Krepšinio specialistas, nepaisant itin sunkios pirmosios Lietuvos rinktinės pergalės 69:68 prieš Ukrainą, džiaugėsi rezultatu.

„Pagrindinis dalykas – turime pergalę, toks juk ir buvo tikslas. Mes visi – tiek treneriai, tiek žiūrovai – norime, kad būtų gražesnis žaidimas ir lengviau laimėtume. Manau, kitose rungtynėse tos įtampos tiek jau nebebus. Nes vis tiek spaudimas buvo mūsų pusėje: mes žaidžiame arti Lietuvos, daug žiūrovų, visi mus laikė favoritais ir tai krepšininkams persidavė, buvo juntamas tas nervingumas. Kaip sakoma, nusiprausėme po šaltu dušu ir dabar pirmyn į kovą toliau“, – teigė A. Gronskis.

Jis išskyrė abiejų komandų „centrų“ akistatą: Jonas Valančiūnas pelnė 19 taškų (7/16 dvitaškiai, 5/5 baudos) ir atkovojo 11 kamuolių, Kirilas Fesenka atsakė tuo pačiu – 19 taškų (9/13 dvitaškiai, 1/1 bauda) ir 11 sugriebtų kamuolių:

„Tiek Jonui nesisekė stabdyti savo oponento, tiek Kirilui. Ukrainietis išnaudojo savo kūną, nes yra stambesnis ir fiziškai stipresnis (sveria 127 kg – DELFI), ir grynai J. Valančiūną nusistumdavo“.

A. Gronskis iš arti yra matęs pirmuosius J. Valančiūno žingsnius profesionaliame lygyje – jis 2010-2012 m. buvo „Lietuvos ryto“ trenerio asistentas, todėl papasakojo, kaip uteniškis per tą laiką pasikeitė.

„Jis tapo ramesnis ir labiau pasitikintis savimi. Ir kai žaidžia derinį „ant ūselio“, dabar jau jaučiasi jo subrendimas – anksčiau būdavo daugiau jaunatviškos energijos. Tie prabėgę metai davė patirties. Dabar jis yra mūsų rinktinės lyderis – ta vieta, kurioje mes turime pranašumą prieš daugelį čempionato komandų. Daug kas mini, kad J. Valančiūnas dažnai neatmeta kamuolio, kai būna nepatogioje padėtyje, bet jam irgi yra sunku – reikia persiorientuoti į europinį krepšinį, kadangi NBA lygoje ginantis būna mažesnė pagalba.

Išvykęs į NBA jis pridėjo masės, tapo fiziškai tvirtesnis, o ta jo energija kovojant dėl kamuolių ir ilgos geros rankos, ką jis jau turėjo nuo pradžių, tai liko. Atsirado kitas judesių arsenalas žaidžiant nugara, solidumas ir stabilumas“, – tikino ekspertas.

Kur dingo M. Kuzminsko sparnai ir atsarginiai žaidėjai?

Kaip ir Jonas Kazlauskas, A. Gronskis pirmame Europos čempionato mače labai stipriai pasigedo Lietuvos rinktinės atsarginių žaidėjų indėlio – mūsų atsarginiai tepelnė 6 taškus per 54 aikštėje praleistas minutes (Lukas Lekavičius 3, Robertas Javtokas 2, Mindaugas Kuzminskas 1, Artūras Milaknis ir Domantas Sabonis – po 0), kai ukrainiečių atsarginiai – net 24-is.

„Žmonės, įėję į aikštę nuo suoliuko, turėjo duoti rezultatą, o treneris jo nesulaukė. Tuo momentu, kai įvykdavo keitimas, ukrainiečiai iš karto grįždavo į žaidimą. Tame ir buvo didžiausia bėda. Lukas Lekavičius gerai įėjo – ir gynyboje, ir puolime. Kitiems galbūt atsiliepė jaudulys. Startinis penketas tikrai labai gerai žaidė, jautėsi jo jėga (starto penketo žaidėjai pelnė net 63 iš 69 taškų – DELFI), dar tik reikėjo, kad nuo suoliuko nulaužtume mes juos“, – tvirtino specialistas.

Ar toks mūsų rinktinės žaidėjai paveikslas, kai visą komandą tempia 5-6 žmonės, liks per visą čempionatą?

„Ne, manau, kad tikrai ne. Mes turime tuos žmones, kurie nuo suolo ateina ir tikrai gali pelnyti taškus. Kitose rungtynėse vaizdas turėtų būti visiškai kitoks“, – įsitikinęs A. Gronskis.

Itin prastai pirma dvikova susiklostė M. Kuzminskui, kuris per 12 minučių tesukrapštė 1 tašką (0/3 dvitaškiai, 1/2 bauda), o jam būnant ant parketo lietuviai žaidimo atkarpą ukrainiečiams pralaimėjo net 18 taškų skirtumu (antras pagal šį rodiklį Artūtas Milaknis – su minus 8 taškais), kai, pvz., žaidžiant Pauliui Jankūnui, mūsiškiai varžovus triuškino 21 tašku.

„Mindaugas – tokio stiliaus žaidėjas, kad jam reikia įmesti, gerai sužaisti ir tada jis kaip ant sparnų. O jeigu jam nepasiseka puolime ir gauna kokį stogelį ar prameta iš geros pozicijos, iškart pasijaučia jo buksavimas. Bet jis neturi kur trauktis, privalo savyje surasti stiprybės. Jam reikia lengvų taškų, bėgimo į greitą puolimą – tokio laisvesnio žaidimo, nes poziciniame žaidime daug sunkiau. Vakar buvo toks klampesnis žaidimas: taškų nedaug, visi ginasi, susispaudę, išmušinėja. Jis neturėjo daug erdvės, galbūt tai jam ir neleido atsiskleisti“, – galimas blankaus puolėjo pasirodymo priežastis vardijo A. Gronskis.

Neparankūs latviai ir karštas J. Blūmas

Ekspertas nežadėjo lietuviams lengvo pasivaikščiojimo ir sekmadienio vakarą, kai jiems iššūkį mes D grupės šeimininkai latviai.

„Latviai vėl yra neparanki ir nestandartinė komanda, nes visi meta tuos tritaškius, todėl bus tikrai sudėtinga. Bet mes turime neišnaudotų resursų ir lygesnį atsarginių suolelį“, – aiškino jis.

Pasiteiravus, ar šiame susitikime jau atsiras vietos Antanui Kavaliauskui, A. Gronskis vylėsi, kad taip: „Latvių „centrai“ yra kitokie nei ukrainiečių, todėl J. Kazlauskas turės didesnį arsenalą ir galės kitaip žaisti bei mūsų aukštaūgius gynyboje keisti“.

Tuo metu paklaustas apie buvusį savo auklėtinį „Lietuvos ryte“ Janį Blūmą A. Gronskis ragino jo neužmiršti, nors pirmame ture į belgų (78:67) krepšį jis ir teįmetė 4 taškus.

„Jeigu jis bus karštas, tikrai gali pridaryti bėdų ir mesti ir iš 8, ir iš 9 metrų. Jis – pavojingas žaidėjas ir jį reikia saugoti ir neleisti metikui pataikyti to pirmo tritaškio. Kadangi kai jis pajaučia metimą, sustabdyti būna labai sunku“, – perspėjo ekspertas.

Laidoje „Du prieš du“ – dar daug dėmesio vertų A. Gronskio įžvalgų. Laidoje taip pat galite pamatyti ir karštus reportažus iš Rygos, kurioje šiuo metu dirba specialūs DELFI korespondentai.

Primename, kad antrą Europos čempionato mačą mūsiškiai žais sekmadienį 18 val. 30 min. su šeimininkais latviais.

Specialioje Europos krepšinio čempionatui skirtoje rubrikoje kasdien rasite visas naujausias žinias, komentarus, išskirtinius interviu ir vaizdo reportažus, galėsite sekti rezultatus iš visų „Eurobasket 2015“ arenų gyvai, susipažinti su turnyro tvarkaraščiu, komandomis, žaidėjais ir nuolat atnaujinama čempionato statistika: galite pažiūrėti čia.

J. Kazlausko komanda pasiryžusi dovanoti jums pergales, o mes pasirūpinsime, kad krepšinio fiesta būtų turininga ir nepamirštama.

* * *

Europos čempionatas keturiose šalyse (Latvijoje, Kroatijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje) vyksta rugsėjo 5-20 dienomis. Lietuvos krepšininkai D grupėje Rygoje grumsis su Latvijos, Čekijos, Estijos, Belgijos ir Ukrainos atstovais.

Europos čempionate bus kovojama dėl kelialapių į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Tiesiai į olimpiadą pateks dvi Senojo žemyno pirmenybių finalo dalyvės. Turnyre 3-7 vietas užėmusios rinktinės žais olimpinėse atrankos varžybose.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis Europos čempionato starte:

Rugsėjo 5 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Ukraina 69:68.

Rugsėjo 6 d. (Ryga) 18:30 Lietuva – Latvija

Rugsėjo 7 d. (Ryga) 15:30 Lietuva – Belgija

Rugsėjo 9 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Estija

Rugsėjo 10 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Čekija.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)