Aktyvistų teigimu, Mehranas Samakas buvo nušautas kulkai pataikius į galvą antradienį naktį, kuomet savo automobilyje nuspaudė garsinį signalą. Tragedija įvyko Bandare Enzelio mieste.

Vaizdo įrašuose matyti, kaip kituose miestuose žmonės taip pat šventė bei linksminosi po Irano pralaimėjimo JAV rinktinei (0:1) paskutinėse pasaulio čempionato B grupės rungtynėse. Šis rezultatas lėmė, kad į kitą turnyro etapą pateko amerikiečiai, o Irano rinktinės futbolininkams čempionatas baigėsi.


Daugelis iraniečių atsisakė palaikyti savo nacionalinę komandą Katare, ją laikydami lojalia dabartinei šalies valdžiai.

Valstybinė Irano žiniasklaida kaltino neva priešiškas jėgas Irane ir už jo ribų, nes pastarosios žaidėjams darė spaudimą prieš dvikovą su JAV rinktine.

Visgi prieš pirmąsias rungtynes Irano žaidėjai negiedojo himno taip palaikydami protestuotojus Irane.

Prieš dvikovą su Velsu ir prieš politinį foną turėjusią akistatą su JAV futbolininkai jau nebuvo pasyvūs aidint Irano himnui.

Kai kurie protestuotojai tai vertino kaip išdavystę, nors buvo pranešimų apie tai, kad komanda Katare patyrė didžiulį valdžios spaudimą ir išgirdo grasinimus, kad valdžia susidoros su jų šeimomis.

Neramumai Irane prasidėjo prieš 10 savaičių mirus 22-ejų Mahsai Amini. Mergina buvo sulaikyta dorovės policijos dėl netinkamo hidžabo dėvėjimo. Manoma, kad areštinėje ji buvo žiauriai sumušta.

Valdžia į protestus reagavo smurtu, Norvegijoje įsikurūsi Irano žmogaus teisių organizacija teigia, kad žuvo mažiausiai 448 žmonės, įskaitant 60 vaikų.

Pranešama, kad nuo protestų pradžios jau buvo suimta daugiau nei 18 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją