Dirba rungtynėse, o ne treniruotėse

Vienintelė JAV rinktinė Barselonoje gali kone sausakimšai užpildyti „Palau Sant Jordi“ arenos tribūnas, o pasaulio čempionų treniruotės taip pat yra savotiškas spektaklis.

Kol amerikiečiai aikštėje, aplink ją sukasi būriai žiniasklaidos atstovų, žioplinėjančių čempionato savanorių ar kitų smalsuolių, turinčių galimybę patekti į arenos užkulisius.

Bet jei pratybose apsilankytų Lietuvos rinktinės žvalgas Benas Matkevičius, nieko ypatingo jis neišvystų – JAV krepšininkai tiesiog atsipalaidavę svaido kamuolius į krepšius, stengdamiesi atlikti kuo daugiau metimų.

Tai – įprasta NBA pasiuntinių praktika. Prieš ketverius metus Turkijoje vykusiose planetos pirmenybėse jie dienomis tarp rungtynių išvis beveik nesitreniruodavo, bet tai nesutrukdė pusfinalyje pranokti Lietuvos, o finale – ir turnyro šeimininkų.

Amerikiečiai pasitiki savimi, tačiau jų strategas Mike'as Krzyzewskis ne kartą yra sakęs, kad per dešimtmetį jam pavyko išmokyti krepšinio supervalstybės atstovus gerbti bet kokį priešininką.

Bent jau viešumoje trenerio žodžius patvirtina ir viena spalvingiausių asmenybių JAV rinktinėje J. Hardenas.

„Visada gerai jausti pasitikėjimą savo jėgomis. Bet Lietuva – labai gera komanda, todėl mūsų pasitikėjimas nereiškia, jog esame pasipūtę. Labai gerbiame varžovus, turime būti pasiruošę rimtai kovai“, – diplomatiškai kalbėjo 25-erių gynėjas.

Su D. Motiejūnu Barselonoje nesilabino

Vidutiniu 33 taškų skirtumu visus oponentus Ispanijoje triuškinę amerikiečiai į kovą su Jono Kazlausko ekipa stos ketvirtadienį, nuo 22 val. Lietuvos laiku.

J. Hardenas lietuvių gretose išskiria tą, kurį geriausiai pažįsta – savo komandos draugą D. Motiejūną. Arba D-Mo, kaip „Rockets“ puolėjas vadinamas anapus Atlanto.

„Su D-Mo paskutiniu metu nekalbėjau. Bet neabejoju, kad jam sekasi puikiai. Pasimatysime rytoj“, – sakė krepšininkas.

Tiesa, po 12,7 taško ir po 3,9 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes pasaulio čempionate renkantis gynėjas Lietuvos rinktinę laiko subalansuota komanda.

„Lietuva turi du labai gerus aukštaūgius, daug gerų snaiperių, gerų gynėjų – tikrai labai gerų gynėjų. Mums tai bus labai svarbios rungtynės, tikiuosi, žaisime gerai. Pirmiausia turėsime pristabdyti lietuvių priekinę liniją: D-Mo, kitą labai aukštą vaikiną Joną Valančiūną. Mes, gynėjai, privalėsime spausti jų gynėjus, kad kamuolys kuo rečiau nukeliautų į baudos aikštelę aukštaūgiams.

Koks bus mūsų rungtynių planas? Toks, kaip visada: pasirūpinti, kad turėtume progų metimams, ir padėti vienas kitam gynyboje“, – dėstė J. Hardenas.

Egzaminas, kokio amerikiečiai dar neturėjo

JAV nacionalinės komandos perimetro žaidėjų grandį specialistai sutartinai laiko pagrindine pasaulio čempionų galybe. Tuo tarpu didžiausi lietuvių koziriai – priekinėje linijoje.

Suomijos, Turkijos, Naujosios Zelandijos, Dominikos Respublikos, Ukrainos, Meksikos ir Slovėnijos ekipos, kurias pakeliui į pusfinalį į šoną pastūmė amerikiečiai, apie tokias pajėgas po krepšiu galėjo tik pasvajoti.

Ketvirtfinalio dvikovoje su slovėnais amerikiečių aukštaūgiai atliko svarbų vaidmenį, 24 puolime atkovotais kamuoliais prisidėję prie to, kad varžovai būtų užpilti 92 (!) metimų „iš žaidimo“ kruša. Todėl retas spėjo atkreipti dėmesį į tai, kad tądien JAV krepšininkų taiklumo procentas buvo žemesnis nei įprastai, o mačą jie baigė surinkę net 119 taškų.

„Mums to reikia. Ne kiekvieną vakarą komandos draugai bus ant bangos. O jei taip nėra, mes, aukštaūgiai, turime padirbėti ir įnešti savo indėlį“, – teigė sunkusis krašto puolėjas Kennethas Fariedas.

Bet ar taip pat sėkmingai graibyti atšokusius kamuolius amerikiečiai gali susidūrę su Lietuvos aukštaūgiais?

„Aš tai darau prieš bet kurią komandą, darau visą savo gyvenimą. Man nerūpi, kokie aukšti ar stiprūs yra varžovai – aš rasiu kelių prie krepšio. Be to, sakyti, kad ligšioliniai mūsų varžovai neturėjo rimtos priekinės linijos, būtų labai nepagarbu. Aš nepasirašau po tokiu teiginiu“, – kalbėjo Denverio „Nuggets“ klubo atstovas.

Kaip bus iš tikrųjų, paaiškės rugsėjo 11 dienos vakare. Įdomu, jog tą pačią tragišką JAV istorijos skyrių menančią dieną lygiai prieš ketverius metus amerikiečiai ir lietuviai varžėsi planetos pirmenybių pusfinalyje Stambule.

Tuomet dvigubo gedulo M. Krzyzewskio auklėtiniai išvengė, laimėję rezultatu 89:74. Dabar Lietuvos rinktinė turi antrą progą pateikti didžiausią sensaciją pasaulio čempionate.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)