„Čia kaip Rio karnavalas, tik liepą“, – šyptelėjęs palygino Rodolfo Franco.

Vaikinas iš Rio de Žaneiro dirba didžiausioje ir triukšmingiausioje iš dvylikos fanų zonų, įsikūrusių visuose pasaulio futbolo pirmenybes priėmusiuose Brazilijos miestuose.

Jei į Rio de Žaneirą atklydęs užsienietis nori ne tik pasimėgauti futbolu, bet ir pajusti braziliškų aistrų skonį, pirmiausia jam derėtų sėsti į metro ir keliauti į pietinę miesto dalį.

Ramiai gerėtis pasakiško grožio uolomis, šaunančiomis tiesiai iš Atlanto vandenyno ir amžiams įkalinusiomis Kopakabanos paplūdimį, šįkart laiko nebus: jungtinis Rio de Žaneiro gyventojų, iš visos planetos sugužėjusių futbolo sirgalių ir turistų vakarėlis pasaulio čempionato metu prasideda nuo pat ryto.

DELFI žurnalistas Rio de Žaneiro fanų zonoje apsilankė per ketvirtfinalio rungtynes tarp Olandijos ir Kosta Rikos rinktinių. Aptvertą teritoriją vis dar buvo apspitę liūto dalį miesto svečių sudarantys Argentinos aistruoliai, nesibaigiančiomis dainomis aukštinę saviškių pergalę prieš belgus pirmame dienos mače, nuo kurio pabaigos jau buvo praslinkusios kelios valandos.

Tuo metu fanų zonos viduje susispraudę 20 tūkstančių žiūrovų 150 kvadratinių metrų pločio ekrane sekė, kaip Louiso van Gaalo auklėtiniai bando išgliaudyti Kosta Rikos gynybą, karštais atodūsiais palydėdami kiekvieną žaidimo epizodą.

O kada žaidžia Brazilijos rinktinė, patekti į fanų zoną beveik taip pat sunku kaip gauti bilietus į „Maracana“ stadioną. Tuomet atviroje paplūdimio erdvėje įjungiamas kitas milžiniškas ekranas, ir antra tiek sirgalių susirenka palaikyti „Selecao“.

Tie, kurie rūpinasi savo piniginės gerove, į fanų zoną nė nelenda. Iėjimas į ją nemokamas, o mažas bokalas alaus ar dešrainis viename iš šešių arenos barų kainuoja po šešis realus (6,84 lito) – panašiai kaip ir kitur turistų pamėgtoje Kopakabanoje. Užtat suvenyrai oficialioje FIFA parduotuvėje ar veidus vėliavų spalvomis išpaišančių merginų paslaugos atsieina gerokai brangiau. Be to, čia leista tarpti tik FIFA rėmėjams ir komerciniams partneriams, kurių reklamos bado akis kiekviename žingsnyje. Fanų zonų projektą vykdo miestų savivaldybės ar jų turizmo kompanijos, tačiau stropiai reguliuojanti FIFA niekada nepraleidžia progos išlupti sau komercinės naudos.

Oficialioje sirgalių erdvėje publiką prieš ir po rungtynių taip pat užima muzikos atlikėjai bei ansambliai, tačiau lygiai tokia pati – tik jau neformali – kultūrinė programa vyksta ir už jos ribų. Ką jau ką, o linksmintis brazilai moka, įtraukdami į šventės sūkurį ir atvykėlius iš svetur.

Paplūdimiu arba greta einančiu bulvaru traukiantys praeiviai gali paganyti akis į įvairiausius persirengusius personažus, smėlio skulptūras, pagurkšnoti kokoso sulčių, kokteilių ar svaigiųjų gėrimų, laisvai prisijungti prie daugybės sambą šokančių ar dainas plėšiančių grupelių, o pavargę čia pat nusnausti ant smėlio, kaip daro ir kai kurie vietų viešbučiuose neberadę sirgaliai.

Be to, tūkstančiai Kopakabanoje šurmuliuojančių futbolo mėgėjų ir daugybė akredituotų žiniasklaidos atstovų yra puiki auditorija įvairaus plauko aktyvistams, rengiantiems čia savo akcijas. Tiesa, jos ne tokios karingos kaip protestai prieš valdžios korupciją, drebinę Braziliją artėjant pirmenybėms. Pavyzdžiui, religingi katalikai ragina ne varžytis tarpusavyje, o mylėti vieni kitus, žalieji – stabdyti pramonės vystymą ir taip toliau.

Galimybės antrą kartą surengti pasaulio čempionatą Brazilija laukė 64-erius metus, todėl dabar atidėjo savo vidines problemas ir kaip įmanydama mėgaujasi švente, kurią ne vienas DELFI sutiktas ilgametis futbolo turistas pavadino geriausia iš visų, kuriose teko lankytis.

Vos prieš trejetą metų tą patį patyrė ir krepšinį dievinanti Lietuva, Europos pirmenybių svečius ir dalyvius priėmusi po 72 metų pertraukos. Siūlome prisiminti ir palyginti, kaip per rungtynes, kuriose nežaisdavo Lietuvos rinktinė, atrodydavo FIFA fanų zonai analogiška Panevėžio sirgalių erdvė.

Tiesa, būtina įvertinti ir tai, kad Panevėžys už Rio de Žaneirą mažesnis 60 kartų, o krepšinio mėgėjų iš užsienio pirmenybės Lietuvoje, remiantis oficialiais skaičiavimais ir prognozėmis, sutraukė 30 sykių mažiau nei futbolo čempionatas Brazilijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)