Kauno „Žalgiris“ šiemet į savo šeimą priėmė naują narį – pajėgiausias Lietuvos salės futbolo klubas „Vytis“ priėmė naująjį vardą ir kovo mėnesį oficialiai pats tapo „Žalgiriu“. Kauno komanda pirmoji Lietuvoje pateko po didesnės sporto organizacijos skėčiu, tačiau tokia praktika nėra ypač dažna ir visame pasaulyje.

Daugybė pajėgių pasaulio futbolo klubų į sales nesikoncentruoja ir savo salės futbolo ekipų neturi. Tiesa, pastaraisiais metais UEFA Čempionų lygos salės futbolo turnyre pastaraisiais metais dominuoja Lisabonos „Sporting“ ir „Barcelona“, tačiau taip gerai salėse sekasi tikrai ne visiems į šią discipliną ranka nenumojantiems futbolo milžinams.

Pristatome garsiausius futbolo klubus, turinčius ir salės futbolo ekipas.

„Barcelona“

Bene garsiausias futbolo klubas pasaulyje turi ir vieną pajėgiausių pasaulio salės futbolo komandų. Ši komanda įkurta dar 1986 metais, tačiau blizgėti pradėjo tik pastarajame dešimtmetyje – triskart laimėjo UEFA Čempionų lygą, penkiskart triumfavo Ispanijos lygoje ir septyniskart iškovojo Ispanijos Karaliaus taurę.

„Palau Blaugrana“ arenoje žaidžiantys katalonai su geriausiu pasaulio salės futbolininku Ferrao priešakyje šiemet UEFA Čempionų lygos finale nusileido Lisabonos „Sporting“, o konkurencijos jiems netrūksta ir vietinėse pirmenybėse. Ispanijoje „Barcelona“ konkuruoja su pajėgiomis Madrido „Inter“, „Levante“ ir „Murcia“ ekipomis.

Lisabonos „Sporting“

Vienas sėkmingiausių visų laikų Europos salės futbolo klubų. Šiemet antrą kartą tapęs UEFA Čempionų lygos laimėtoju „Sporting“ po trejų metų pertraukos susigrąžino ir Portugalijos čempiono titulą. 1985 metais įkurta salės futbolo ekipa nacionalines pirmenybes yra laimėjusi 16 kartų.

UEFA Čempionų lygos finaliniai etapai pastaraisiais metais be „Sporting“ neapsieina. Turnyro vicečempionais per pastarąjį dešimtmetį portugalai tapo tris kartus.

Lisabonos „Benfica“

Kaip ir tradiciniame futbole, rimtą iššūkį „Sporting“ ekipai meta to paties miesto „Benfica“ komanda. Ji Portugalijos čempione yra tapusi 8 kartus, tačiau UEFA Čempionų lygoje triumfavo tik kartą – 2010 metais.

„Benfica“ salės futbolo komandą įkūrė gerokai vėliau nei kaimynai – 2001 metais. Nuo tada „Benfica“ demonstruoja puikius rezultatus ir turi vieną didžiausių gerbėjų bazių Europoje.

„Ferencvaroš“

Dažni Lietuvos futbolo komandų priešininkai UEFA turnyrų atrankos etapuose įkūrė savo salės futbolo ekipą 2007 metais. Nors jau pirmaisiais metais „Ferencvaroš“ laimėjo antrąjį šalies divizioną, įsitvirtinti Vengrijos salės futbolo elite nepavyko – kelis kartus buvo vėl iškrentama į antrąją lygą, o praėjusį sezoną stipriausiame divizione užimta šešta vieta.

Vengrijos salės futbole sąlygas diktuoja „Berettyoujfalu“ ir Sombathėjaus „Haladas“.

Atėnų AEK

Viena iš trijų didžiųjų Graikijos sporto organizacijų į salės futbolą pradėjo investuoti 2008 metais, kai į savo šeimą priėmė „Geraka“ salės futbolo ekipą. 2019 metais AEK laimėjo savo pirmąjį šalies čempionės titulą, tačiau debiutiniame sezone UEFA Čempionų lygoje iškovojo viso labo vieną tašką – prieš daugkartinius Airijos čempionus Dublino „Blue Magic“.

2020 metais AEK sugebėjo antrą kartą tapti šalies čempione, tačiau šiemet į viršūnę užleido Atėnų „Doukas“ ekipą. Pastaroji Graikijos lygą laimėjo ketvirtąjį kartą.

Atėnų „Panathinaikos“

„Pao“ į salės futbolą žengė visai neseniai – 2017 metais, kai po savo sparnu priglaudė sėkmingiausią visų laikų Graikijos salės futbolo komandą Atėnų „Athina 90“, kuri šalies čempione buvo tapusi 15 kartų.

Įdomu, jog tapus „Panathinaikos“ dalimi šios komandos dominavimas Graikijoje baigėsi. Šalies čempione nuo 2017 metų ji dar netapo – į priekį užleidžiami AEK ir „Doukas“.

Buenos Airių „Boca Juniors“

Dažniau didieji futbolo klubai ryžtasi investuoti į salės futbolą Pietų Amerikoje, kur šios sporto šakos populiarumas yra kiek didesnis. Tiesa, ypač gerais pasiekimais gali pasigirti tik „Boca Juniors“ komanda, kuri Argentinos čempione yra tapusi 13 kartų. Buvusi Diego Maradonos ekipa salės futbole pastebima nuo 1986 metų.

Sėkmingiausias visų laikų Argentinos salės futbolo klubas yra „Pinocho“ (14 titulų), neturintis savo komandos tradiciniame futbole. Pastaraisiais metais Argentinos salės futbole dominuoja „San Lorenzo“ komanda, šiemet laimėjusi ir „Copa Libertadores“ Pietų Amerikos pirmenybes. Vienas didžiausių Argentinos futbolo klubų „River Plate“ salės futbole šalies čempionu tapo triskart, tačiau šiuo metu varžosi tik antrajame šalies divizione.

„Corinthians“

Vienas sėkmingiausių Pietų Amerikos futbolo klubų turi salės futbolo komandą dar nuo 1950 metų, tačiau kalnų nuversti šioje sporto šakoje nepavyksta. Vienintelį kartą „Corinthians“ Brazilijos salės futbolo čempionais tapo 2016 metais, o geriausias rezultatas „Copa Libertadores“ turnyre buvo 2019 metais pasiektas ketvirtfinalis, kur nusileista tautiečiams „Carlos Barbosa“.

Būtent „Carlos Barbosa“ yra geriausias visų laikų Pietų Amerikos salės futbolo klubas, laimėjęs „Copa Libertadores“ septynis kartus, o itin konkurencingą Brazilijos čempionatą – penkis kartus. Kitos pajėgios Brazilijos salės futbolo komandos yra Pato Branko „Pato“, Santa Katarinos „Krona“, Sorokabos „Magnus“ ir „Jaragua“.

Jau rugsėjo 12 d. Lietuvoje startuos FIFA pasaulio salės futbolo čempionatas. Geriausi pasaulio salės futbolininkai varžysis Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje. Bilietus į čempionatą galite įsigyti FIFA.com/tickets.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją