Lietuviai atsidūrė ne laiku ir ne vietoje: antausius Rio de Žaneire rinkusi „Raudonoji furija“ pagaliau parodė savo dantis.

109:59 – tai ne JAV rinktinės kontrolinio mačo prieš olimpines žaidynes, o B grupės dvikovos tarp praėjusio Europos čempionato finalininkų rezultatas.

J. M. Calderonas iš pradžių nenorėjo sureikšminti pergalės 50 taškų skirtumu teigdamas, kad ispanai ir ankstesnėse trejose rungtynėse, kuriose laimėjo tik prieš Nigeriją, žaidė panašiai. Bet vėliau prakalbo kitaip.

„Nors rezultatas visiškai kitoks, aš nemanau, kad mūsų žaidimas smarkiai skyrėsi nuo to, kokį demonstravome turnyro pradžioje – prieš Kroatiją ar Braziliją. Ir tuomet pirmaudavome, bet nesugebėdavome to pranašumo laiku įtvirtinti. Tai buvo mūsų klaida – leisdavome varžovams atsitiesti. O šįkart lietuvius psichologiškai įveikėme pačią pirmą minutę. Bent jau man taip atrodo. Jie nieko negalėjo padaryti“, – Krepšinis.lt dėstė 34-erių Los Andželo „Lakers“ (JAV) klubo atstovas.

Įsibėgėjęs jis atidėjo įprastą diplomatiją į šalį ir ėmėsi girti saviškius, kuriuos didžiąją rungtynių dalį stebėjo nuo atsarginių suolo – ant parketo J. M. Calderonas praleido tik 6 min. ir pelnė 3 taškus.

„Sustabdėme Joną Valančiūną, Ricky Rubio puikiai persekiojo Mantą Kalnietį. Nei Renaldas Seibutis, nei Jonas Mačiulis negavo progų įsisiautėti. Gal tik Mindaugas Kuzminskas. Manau, laimėjome mikrodvikovas visose aikštės vietose. Ir Rudy Fernandezas, ir Victoras Claveras, kuris šįkart žaidė sunkiuoju krašto puolėju, ir Felipe Reyesas – visi buvo puikūs.

Ar lietuviai bijo mūsų? Nežinau, to reikia klausti jų. Mes šias rungtynes žaidėme kaip finalą, žaidėme kaip Ispanija. Ne kartą buvome tokiose situacijose, todėl žinome, kaip tai daryti. Parodėme, dėl ko čia atvažiavome“, – aiškino veteranas, savo kolekcijoje turintis du olimpinių žaidynių sidabro medalius (Pekino ir Londono), po vieną pasaulio ir Europos čempiono titulą.

Pažymėtina, kad pergalė 50 taškų skirtumu prieš Lietuvą ispanams yra pati didžiausia žaidynių istorijoje. 2008-ųjų Pekino olimpinėse žaidynėse Ispanijos rinktinė grupės varžybose Angolą buvo sutriuškinusi 48 taškų pranašumu (98:50), tačiau šį kartą pagerintas ir pastarasis pasiekimas.

Apskritai, per visą olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempionatų istoriją ispanai pergalę didesne nei 50 taškų persvara iškovojo tik antrą kartą. 1986-ųjų pasaulio čempionate Panamą jie buvo sutriuškinę 55 taškų pranašumu (125:70).

Jose Manuelis Calderonas

Iki dar vieno apdovanojimo ispanams vis dar labai toli. Dvi pergales ir tiek pat pralaimėjimų turintys Sergio Scariolo auklėtiniai dar net nėra tikri dėl patekimo į ketvirtfinalį.

Iki paskutinės sekundės ir paskutinio baudos metimo jie nebuvo garantuoti ir pernai Europos čempionate. Tuomet tik sudrebėjusi vokiečio Denniso Schroderio ranka leido Ispanijai žengti į atkrintamąsias varžybas. O kuo tai baigėsi, prisiminti turėtų kiekvienas Lietuvos krepšinio sirgalius.

B grupės turnyro lentelė:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (917)