Pedagogas, diplomatas, revoliucionierius ar net valytojas – prieš dvejus metus Prancūzijos futbolo federacijos (FFF) pasiųstą SOS signalą priėmusiam ir į nacionalinę komandą nuplauti gėdos dėmės sugrįžusiam Laurentui Blancui teko imtis nepavydėtinų pareigų.

Po skandalais apaugusio beviltiško pasirodymo praėjusiame pasaulio čempionate Prancūzijos rinktinė priminė širšių lizdą, kurį iškuopti patikėta auksinės dešimto dešimtmečio prancūzų kartos gynėjui. Nors pradžia nebuvo lengva, L. Blancas pademonstravo, kodėl praeityje užsitarnavo pravardę „Le President“ (išvertus iš prancūzų kalbos – prezidentas).

Naujasis treneris rado bendrą kalbą su Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) maištavusiais veteranais, užglaistė vidines rietenas ir galiausiai įveikė Europos pirmenybių kvalifikacijos barjerą.
„Kurdamas komandą turi susitaikyti su žaidimo svyravimais. Svarbiausias yra galutinis tikslas – tu jį arba pasieki, arba ne“, – savo darbo ypatumus nupasakojo specialistas.

Vieną tikslą Prancūzijos rinktinė jau įgyvendino, laukia kiti. Praėjusiais metais L. Blancas buvo pareiškęs, kad jo auklėtiniai neturi jokių šansų laimėti pirmenybes, tačiau tai gali būti tik patyrusio psichologo taktinis manevras. Nuo to, kaip „Les Bleus“ seksis Ukrainoje, priklausys tolesnė trenerio karjera, kadangi jo ateitis po Europos čempionato kol kas nežinoma.

Užmiršti praeities skaudulius Europos čempionate norėtų ir futbolo tėvynės sirgaliai. Anglijos rinktinė net nepateko į 2008 metų finalinį turnyrą, o praėjusiame planetos čempionate visus geriausius futbolininkus subūrusi komanda klupinėjo ir iškrito jau aštuntfinalyje.

Nerami buvo ir ši žiema: ekipos strategas Fabio Capello nusprendė pasitraukti iš pareigų. Motyvas – daugiau nei neįprastas: specialistas iš Italijos ir Anglijos Futbolo asociacija (FA) nesutarė, kas turėtų ryšėti komandos kapitono raištį.

Nors kone visa britiška žiniasklaida reikalavo F. Capello pakeisti Harry Redknappu, FA vadovai sukirto rankomis su Roy'umi Hodgsonu. Pastarasis pasirinko konservatyvią komandos sudėtį, kurioje nėra gynėjo Rio Ferdinando, tačiau įtrauktas du pirmuosius mačus čempionate dėl diskvalifikacijos praleisiantis puolėjas Wayne'as Rooney.

Anglijoje pakankamai kritiškai įvertintas faktas, kad R. Hodgsonas pirmenybę teikė žaidimo rinktinėje patirties jau sukaupusiems, bet šiame sezone neblizgėjusiems futbolininkams, o į Ukrainą keliausianti Anglijos rinktinė pavadinta geriausiu atveju orientuota į dabartį, o ne ateitį. Šiaip ar taip, rezultato anglams reikės čia ir dabar.

Kur kas mažiau žaidėjų pasirinkimo dilemų kilo Ukrainos komandos trenerių štabui, į pirmą treniruočių stovyklą pakvietusiam 15 futbolininkų iš Donecko „Šachtar“ ir Kijevo „Dinamo“ klubų. Tiesa, vyriausiajam treneriui Olegui Blochinui teko gerokai pasukti galvą sprendžiant, kuo užpildyti traumų išretintą vartininkų grandį, tad komandos lyderiai Andrejus Ševčenka, Anatolijus Timoščiukas, Andrejus Voroninas ir kiti Europos čempionate gali pristigti saugaus užnugario.

„Žinoma, namų sienos yra tam tikras privalumas, tačiau kartu jos užkrauna mums milžinišką atsakomybę. Visi jaučiame, kad tiesiog neturime teisės suklysti“, – dėl mažiau patyrusių žaidėjų savijautos nerimavo O. Blochinas.

Šilto ir šalto matęs futbolo vilkas, Ukrainos rinktinei su pertraukomis vadovaujantis jau septynerius metus, taip pat pabrėžė pirmo mačo svarbą. Ukrainiečiai Europos pirmenybėse debiutuos rungtynėmis su Švedijos komanda, kuri „švęs tik tada, kai laimės medalius“.

Tai – švedų vairininko Eriko Hamreno žodžiai. Juos ekipos žvaigždei Zlatanui Ibrahimovičiui su kompanija dar reikės pagrįsti realiais darbais. Vis dėlto patyrusių žaidėjų branduolį išsaugojusi komanda, šiame dešimtmetyje žaidusi visuose pasaulio ir Europos čempionatuose, išskyrus 2010-ųjų pirmenybes PAR, išties atrodo pakankamai pajėgi, kad pagadintų gyvenimą D grupės favoritams.

D grupės tvarkaraštis

Birželio 11 d. Prancūzija – Anglija (Doneckas)/Ukraina – Švedija (Kijevas)
Birželio 15 d. Ukraina – Prancūzija (Doneckas)/Švedija – Anglija (Kijevas)
Birželio 19 d. Švedija – Prancūzija (Kijevas)/Anglija – Ukraina (Doneckas)

Ukraina

FIFA reitingas: 50
Treneris: Olegas Blochinas
Europos čempionatuose žaidė: -
Geriausias pasiekimas: -
Komandos rezultatai finaliniuose Europos pirmenybių turnyruose: -
Komandos rezultatai atrankos į 2012 metų čempionatą varžybose: nedalyvavo

Švedija

FIFA reitingas: 17
Treneris: Erikas Hamrenas
Europos čempionatuose žaidė: 1992, 2000, 2004, 2008 metais
Geriausias pasiekimas: pusfinalis (1992)
Komandos rezultatai finaliniuose Europos pirmenybių turnyruose: 4 pergalės/5 lygiosios/5 pralaimėjimai
Komandos rezultatai atrankos į 2012 metų čempionatą varžybose: 8 pergalės/0 lygiųjų/2 pralaimėjimai

Prancūzija

FIFA reitingas: 16
Treneris: Laurentas Blancas
Europos čempionatuose žaidė: 1960, 1984, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 metais
Geriausias pasiekimas: čempionai (1984 ir 2000)
Komandos rezultatai finaliniuose Europos pirmenybių turnyruose: 14 pergalių/7 lygiosios/7 pralaimėjimai
Komandos rezultatai atrankos į 2012 metų čempionatą varžybose: 6 pergalės/3 lygiosios/1 pralaimėjimas

Anglija

FIFA reitingas: 7
Treneris: Roy'us Hodgsonas
Europos čempionatuose žaidė: 1968, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004 metais
Geriausias pasiekimas: pusfinalis (1968 ir 1996)
Komandos rezultatai finaliniuose Europos pirmenybių turnyruose: 7 pergalės/7 lygiosios/9 pralaimėjimai
Komandos rezultatai atrankos į 2012 metų čempionatą varžybose: 5 pergalės/3 lygiosios/0 pralaimėjimų

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją