Panašią situaciją, tik kiek didesniu mastu, stebime prasidėjus Sočio žiemos olimpinėms žaidynėms: olimpinius žiedus, olimpinį šūkį „Citius Altius Fortius“ (Greičiau Aukščiau Tvirčiau – graikiškai) naudoja kas netingi, o įvairios „olimpiados“ ta proga vyksta daugelyje miestų ir miestelių.

„Olimpiniai simboliai – vėliava, himnas, žiedai ir devizas yra Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) nuosavybė ir jais naudotis leidžiama tik tada, kai gaunamas TOK Vykdomojo komiteto sutikimas“, – tarptautinės advokatų kontoros „Magnusson ir partneriai“ asocijuotas partneris sako Audrius Biguzas.

Lietuvoje pasitaiko nemažai atvejų, kada įvairios organizacijos neturėdamos Tarptautinio olimpinio komiteto sutikimo naudoja olimpinius žiedus. Tokie veiksmai yra atidžiai stebimi, o pažeidimai kontroliuojami. Pažeidimą padarysite ir tada, jeigu džiaugdamiesi vykstančiomis žaidynėmis, ant savo profilio nuotraukos socialiniame tinkle „Facebook“ užsidėsite olimpinius žiedus ar pasidalinsite olimpinio himno muzikiniu takeliu.

Be kita ko, Tarptautinis olimpinis komitetas ypač kritiškai vertina ir žodžių „olimpiada“, „olimpinės žaidynės“ naudojimą. Lietuvoje yra buvę situacijų, kai juridiniai asmenys yra vykdę tam tikrus projektus naudodami olimpinius simbolius.

„Su daugeliu pavyko susitarti gražiuoju ir išaiškinti olimpinės chartijos nuostatas dėl olimpinių simbolių naudojimo, – sako A. Biguzas. – Gaila, tačiau vis dar egzistuoja subjektų, kuriems Olimpinės chartijos nuostatos yra nesuprantamos, ir tokie subjektai elgiasi kaip tinkami. Tai labai neigiama situacija, reikalaujanti nemažai švietimo“.

Pasak advokato, Nacionaliniai olimpiniai komitetai yra įpareigoti stebėti situaciją savo šalyje ir perspėti pažeidėjus, kurie be atskiro leidimo naudoja olimpinę simboliką. Jeigu pažeidėjas nereaguoja ar nepašalina olimpinės simbolikos, nacionaliniai olimpiniai komitetai dažniausiai kreipiasi į Tarptautinį olimpinį komitetą, o šis jau gali priimti sprendimą kreiptis į teismą dėl pažeidimo ir nuostolių atlyginimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)