Geidžiamiausias finalas – Ispanija prieš Portugaliją

Per turiningą karjerą net dešimtyje valstybių rungtyniavusiam 37-erių E. Jankauskui iš Europos čempionato dalyvių būrio sunku išsirinkti savo favoritus, nors kai kuriose rinktinėse vis dar žaidžia buvę lietuvio bendražygiai.

Trenerio keliu pasukusiam vilniečiui dabar įdomiau ne mintyse prikelti praeities prisiminimus, o pasisemti naujų idėjų.

„Žiūrėdamas rungtynes seku žaidimo braižą, taktines schemas. Pavyzdžiui, man įdomu, kaip žaidžia kairysis gynėjas, kai atakuojama dešiniu kraštu, kiek futbolininkų ginasi baudos aikštelėje keliant kampinį. Daugelio tokios detalės nedomina, o mane – net labai“, – paaiškino E. Jankauskas.

Praėjusį sezoną Maskvos „Lokomotiv“ (Rusija) klubo trenerių štabe užbaigusiam buvusiam ilgamečiui Lietuvos rinktinės puolėjui tobulas finalas būtų Ispanijos ir Portugalijos ekipų akistata. Tiesa, pirmadienio vakarą nedaug trūko, kad čempionų titulą ginantiems ispanams būtų tekę keliauti namo jau po grupių etapo. Peilio ašmenimis vaikščioję trenerio Vicente del Bosque auklėtiniai tik pačioje mačo pabaigoje įveikė kroatus (1:0), nors dvikova galėjo pasibaigti ir „La Roja“ eros pabaigą reiškiančia Kroatijos rinktinės pergale.

„Pagal rungtynių eigą, įvartį pirmi galėjo pelnyti ir kroatai. Prieš ispanus jie žaidė labai solidžiai“, – pažymėjo E. Jankauskas.

Rusijos rinktinė – gerokai pervertinta?

Europos ir pasaulio čempionai sensacingo fiasko išvengė, tačiau kai kuriems kitiems pirmenybių favoritams likimas buvo ne toks gailestingas.

„Didžiausias kuriozas – olandų nesėkmė. Pagal sudėtį jie nenusileido niekam iš savo grupės, bet prastas čempionato startas juos palaužė. Turbūt kažkas nutiko ir komandos viduje, nes vidinis klimatas visada atsiliepia žaidimui aikštėje“, – potencialiais čempionato finalininkais laikytos komandos kryčiu stebėjosi E. Jankauskas.

Tuo tarpu pakiliai turnyrą pradėjusių rusų ankstyvas pasitraukimas iš tolesnės kovos penkis kartus geriausiu Lietuvos futbolininku išrinktam snaiperiui nepasirodė netikėtas.

„Rusijoje visi šaukė, kad jiems teko labai lengvi varžovai. Tačiau lazda turi du galus: po pirmos pergalės jie turbūt per anksti patikėjo savo sėkme ir gavo skaudžią pamoką. Manau, rusams net būtų buvę geriau patekti į stiprią grupę, kur jie nebūtų laikomi favoritais.

Antra vertus, visus metus buvau šalia tų žaidėjų ir žinau jų tikrąsias galimybes, meistriškumą. Nesvarbu, kas ką rašo, bet realybė nebuvo tokia jau šviesi. Vienas rungtynes rusai, apimti euforijos, gali sužaisti labai galingai, bet ilgesniame turnyre jų žaidimo kreivė niekada nekyla į viršų“, – Rusijos rinktinės pajėgumu abejojo vienintelis lietuvis, praeityje su „Porto“ (Portugalija) ekipa triumfavęs Čempionų lygos ir UEFA taurės varžybose.

Aikštėje degina nereikalingus kilogramus

Laiko per televizorių sekti Europos čempionato aistras E. Jankauskas dabar turi apsčiai – kartu su vyriausiuoju treneriu Jose Couceiro „Lokomotiv“ klubą praėjusį mėnesį palikęs specialistas naujos darbovietės kol kas nesusirado.

Per atostogas tėvynėje E. Jankauskas nusprendė prisiminti žaidimo įgūdžius – puolėjas sužaidė rungtynes Vilniaus „Prelegentų“ ekipoje Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurės varžybose.

„Vieną dieną atsistojau ant svarstyklių ir pamačiau, kad rodyklė artėja prie triženklio skaičiaus. Šiek tiek išsigandau“, – paklaustas, kas paskatino grįžti į aikštę, juokėsi E. Jankauskas.

Primename, kad praeityje kelis sykius persigalvojęs E. Jankauskas trečią ir paskutinį kartą profesionalaus futbolininko karjerą sustabdė prieš metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)