rimtai pakovoti. Norėtume išsikapstyti iš pogrupio ir pratęsti pasirodymą atkrintamosiose varžybose“, – komandos tikslus įvardino O. Mendezas.

Ragina įvertinti visus Lietuvos krepšininkus

Iš ribotų resursų išspausti maksimumą – Meksikos rinktinės vyriausiojo trenerio Sergio Valdeolmilloso užduotis.

Prieš trejus metus kitoje Atlanto pusėje šaknis suleidęs ispanas savoje komandoje nenori išskirti nė vieno atlikėjo, kadangi sugriežti pergalingą melodiją, trenerio manymu, pajėgus tik visas orkestras.

„Patekome čia tik dėl to, jog žaidžiame kaip komanda. Tai yra esminis mūsų bruožas“, – pabrėžė S. Valdeolmillosas.

Apie lietuvius jis atsiliepia panašiai – savo žaidėjams treneris pasakojo liepęs negalvoti tik apie Joną Valančiūną ar Donatą Motiejūną, nes rungtynes su dviženkliu skaičiumi savo taškų sąskaitoje gali pabaigti šeši ar septyni Lietuvos rinktinės krepšininkai.

Faktas, jog tarp jų nebus traumą prieš pat čempionato pradžią patyrusio įžaidėjo Manto Kalniečio, ispano įsitikinimu, esmės nekeičia. Bent jau turnyro pradžioje.

„Mantas – svarbi figūra, jis yra grupės vadas ir komandos smegenys. Aš manau, kad rungtynėse su Meksika šio žaidėjo netektis didelės įtakos lietuvių žaidimui neturės. Bet vėliau tai gali atsiliepti, – perspėjo S. Valdeolmillosas. – Lietuva – labai stipri komanda. Ilgai ruošiamės šiam mačui, bet jis mums bus vienas sunkiausių šioje grupėje. Turime stengtis išlaikyti koncentraciją, laikytis savo žaidimo plano ir nesileisti įbauginami.“

Per trejus metus angliškai nepramoko

Jei M. Kalnietis sunkiai pakeičiamas Jono Kazlausko stovykloje, Meksikos rinktinėje toks yra G. Ayonas.

Tiesa, ir jis turėjo sveikatos problemų – vasarį 208 cm vidurio puolėjui atlikta dešinio peties operacija, dėl kurios krepšininkas praleido visą likusią sezono dalį.

Kokios sportinės formos yra dabar, pats G. Ayonas DELFI pasakyti negalėjo. Ne dėl to, kad nenorėtų vertinti savęs paties – aukštaūgis paaiškino pernelyg menkai mokantis anglų kalbą.

Trejus metus NBA rungtyniaujantis žaidėjas nesusikalba angliškai? Pasirodo, būna ir taip.

„Gustavo supranta nemažai, bet kalbėti jam sekasi sunkiau. Tarpusavyje galime bendrauti ir angliškai, bet jis nuolat įmaišo ispaniškų žodžių“, – šypsodamasis DELFI paaiškino G. Ayono komandos draugas O. Mendezas, pats nuo mažens augęs JAV ir angliškai kalbantis ne prasčiau nei ispaniškai.

Sprendžiant iš jo nuomonės, meksikiečiai savo lyderiu pasitiki ne ką mažiau nei praėjusiais metais, kuomet G. Ayono buvo pripažintas geriausiu Amerikos čempionato žaidėju.

„Gustavo grįžo būdamas ne mažiau stiprus nei iki traumos. Nuo pat reabilitacijos pradžios jis šimtu procentų buvo pasiryžęs nuvažiuoti į Ispaniją. Toks nusiteikimas jam padėjo, ir dabar treniruotėse Gustavo visiems įrodinėja, kad yra pasirengęs vėl būti lyderiu“, – neabejojo O. Mendezas.

Ant pečių jaučia atsakomybę už visą šalį

Tuo tarpu visa Meksikos rinktinė svajoja įrodyti pasauliui, jog nusipelnė nuolatinės kėdės prie pasaulio krepšinio bendruomenės stalo.

Dar svarbiau tokiems žaidėjams kaip O. Mendezas – pakelti mylimos sporto šakos reputaciją savame kieme.

„Savaime aišku, krepšinis Meksikoje nėra toks populiarus kaip futbolas: pavyzdžiui, iš savo šeimos aš vienintelis jį žaidžiu. Manau, krepšiniui trūksta didesnio žiniasklaidos dėmesio. Bet Argentinos, Puerto Riko ir kitos Pietų Amerikos žemyno rinktinės parodė, kaip galima išpopuliarinti krepšinį. Mes bandome pasekti jų pėdomis, kad Meksikos krepšinis būtų pripažintas tiek visame pasaulyje, tiek mūsų pačių tėvynėje“, – dėstė meksikietis.

Primename, kad Lietuvos ir Meksikos rungtynės šeštadienį prasidės 21 val. Lietuvos laiku. Pasaulio čempionato D grupėje taip pat žais Slovėnijos, Australijos, Angolos ir Pietų Korėjos rinktinės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)