Teisininkai sako, kad realiai tokiais grasinimais aistruoliai vis dar gali švaistytis gana laisvai ir neatsakingai, mat nubausti už juos pagal šiandien galiojančią teisę būtų labai sudėtinga.

„Mūsų teisinė sistema kol kas neįgali kovoti su tokiais grasintojais. Realiai net ir tokie bauginantys pasisakymai dažnai lieka tik moralės reikalu. Jei dėl šio incidento krepšininkas Jonas Mačiulis kreiptųsi į teisėsaugą, tikimybės nubausti neadekvatų faną praktiškai nėra“, - sako Vilniaus pažangiųjų studijų instituto (VIL IAS) direktorius dr. Algimantas Čepas.

„Nors Baudžiamasis kodeksas numato už grasinimą nužudyti laisvės atėmimo bausmę, ji gali būti skirta tik jei įrodomas „rimtas pagrindas manyti, kad grasinimas gali būti įvykdytas“. O tokį „pagrindą“ įrodyti, kai grasinama asmeniškai nepažįstamam žmogui - praktiškai neįmanoma. Vadinamasis stalkingas – persekiojimas grasinant – Vakaruose sulaukia labai daug dėmesio, tačiau į šią nusikalstamą veiką Lietuvoje beveik nekreipiama dėmesio. Todėl reikia labai rimtai pagalvoti apie mūsų teisinės sistemos tobulinimą“, - sako ekspertas.

Bausmės minėtas serbų fanas greičiausiai nesulauktų ne tik Lietuvoje, tačiau ir Serbijoje. VILIAS bedradarbiaujantis mokslininkas dr. Želimiras Kešetovičius iš Serbijos teigia, kad fanų išpuoliai jų šalyje nėra jokia naujiena, o ir vertinami gana atlaidžiai.

„Mes turime labai daug problemų su futbolo sirgaliais, gal kiek mažiau su krepšinio gerbėjais. Tačiau ir jų pasitaiko. Kartas nuo karto Serbijoje galima išgirsti ir labai rimtų grasinimų žurnalistams ar politikams. Beje, tik pastariesiems adresuotieji sulaukia deramesnio teisėsaugos dėmesio“, - sako Ž. Kešetovičius. - Sporto sirgaliai už išpuolius baudžiami gana atsainiai net ir rimtų išpuolių atvejais. Pavyzdžiui, prieš keletą metų vienas sporto aistruolis stipriai nudegino policininkui burną su liepsnojančiu fakelu. Fanas buvo nubaustas 10-ies metų kalėjimo bausme, bausmė iškart buvo sumažinta iki 5-erių, o galiausiai jis paleistas lygtinai. Visai netrukus šis fanas padarė naują smurtinį išpuolį kitame viešame renginyje...“

Serbų ekspertas pabrėžia, kad nors teisė ir gana atlaidi, tačiau išpuolis prieš J. Mačiulį tikrai nėra pateisinamas.

„Istorija apie šį įvykį Serbijos viešojoje erdvėje nenuskambėjo, tačiau net neabejoju, kad sporto sirgaliai mūsų šalyje būtų jį pasmerkę. Tai - nepateisinama“, - sako Ž. Kešetovičius.

VIL IAS yra tarpdisciplininis socialinių ir humanitarinių mokslų tyrimų centras, vienijantis ekspertus Lietuvoje ir kitose Vidurio bei Rytų Europos šalyse. Aktualūs socialiniai reiškiniai yra šių mokslininkų tyrinėjimų ašis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)