Taip rašo capitaldeporte.com portalas, apžvelgiantis Ispanijos rinktinės varžovus Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

„Lietuva – labai kompaktiška ekipa, kurios žaidimas koncentruojasi aplink gigantą Joną Valančiūną baudos aikštelėje. Tai komanda, kuri turi labai pajėgų starto penketą, kuriame vietą Jono Kazlausko sprendimu gali užimti ir bet kuris atsarginis žaidėjas. Smogiamoji jėga – Kuzminskas, Seibutis, Kalnietis, Jankūnas, Mačiulis ir, be abejo, Valančiūnas. Prie šios grupės galima pridėti ir Lietuvos krepšinio legendos Arvydo Sabonio sūnų Domantą Sabonį, neseniai pasirašiusį sutartį su Oklahomos „Thunder“. Jis tikrai turės, ką įrodyti šiose žaidynėse.

Lietuvių sėkmės priežastis – gynyba, pasiaukojimas ginant savo krepšį ir fizinė jėga. J. Kazlauskas – totalinės gynybos šalininkas, tačiau jo taikoma sistema lietuviams leidžia bėgti į greitas atakas pačiais netikėčiausiais momentais – kontratakose lietuviai pastaruoju metu pelno labai daug taškų.

Žinoma, puolime lietuviai remiasi savo aukštaūgiais, kurie individualiu meistriškumu gali įveikti daugelį oponentų. Dažnai išnaudojamas derinys du prieš du, o jo smaigalyje atsiduria aukštaūgiai. Tai labai tradicinis krepšinis šioms olimpinėms žaidynėms, tačiau akivaizdu, kad jis kol kas yra labai efektyvus, ką parodo ir komandos rezultatai.

Lietuviai turi ir puikiai prasiveržti galinčių žaidėjų – Madrido „Real“ gretose įsitvirtinusį Mačiulį, Kalnietį, Seibutį. Šie vyrukai ne tik geba draskyti varžovų gynybą, bet ir pataiko iš tolesnių distancijų, tuo naudojasi kiekviena pasitaikiusia proga. Taip pat minėtieji žaidėjai pasižymi ir pataikymu iš vidutinio nuotolio.“

Žvaigždė – J. Valančiūnas

„Toronto „Raptors“ vidurio puolėjas neabejotinai yra pats geriausias baltų ekipos žaidėjas, tačiau jo pėdomis jau seka ir jaunasis Sabonis. Kartu šis duetas yra labai pavojingas ir gali būti vienas iš pavojingiausių lietuvių ginklų šiose žaidynėse.

J. Valančiūnas – tai lyg praeities vidurio puolėjas su minkštu riešu ir geru metimu iš vidutinio nuotolio, geru žaidimu baudos aikštelėje ir puikiu jausmu grumiantis dėl atšokusių kamuolių. Jo silpnoji vieta – gynyba, o ypač sunkiai sekasi stabdyti derinius du prieš du, kuriuos pats jis atlieka puikiai. Neretai nesuspėja su pagalba, pritrūksta koordinacijos. Tai – fiziškai labai pajėgus puolėjas, turintis galingą kūną, todėl nieko keisto, jei Lietuvos rinktinė daugelį atakų ir bandys užbaigti pasinaudodama šiuo savo privalumu.

Visgi gynyboje susidūręs su aštresniais ir greitesniais varžovais jis pasimeta, ypač jei varžovai demonstruoja greitą krepšinį. Šiame sezone Valančiūnas turėjo pakilimų ir nuopuolių, koją kišo traumos ir tai sutrukdė jam sprogti taip, kaip buvo tikimasi. Tačiau nėra abejonių, kad krepšininkas, žaidęs kartu su dviem JAV rinktinės žvaigždėmis – DeRozanu ir Lowry, jausis savo rinktinės žvaigžde, imsis iniciatyvos ir darys viską, kad kuo garbingiau atstovautų savo šaliai.“

Primename, kad Lietuvos rinktinė pasirengimo cikle 88:58 sutriuškino Naująją Zelandiją, 81:56 – Tunisą, 84:53 – Venesuelą 84:61 – Nyderlandus ir 84:51 – Baltarusiją. Vėliau du kartus buvo įveikta Ispanija (87:83 po pratęsimo ir 78:76), po dviejų pratęsimų pralaimėta Argentinai (85:86), 81:68 įveikė Australiją (81:68). Dar vienas lietuvių ir australų mačas Argentinoje neįvyko dėl prakiurusio arenos stogo, o paskutinėje kontrolinėje dvikovoje lietuviai 62:64 nusileido Brazilijai.

Būtent su brazilais Lietuvos krepšininkai žais pirmąsias rungtynes Rio de Žaneiro olimpiniame turnyre. Lietuvos laiku šios rungtynės prasidės kitą sekmadienį, rugpjūčio 7 d. 20.15 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)