Mažai kas abejoja, kad mūsiškiai pratęs savo pergalių seriją ir laimės ketvirtą kartą iš eilės, todėl daug karštesnis diskusijų objektas yra tai, kas gi pirmieji paliks rinktinės stovyklą.

Jei žaidėjų, kurie išbėgs ant Kėdainių arenos parketo, sąraše bus Roko Giedraičio ir Mariaus Runkausko pavardės, galima tikėtis, kad jiems bus suteiktas paskutinis šansas įrodyti savo galimybes. Po mačo su suomiais vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas pareiškė, kad nuo turnyro Kaune rinktinėje daugiausiai pradės žaisti pagrindiniai krepšininkai.

„Negaliu pasakyti, kad man liko daug klaustukų, bet jei jau pakviečiau į rinktinę, turiu duoti šansą, išbandyti žaidėją. Durys visiems atviros, jie gali pakeisti mano nusistatymą“, – po savaitgalį prieš suomius iškovotos trečios pergalės iš eilės sakė vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas, pridūręs, kad mače su austrais dar eksperimentuos ir dažnai keis žaidėjus, o po to jau remsis pagrindine sudėtimi.

Būtent po rugpjūčio 17-19 dienomis „Žalgirio“ arenoje vyksiančių varžybų J. Kazlauskas žada atsisakyti trijų žaidėjų. Aišku, kad vietą pagrindiniame dvyliktuke jau turi tokie žaidėjai kaip Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas ar Jonas Valančiūnas, tačiau dėl to, kas pirmieji turėtų palikti rinktinės stovyklą, tarp krepšinio gerbėjų vyksta daug ginčų.

Kartu su R. Giedraičiu ir M. Runkausku šiemet prie Lietuvos rinktinės pirmąsyk prisijungė dar trys žaidėjai – Lukas Lekavičius, Artūras Milaknis ir Domantas Sabonis. Maloniai stebinantis jaunasis L. Lekavičius šiuo metu apskritai yra naudingiausias komandos žaidėjas su vidutiniškai 14,5 naudingumo balų per mačą, tuo metu D. Sabonis pagal šį rodiklį 12,7 balo rikiuojasi trečias. Jei ir toliau jiedu žais taip gerai, galima drąsiai tikėtis juos pamatyti ir galutinėje sudėtyje.

Kitiems naujokams gali būti sunkiau išsikovoti savo vietą rinktinėje, tačiau būtent trečiadienio mačas jiems gali būti puiki proga įrodyti savo vertę. Austrijos komanda nėra itin pajėgi varžovė – ji nedalyvaus Europos čempionate, o iki šiol žaistose draugiškose rungtynėse jau pralaimėjo Vokietijai (52:64), Italijai (54:64) ir Japonijai (70:74). Laimėti jiems pavyko tik prieš Olandijos rinktinę (58:49). Taigi tikėtina, kad J. Kazlauskas šiame susitikime suteiks šansą pasirodyti iki šiol išskirtiniais rezultatais nenudžiuginusiems žaidėjams.

Pagrindinis kandidatas palikti rinktinę – jaunasis Rokas Giedraitis. Jo naudingumo balas per pirmąsias trejas rungtynes – mažiausias komandoje, o ir į aikštelę išleidžiamas jis labai retai.

Antrasis žaidėjas, kuriam yra didelė rizika iškristi – Marius Runkauskas. Draugiškose rungtynėse jis nėra labai rezultatyvus, ir taip pat, kaip ir R. Giedraitis, žaidžia trumpiausiai iš visų kandidatų. Be to, paskutinėje dvikovoje su suomiais jo +/- rodiklis buvo blogiausias komandoje (-9 taškai).

Penktojo naujoko Artūro Milaknio patekimas į galutinį dvyliktuką atrodo daug realesnis. Žinoma, galutinis sprendimas paaiškės tik po dar kelerių rungtynių.

Vis dėlto nuspėti trečiąjį žaidėją, kurio paslaugų atsisakys J. Kazlauskas, yra gerokai sunkiau. Tarp realiausių kandidatų minimos Artūro Gudaičio, Žygimanto Janavičiaus ir Deivido Gailiaus pavardės. Nors daugelio žaidėjų galimybės po trejų draugiškų rungtynių pasidarė gerokai aiškesnės, trečiojo kandidato atsisakymas pirmiausiai gali būti nulemtas J. Kazlausko pasirinktos strategijos ir gali net ir nustebinti.

* * *

Europos čempionatas keturiose šalyse (Latvijoje, Kroatijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje) vyks rugsėjo 5-20 dienomis. Lietuvos krepšininkai D grupėje Rygoje rungtyniaus su Latvijos, Čekijos, Estijos, Belgijos ir Ukrainos ekipomis. Patekus į atkrintamas varžybas J. Kazlausko auklėtiniams reikėtų keltis į Lilį (Prancūzija).

Prieš pirmenybes lietuviai sužais 10 kontrolinių susitikimų, iš kurių septyni vyks Lietuvoje.

Visų Lietuvos rinktinės draugiškų rungtynių grafikas:

Liepos 29 d. (Klaipėda) Lietuva – Australija 80:68.

Liepos 31 d. (Šiauliai) Lietuva – Australija 92:85.

Rugpjūčio 8 d. (Alytus) Lietuva – Suomija 78:71.

Rugpjūčio 12 d. (Kėdainiai) Lietuva – Austrija

Rugpjūčio 17 d. („Huawei“ taurė, Kaunas) Lietuva – Turkija

Rugpjūčio 18 d. („Huawei“ taurė, Kaunas) Lietuva – Makedonija

Rugpjūčio 19 d. („Huawei“ taurė, Kaunas) Lietuva – Kroatija

Rugpjūčio 27 d. („Akropolio“ taurė, Atėnai) Lietuva – Turkija

Rugpjūčio 28 d. („Akropolio“ taurė, Atėnai) Lietuva – Olandija

Rugpjūčio 29 d. („Akropolio“ taurė, Atėnai) Lietuva – Graikija.

Europos čempionate bus kovojama dėl kelialapių į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Tiesiai į olimpiadą pateks dvi Senojo žemyno pirmenybių finalo dalyvės. Turnyre 3-6 vietas užėmusios rinktinės žais olimpinės atrankos varžybose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)