Iš viso T. Meškonis komentuos 32 pasaulio čempionato rungtynes. Vieni futbolo aistruoliai komentatorius giria, kiti kritikuoja, o treti tiesiog maišo su žemėmis. Portalas sportas.info pakalbino T. Meškonį.

- Per 14 dienų komentavai jau 24 rungtynes. Ar nesijauti pavargęs?

- Dabar jau viskas gerai. Tik pirma savaitė buvo košmariška. Būdavo, kad grįžtu namo trečią valandą nakties, užmiegu penktą, o kitą dieną – vėl į darbą. Nelengva iškart užmigti, ypač grįžus po atkaklių, įdomių rungtynių. Jaučiausi kaip kosmose. Vairuoju automobilį naktį, o toks jausmas, kad eičiau šaligatviu. Tiesa, kartais net ir pakomentavęs antras rungtynes per dieną, paryčiui jausdavausi labai žvalus ir, atrodo, galėčiau dirbti toliau. Neaišku, ar organizmas prisitaikė ar „smegenys susisuko“ (juokiasi).

Per futbolo čempionatą kartais dar reikėjo radijuje skaityti sporto žinias, komentuoti rankinio rungtynes.

Kita vertus, baisesnis buvo laisvadienis po grupių turnyro. Reikėjo sutvarkyti daugybę kitos darbovietės (T. Meškonis dirba vieno boulingo klubų vadybininku – past.) ir asmeninių reikalų.

Sunkiausia jau praeityje. Palyginti su tuo, kiek su Nerijumi „atarėme“, liko juokas. Bus ir poilsio dienų, be to, jau surinkta pagrindinė informacija apie komandas.

- Gal reikėjo pakviesti dar vieną kitą komentatorių, tada krūvis nebūtų toks milžiniškas?

- Susitvarkysim su Nerka (Nerijumi Kesminu – past.). LRT valdžia nusprendė, kad per visą čempionatą komentuosime dviese.

- Ar nuovargis neturi neigiamos įtakos darbo kokybei?

- Gal šiek tiek ir turi, bet ne man spręsti.

- Kaip ilsiesi, kai nekomentuoji?

- Pailsiu miegodamas. Prieš guldamas į lovą neretai išgeriu taurę vyno, kad greičiau užmigčiau. Pertraukose tarp rungtynių einu pavalgyti. Kai nekomentuoju, stengiuosi kuo mažiau kalbėti.

- Kodėl mačus komentuojate po vieną, nepasikviečiate futbolo specialistų? Tik N. Kesminas per keletą mačų buvo pasikvietęs Panevėžio „Ekrano“ trenerį Valdą Dambrauską.

- Problema su futbolo ekspertais ta, kad daugelis kalba netaisyklingai arba nemoka tiksliai, trumpai išreikšti minties. Anksčiau kviesdavausi garsų trenerį Vytautą Jančiauską. Jis labai gerai analizuoja rungtynes, bet vėliau kalbininkai uždraudė jam kalbėti eteryje. Norint komentuoti dviese reikėtų laiko priprasti vienas prie kito, pagauti tempą, ritmą.

- O kodėl nekviečiamas gana taisyklingai kalbantis ir puikiai analizuojantis buvęs Lietuvos rinktinės futbolininkas Žydrūnas Grudzinskas?

- Manau, už „ačiū“ jis nesutiktų komentuoti. Juk jis irgi yra futbolo komentatorius.

- Pakalbėkim apie pavardžių tarimą. Pavyzdžiui, tu pridedi galūnę -as ar – is ir tada, kai futbolininko pavardė baigiasi raide „o“ arba „i“. Tai skamba keistokai ir šiek tiek rėžia ausį. Tarkim, sakai ne Capello, o Kapelas, ne Markisio, o Markizijas, ne Messi, o Mesis. Juk nėra kategoriško kalbininkų reikalavimo tokiose pavardėse vartoti galūnes -as, -is.

- Čempionato metu stengiuosi šias pavardes tarti be galūnės -as. Tiesa, kartais prasprūsta ir „Kapelas ar Ronaldas“. Kalbininkai radijuje, kur irgi dirbu, reikalauja tarti būtent taip, todėl nelengva persiorientuoti. Yra visokių kalbininkų, kai kurie labai konservatyvūs.

- Komentuodamas beveik „nelendi“ į rungtynių taktiką, o daug pateiki kitokios informacijos, susijusios su istorija, užkulisiais. Kodėl?

- Sąmoningai tai darau, nes žinau, kad didesnei daliai žiūrovų taktika nelabai įdomi.

- Kurias dvikovas komentuoti buvo sudėtingiausia?

- Tas, kuriose žaidė silpnesnės komandos arba tas, kurių rezultatas nebuvo svarbus abiem rinktinėms. Pavyzdžiui, nuobodus buvo Irano ir Nigerijos mačas. Iš esmės nieko nelėmė Ispanijos ir Australijos rungtynės.

- Kelintas planetos pirmenybes komentuoji?

- Šeštas. Dar esu komentavęs penkis Europos futbolo čempionatus.

- Ar pasaulio pirmenybių metu skaitai komentarus apie save naujienų portaluose?

- Nuo 2004 metų neskaitavau. Tikiu, kad juose būtų ir naudingų pastabų, patarimų, bet didelė dauguma tokių komentarų beverčiai. Nesinori skaityti, nes spėju, kad yra ir tokių, kuriuose esu vadinamas gaidžiu, idiotu.

Kita vertus, esu jau užsiauginęs storą skūrą, todėl tokie įžeidžiantys komentarai manęs iš vėžių neišmuštų. Atsižvelgiu į draugų, taip pat rimtų eskpertų pastabas. Man paskambina buvę garsūs komentatoriai Vladas Janiūnas, Virgilijus Mundrys. Jie geranoriškai pataria. Tiesa, ne su visomis jų pastabomis sutinku. Jei draugai atsiunčia SMS žinučių, per pertraukas jas perskaitau. Kartais ir jie duoda naudingų patarimų.

- Kurios rinktinės labiausiai nustebino?

- Itin maloniai nustebino Kolumbijos komandos žaidimas, nors jai ir negali padėti traumuotas lyderis Radamelis Falcao. Puikiai grupės varžybose pasirodė olandai. Jie patyrė fiasko praėjusiame Europos čempionate, bet per labai trumpą laiką olandų žaidimas pagerėjo radikaliai. Kartų kaita šioje rinktinėje buvo visiškai neskausminga.

Nudžiugino Čilė, Kosta Rika. Tik manau, kad ne tiek galingai žaidė Kosta Rika, kiek silpnai su šia komanda vienoje grupėje rungtyniavusios Italija ir Anglija. Nesitikėjau, kad taip silpnai rungtyniaus ispanai, italai. Anglai nebestebina. Jie jau daug metų nieko nelaimi ir Europos čempionatuose.

- Kuri ekipa taps pasaulio čempione?

- Spėju, kad kažkuri iš Pietų Amerikos. Manau, kad ir klimatas, oro sąlygos viena iš priežasčių, dėl ko šio žemyno rinktinės dominuoja Brazilijoje.

- Ar nebus liūdna, kai čempionatas baigsis?

- Ne, bet gali kilti problemų bendraujant su draugais. Dvyliktą ar pirmą valandą nakties jie jau norės miegoti, o aš, įpratęs gyventi kitu ritmu, dar būsiu kupinas energijos (juokiasi).