Kovingai nusiteikę atletiškieji Afrikos atstovai nuo pirmųjų minučių pajuto, kad gali kabintis į rungtynes, o sėkmingas jų žaidimas pakerėjo ir vietinius sirgalius, perbėgusius į jų pusę. Gausių ovacijų lydima Nigerijos komanda netgi ilgą laiką buvo priekyje.

Bet trečiame kėlinyje šou surengė Jonas Mačiulis, vien per jį pelnęs net 14 taškų. Labiausiai įsiminė du Madrido „Real“ puolėjo žaidimo epizodai: dėjimas abiem rankomis „su mėsom“ per du varžovus ir tritaškis, aidint ketvirčio pabaigą skelbiančiai sirenai, kuris buvo atliktas iš paties aikštės krašto ir dar atšokus atgal.

Prieš lemiamą kėlinį mūsiškiai turėjo dviženklę taškų persvarą (65:54), kurios, nors afrikiečiai lengvai nepasidavė, iki finalinio teisėjo švilpuko nebeiššvaistė ir šventė jau antrą pergalę turnyre.

J. Mačiulis iš viso per 29 minutes pelnė 21 tašką (5/11 dvit., 3/3 trit., 2/2 baud. met.). Lygiai tiek pat taškų įmetė ir Mantas Kalnietis, dar atlikęs 12 rezultatyvių perdavimų ir surinkęs net 35 naudingumo balus.

29-erių metų įžaidėjas per 31 minutę pataikė 4 dvitaškius iš 5, visus 3 tolimus metimus ir realizavo 10 baudų metimų iš 12.

– Rungtynių lūžiu tapo trečiasis kėlinys. Kaip pavyko galiausiai atrakinti Nigerijos krepšį (pelnė 29 taškus)?, – žurnalistai paklausė J. Kazlausko.

– Aš jau prieš startą sakiau, kad mūsų grupėje nėra silpnų varžovų, ką šiandien pamatėme. Tikrai nežaidėme blogai gynyboje, tiesiog varžovai buvo labai geri. Kai greiti ir atletiški žaidėjai pataiko tritaškius taip gerai ir gana sudėtingus, tai pasidaro labai problematiška gintis.

Mes pirmoje pusėje dirbome, bet jie paprasčiausiai gerai žaidė. Galbūt buvome kiek pasikarščiavę, todėl žaidėme ne greitai, o skubiai, nes iš vieno ar dviejų perdavimų norėjome įveikti varžovų gynybą ir greičiau duoti jiems grąžos – tai buvo visiškai neteisinga.

Antroje pusėje ėmėme daryti ilgesnius derinius, atsirado laisvesnių progų, dar sutirštinome gynybą, kur turėjome problemų. Ir taip tas trečias kėlinys tapo lūžio tašku. Dar vienas iš mūsų uždavinių buvo laimėti lentą, nes tai mums buvo labai svarbu šiose rungtynėse (38 prieš 29 – Krepšinis.lt).

– Rungtynės šiek tiek patampė nervus?

– Čia nebus tokių rungtynių, kurios nepatampytų nervų.

– Jonas Mačiulis atsitiktinai tapo tempiančiu žaidėju ar toks ir buvo planas?

– Mes esame tokia komanda, kuri nežino, kas kurią dieną iššaus. Tuo jūs įsitikinote pernai, užpernai, ir džiaugiuosi, kad Jonas šiandien iššovė ir kad komanda jo paieškojo. Tik po rungtynių vyrams pasakiau, kad tokiu atveju turime ieškoti to žaidėjo, kad jam nereikėtų veržtis ir mesti sunkių metimų.

Mes dar norime labiau Valančiūną išnaudoti, stengiamės ir tam skiriame didžiulį dėmesį. Kartais netgi prarandame per daug kamuolių stengdamiesi jį išnaudoti, bet nėra taip paprasta – varžovai koncentruoja gynybą aplink jį. Ir, aišku, žaisdamas klube jis nesulaukia tokio dėmesio kaip rinktinėje, todėl per tą mėnesį nėra taip paprasta viską suderinti.

– Mantui Kalniečiui taip pat buvo geros rungtynės, atliko dvigubą dublį...

– Žinote, apie kiekvieno žaidėjo gerumą bus galima kalbėti po visko (šypsosi). Aš džiaugiuosi, kad yra žaidėjai, kurie gerai sužaidė. Svarbiausia – laimėjome.

– Domantas Sabonis vis dažniau rungtyniauja mačų pabaigose. Ar tai reiškia, kad jis užsitarnavo jūsų pasitikėjimą? Ir kaip jis tai padarė?

– Eidami su kolegomis kalbėjome: Domantas Sabonis – NBA žaidėjas, bet dar nė vieno sezono ten nepraleidęs (juokiasi). Jis dar tik po koledže praleistų dviejų sezonų, todėl džiaugiamės, kad turime jauną žaidėją, kuris mums padeda. Galbūt Paulius buvo kiek pavargęs...

Matote, Paulius turėjo gintis prieš vieną pavojingiausių žaidėjų, kuris gali rungtyniauti ir po krepšiu, ir prie trijų taškų zonos. Labai gerai, kad Domantas jį puikiai pavadavo, todėl ir pabaigoje mes juo labiau pasitikėjome. Ir su Domantu mes lengviau laimime lentą, o šiose rungtynėse mums tai buvo labai aktualu.

– Ar jus stebina kitų grupės rungtynių rezultatai (Ispanija pralaimėjo ir kroatams, ir brazilams – Krepšinis.lt)?

– Manęs niekas nestebina, nes visos komandos yra labai stiprios. Pavyzdžiui, kai Nigerija žaidė su Argentina, tai jiems paprasčiausiai buvo bloga diena, o jau šiandien jie žaidė labai gerai. Žaidėjų traumos ar kitos problemos lėmė, kad jie rungtyniavo su mažesne rotacija ir tai jiems leido įsijausti rungtynėse.

O pasakyti, kad Ispanija turi didelį pranašumą prieš brazilus žaidžiant Brazilijoje, tai aš nesutinku. Aš galvoju, kad Brazilija, kaip ir Kroatija ar Argentina, yra labai gera komanda. Taip kad šiame pogrupyje dar visko bus.

– Laukia akistata su argentiniečiais. Su kuo lietuviams žaisti parankiau: tokia lėta ir protinga komanda kaip Argentina ar atletiška Nigerijos rinktine?

– Dienos yra skirtingos. Kai laimėjome prieš Braziliją, šiandien šiek tiek slėgė psichologija, nes pagal statusą turėtume laimėti, nors daug kartų perspėjau vyrus, jog tai tikrai gera ir pavojinga komanda. Prisiminkime, kad Venesueloje jiems pralaimėjome (vykusiame olimpiniame atrankos turnyre – Krepšinis.lt). Galbūt tai įnešė pas mus šiek tiek skubėjimo.

O Argentina: mes su jais žaidėme, bet ten buvo tokios keistos rungtynės... Tačiau ji turi žaidėjų, kurie aukščiausiame lygyje rungtyniavo daugybę kartų ir kurie žino, kaip žaisti sunkiais momentais. Taip kad tai tikrai yra labai aukšto lygio komanda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)