Atlanto bangų nuzulintas akmuo, ant kurio spaudžiasi oro uostas, golfo klubas ir 4,5 tūkst. gyventojų. Tai – Heimaėjus. Salelė greta pietvakarių Islandijos pakrantės, pagarsėjusi nebent ugnikalnio išsiveržimu 1973 metais, palaidojusiu po lava pusę miestelio.

Pro Heimiro Hallgrimssono namų langus matyti du trečdaliai salos.

„Anksčiau dirbdavau savo kabinete nuo aštuonių ryto iki trijų popiet, o vakare eidavau treniruoti vietos vaikinų ir merginų komandų. Plušėdavau kiaurą dieną. Šiemet sumažinau krūvį – dirbu gal tik vieną dieną per savaitę. Visai to atsisakyti negaliu, nes yra nemažai žmonių, kurie neleistų niekam kitam pasirūpinti jų dantimis“, – pasakojo Heimaėjaus odontologas.


Priežastis, privertusi H. Hallgrimssoną apriboti praktiką dantų gydytojo kabinete – Islandijos rinktinės vairininko pareigos, kurias 49-erių futbolo entuziastas, pats žaidęs tik mėgėjiškai, eina dvejus metus.

O pastarąjį mėnesį Heimaėjaus gyventojams dėl suskaudusio danties tenka belstis iki pat Reikjaviko – jų odontologas išvykęs į Europos futbolo čempionatą.

Jei irzliausi dėl tokių nepatogumų burbėjo, pirmadienį jie turėjo atlyžti. Visa laimė, kad tądien dar sykį neprabudo salos vulkanas, nes net ir iš dangaus krentanti ugnis nebūtų atitraukusi H. Hallgrimssono kraštiečių nuo televizorių ekranų.

Futbolo stadionas Heimaėjaus saloje vos įsispraudžia tarp vulkaninės kilmės uolų (Extreme Football Tourism nuotr.)

Dantų gydytojas išlaužė iltis trims liūtams – taip trumpai galima apibūdinti stebuklą Nicoje, kur naujokė Islandijos rinktinė Europos pirmenybių aštuntfinalyje rezultatu 2:1 eliminavo Angliją.

Eliminavo komandą, kurios žaidėjų vertė futbolo rinkoje yra daugiau nei dešimt kartų didesnė (portalo transfermarkt.com duomenimis, 477 mln. eurų). Kurios treneris Roy Hodgsonas uždirba dešimt kartų daugiau (3,5 mln. svarų per metus) nei švedas Larsas Lagerbackas, kuris dalinasi Islandijos ekipos vyriausiojo trenerio pareigomis su H. Hallgrimssonu. Ką jau bekalbėti apie patį Heimaėjaus odontologą.

L. Lagerbackas pastarąjį iš pradžių buvo pakvietęs dirbti savo asistentu, o 2013 metais pasiūlė pasidalinti postu. Po Europos čempionato H. Hallgrimssonas jau bus vienintelis komandos strategas, kadangi veteranas iš Švedijos, kuriam kitą mėnesį sukaks 68-eri, nori išeiti į pensiją.

Larsas Lagerbackas (kairėje) ir Heimiras Hallgrimssonas

Iš L. Lagerbacko islandas pasisėmė žinių apie treniruočių organizavimą ir taktiką. Bet ir buvęs Švedijos rinktinės dirigentas turėjo ko pasimokyti iš savo kolegos.

Skaičiuojama, kad į Prancūziją palaikyti tautiečių nuvyko nuo 3 iki 10 procentų Islandijos gyventojų. Jų veikiausiai būtų mažiau, jei ne H. Hallgrimssonas.

„Kai pradėjome dirbti rinktinėje, nejautėme jokio sirgalių užnugario. Todėl sykį nuėjau į barą Reikjavike, kur renkasi aktyviausi aistruoliai, ir pasakiau, kad prieš kiekvienas namų rungtynes, likus porai valandų iki jų pradžios, apsilankysiu čia, pirmiesiems pranešiu starto sudėtį, papasakosiu, kaip ketiname žaisti.

Pirmą kartą – tai buvo draugiškas mačas su Farerų salomis – išklausyti manęs atėjo gal dešimt ar dvylika žmonių. Vėliau jų susirinkdavo jau 400. Gal elgiuosi kvailai – juk gali pasitaikyti išgėręs ir dėl ko nors nepatenkintas vyrukas, kuris lengvai patiestų mane ant grindų. Bet tokie jau esame mes, islandai – mes turime drąsos būti šiek tiek kitokie“, – dar prieš prasidedant Europos čempionatui pasakojo H. Hallgrimssonas.

Na, ir dar jis turi bendravimo įgūdžių, kurie negalėjo susiformuoti jokiam kitam rinktinės treneriui visoje Europoje.

„Yra žmonių, kurie bijo vizito pas odontologą. Todėl reikia mokėti kalbėtis su kiekvienu pacientu. Vieną reikia nuraminti, kitą – kaip nors prajuokinti, su trečiu – būti rimtam. Svarbiausia, kad prisitaikyti prie žmogaus reikia greitai. Vadovaujant futbolininkams viskas labai panašu“, – atskleidė H. Hallgrimssonas.

Visa Islandijos futbolo lyga yra pusiau profesionali – dauguma žaidėjų turi ir kitus darbus. Nė vienas nacionalinės rinktinės atstovas nerungtyniauja gimtinėje.

Islandai turi savo žvaigždę – Anglijos „Premier“ lygos vidutiniokų „Swansea“ lyderį Gylfi Sigurdssoną, kurio išpirkos suma sudaro bemaž trečdalį visos rinktinės žaidėjų bendros vertės.

Turi ir gyvą stabą ant suolo – 37-erių geriausią visų laikų Islandijos futbolininką Eidurą Gudjohseną, per savo ilgą ir turiningą karjerą blizgėjusį tokiuose klubuose kaip Londono „Chelsea“ (Anglija) ar „Barcelona“ (Ispanija). Debiutavusį nacionalinėje komandoje lygiai prieš dvidešimt metų draugiškose rungtynėse Estijoje, kuomet į aikštę žengė pakeisdamas savo tėvą Arnorą.

Vis dėlto dauguma islandų žaidžia Norvegijos, Švedijos ar Danijos pirmenybėse, o tarp jų yra ir tokių spalvingų asmenybių kaip Hannesas Halldorssonas.

Hannesas Halldorssonas

Pagrindinis Islandijos rinktinės vartų sargas šiame sezone vilki vieno Norvegijos čempionato autsaiderių „Bodo/Glimt“ marškinėlius. Nors jam jau 32-eji, profesionaliu futbolininku Prancūzijoje patikimai rungtyniaujantis H. Halldorssonas tapo tik prieš trejus metus.

Anksčiau jo rankose taip pat dažnai kaip ir vartininko pirštinės būdavo filmavimo kamera. Gyvenant gimtinėje, H. Halldorssonui daugiau užsidirbti pavykdavo iš reklamų ir vaizdo klipų režisavimo.

2012 metais jis netgi išpildė vaikystės svajonę ir sukūrė klipą atlikėjų Gretos Salome ir Jonsi dainai „Never forget“, kuri nuskambėjo Eurovizijoje.

Islandijos atstovai tąkart pateko į konkurso finalą ir užėmė 20 vietą.

Šį rezultatą H. Halldorssonas ir visa islandų futbolo komanda Prancūzijoje jau pralenkė. Per ketverias rungtynes Europos čempionate nė karto nesuklupę (2 pergalės, 2 lygiosios) L. Lagerbacko ir H. Hallgrimssono auklėtiniai sensacingai pateko tarp aštuonių stipriausių žemyno nacijų.

Sekmadienį ketvirtfinalyje jie susidurs su turnyro šeimininke Prancūzija. Ir vėl neturės jokių šansų, kaip neturėjo rungtynėse su portugalais, austrais, vengrais ir anglais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)