FIFA pasaulio salės futbolo čempionate prasideda lemiamos kovos: sekmadienį startuoja ketvirtfinalio etapas, kuriame varžysis aštuonios stipriausios pasaulio komandos. Brazilija susitiks su Maroku, Rusija – su Argentina, Iranas – su Kazachstanu, o Ispanija – su Portugalija.

Pastaroji akistata, pirmadienio vakarą vyksianti Vilniuje, ketvirtfinalio etape intriguoja bene labiausiai. Tai yra pastarojo Europos salės futbolo čempionato finalo pakartojimas – Ispanija sieks revanšo už 2018 metais kovoje dėl aukso patirtą nesėkmę 2:3.

Nors Ispanija yra FIFA salės futbolo reitingų lyderė, o Portugalija reitinguose yra šešta, dabartinių Europos čempionų treneris J. Brazas savo nuolatinių varžovų favoritais nelaiko. Net ir po to, kai portugalai vos išsikapstė pirmenybių aštuntfinalyje per pratęsimą 4:3 palauždami serbus.

„Tai bus dar vienas klasikinis Portugalijos ir Ispanijos mūšis. Ispanijos rinktinė yra viena sėkmingiausių komandų per visą salės futbolo istoriją, tačiau mes daug metų sunkiai dirbome, kad pasiektume jų lygį. Pastaraisiais metais jų lygį pasiekėme, todėl šis ketvirtfinalis bus itin lygių varžovų akistata“, – sako J. Brazas.

Savimi pasitiki ir Portugalijos rinktinės žaidėjai. Ypač gerai prieš ketvirtfinalį jaučiasi Lisabonos „Benfica“ atstovas Alfonso Jesusas.

„Ispanai stiprūs, bet mes esame stipresni. Mūsų žygis Lietuvoje kol kas yra puikus, tikiu, kad galime tapti pasaulio čempionais. Aš jaunas, man 23-eji, šis čempionatas yra aukščiausio lygio turnyras, kokiame esu dalyvavęs, todėl labai mėgaujuosi šia patirtimi. Galbūt trūksta viešumo, bet visa kita... Viešbučiai, infrastruktūra, visos sąlygos... Lietuvoje puiku“, – sako Portugalijos rinktinės gynėjas.


Tuo metu portugalų treneris J. Brazas puikiai supranta, kodėl jo auklėtiniai mėgaujasi galimybe žaisti Lietuvoje. Anot stratego, daug pasako vien tai, kad Kauno „Žalgirio“ arena yra bene geriausia arena, kokioje kada nors buvo žaistas salės futbolas.

J. Brazas tikisi, kad čempionatas Lietuvoje nebus trumpalaikis eksperimentas, o aukšto lygio varžybos sugrįš į šią šalį ir ateityje.

„Šis čempionatas yra nuostabi galimybė salės futbolo augimui Lietuvoje. Dabar viskas priklausys nuo Lietuvos futbolo federacijos ir šalies politikų. Norite vystyti šalyje salės futbolą ar ne? Turite čia paties aukščiausio lygio varžybas, pačius geriausius pasaulio žaidėjus... Kur visa tai nuves? Tai priklausys nuo to, kaip šia galimybe bus pasinaudota.“


Portugalijos rinktinės treneris netiki, kad salės futbolas lietuviams yra pernelyg didelė egzotika. Pasak stratego, ši sporto šaka turi daug bendro su krepšiniu, todėl, atsakingoms institucijoms pasistengus, salės futbolo plėtra Lietuvoje gali turėti didelį potencialą.

„Šis pasaulio čempionatas lietuviams turėtų tapti pavyzdžiu, suteikti daugiau žinių ir idėjų plėtrai. Žinau, kokia stipri yra Kauno „Žalgirio“ organizacija. Žinau, kokia nuostabi yra Lietuvos sporto kultūra. Bet nejaugi ši šalis myli tik krepšinį?

Ties krepšiniu sportas nesibaigia. Salės futbolas turi daug panašumų su krepšiniu: kova iki paskutinės sekundės, emocijos... Žinoma, per vieną dieną salės futbolo tauta netapsite, bet galimybes tam turite. Viskas priklausys nuo futbolo federacijos ir šalies valdžios“, – sako J. Brazas.


Salės futbolo eksperimentas Lietuvoje baigsis jau po savaitės. Siekiant pagerinti čempionato lankomumą, 50 proc. nuolaidą bilietams organizatoriai taikys ir ketvirtfinalio etape.

Po ketvirtfinalio etapo stipriausios pasaulio komandos galutinai atsisveikins su Vilniumi ir turnyrą pabaigs Kaune, kur rugsėjo 29–30 dienomis bus žaidžiami pusfinaliai, o spalio 3-ąją finaluose kovojama dėl medalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)