Po dienos pauzės lietuviai trečiadienį pratęs pasirodymą Senojo žemyno čempionate D grupės dvikova su estais.

Nors prieš tai sensacingai pralaimėjo Belgijos ekipai, dabar Jono Kazlausko auklėtiniai turėtų atsigriebti. Bent jau R. Radvila virš Estijos padangės nemato jokių prošvaisčių.

„Aš nelabai tikiu jų pergale. Nors sakoma, kad ir lazda gali iššauti. Vis dėlto galimybei, kad laimės estai, duočiau labai mažai procentų, tuo labiau, kad lietuviai bus supykę po nesėkmės prieš belgus. Jie juk ne tik gavo pylos nuo trenerių, bet ir gavo skambučių iš Lietuvos“, – kalbėjo 45-erių krepšinio treneris.

Žinutes į Rygą siuntė ir jis pats. Tik rašė ne apie rungtynes su Belgija. Specialistas iš Jurbarko praeityje A. Sabonio krepšinio mokykloje treniravo M. Kalnietį, kurį praėjusį sekmadienį sveikino su 29-uoju gimtadieniu. Bet atsakymo teko palaukti.

Pirmadienį būtent M. Kalniečiui buvo patikėtas kamuolys per lemiamą lietuvių ataką, nuo kurios apsigynę belgai dar suspėjo išplėšti pergalę.

R. Radvila pripažįsta, kad įžaidėjas paskubėjo atakuoti krepšį, bet kalti krepšininko prie kryžiaus jam neapsiverčia liežuvis prisiminus, jog M. Kalnietis nežaidė kone visą sezoną ir balandį ryžosi kelio operacijai.

„Mantas man ir taip didvyris. Puikiai žinau, kaip jis stengiasi dėl rinktinės. Prieš operaciją jis ir manęs klausė, ar verta ją daryti anksčiau, kad pasveiktų iki čempionato. Jis pats suprato, kad visiškai atsigauti nespės, sportinė forma nebus optimali. Pakalbame su juo, jis sako: baisiausia, kad nelabai jaučiu ritmo, negrįžta įgūdžiai. Todėl esu jam atlaidus. Negalėčiau net peikti jo dėl to metimo rungtynių su belgais pabaigoje. Taip, taktiškai Manto sprendimas buvo neteisingas. Bet jis juk pralaimėti nenorėjo. Ar galima pykti, jei žmogus save aukoja, švirkščia į kojas vaistus ir žaidžia už rinktinę?“ – retoriškai klausė R. Radvila.

Laidos „Du prieš du“ pašnekovas sirgaliams siūlė protingai pasverti lūkesčius, o Lietuvos rinktinės trenerių štabui – nuimti dalį spaudimo nuo M. Kalniečio pečių.

„Mūsų įprotis – prisiminti tai, kas bloga. Mantas tose rungtynėse atliko 13 rezultatyvių perdavimų (tai – naujas Europos čempionatų rekordas – DELFI), o mes kalbame tik apie tą paskutinį metimą.

Tiesa, jis pats visada stengiasi atsijungti nuo išorinių dirgiklių. Jeigu ką blogai padaro, užsidaro savyje, išgyvena viduje. Ir neskaito net žinučių telefone. Pasveikinau jį su gimtadieniu, o Mantas atsakė tik po dienos kitos, nes iki tol tiesiog neperskaitė“, – pasakojo R. Radvila.

Užtat jis neabejoja, kad trečiadienio vakarą tiek M. Kalnietis, tiek kiti Lietuvos krepšininkai bus kur kas geresnių nuotaikų.

Estijos rinktinę čempionato pradžioje nepadoriu skirtumu triuškino tiek čekai, tiek belgai. Ir tik pirmadienį Tiito Sokko auklėtiniai susigriebė bei rezultatu 78:71 pranoko ukrainiečius.

R. Radvilos nuomone, po 25 metų pertraukos estų pasiekta pergalė Europos pirmenybių finaliniame etape buvo labiau atsitiktinė.

„Laimėti prieš ukrainiečius estams padėjo daug sėkmės faktorių. Jie pataikė porą avantiūriškų tritaškių, pasigavo gerą bangą ir perlaužė rungtynes. Manau, ne tiek dėl savo meistriškumo, kiek dėl sėkmės. Tiesiog tądien jie pataikė tritaškius. Panašiai, kaip belgai rungtynėse su Lietuva“, – palygino treneris.

Ir ypatingo krepšinio atgimimo šiauriausioje iš Baltijos šalių jis nepastebi. R. Radvilos manymu, Estija tarp žemyno elito sugrįžo tik dėl padidinto pirmenybių dalyvių skaičiaus.

„Jeigu čempionate ir toliau žaistų 16 komandų, labai abejočiau, ar tarp jų būtų estai arba islandai“, – svarstė R. Radvila.

Nuo praėjusios vasaros jis eina Lietuvos jaunimo rinktinių vyriausiojo trenerio pareigas, todėl neblogai pažįsta ir kitų valstybių krepšinio jaunuolynus. Anot R. Radvilos, nepanašu, kad auganti Estijos rinktinės pamaina savo pasiekimais galėtų aplenkti dabartinę suaugusiųjų komandą.

Vis dėlto vienam žaidėjui tai padaryti jau pavyko. Nacionalinės komandos stratego T. Sokko sūnus Stenas Sokkas nukonkuravo savo vyresnį brolį Tanelį ir perėmė iš jo pagrindinio atakų organizatoriaus pareigas.

Būtent R. Radvila buvo atsakingas už individualų S. Sokko meistriškumą, kuomet šis žaidė Maskvos „Dinamo“ (Rusija) klube.

„Žinau jį kaip nuluptą. Neabejoju, kad žiūrėdamas rungtynes net atspėsiu, ką jis darys kiekviename epizode“, – šyptelėjo specialistas, dažnai rengiantis krepšininkams individualias treniruotes.

Rusijoje lietuvis dirbo daugiau nei septynerius metus, treniravo šios šalies jaunimo rinktines. Todėl R. Radvilai itin įdomus ir Rusijos nacionalinės komandos pasirodymas Europos čempionate. O jis antrą kartą iš eilės verčia visus rusų gerbėjus stvertis už galvos – visas trejas rungtynes pralaimėjusi Jevgenijaus Pašutino ekipa murkdosi A grupės turnyro lentelės dugne. Ir nieko keisto, kadangi dėl iki galo neaiškių priežasčių ir vidinių konfliktų rinktinėje nėra net aštuonių potencialių jos žaidėjų.

„Vyksta karas tarp skirtingų stovyklų, o dėl to visa Rusija grimzta gilyn. Dabar jau treneris jiems blogas, nors komandos sudėtyje turi tik vidutiniokus. Juk Sergejus Monia, Andrejus Voroncevičius savo klubuose niekada nebuvo lyderiai, kūrėjai, o čia turi imtis tokios atsakomybės“, – aiškino R. Radvila.

Daug bičiulių Rusijoje palikęs specialistas tiki, kad pakeisti situaciją gali Andrejus Kirilenka, išrinktas Rusijos krepšinio federacijos prezidentu vietoje nuolatiniais skandalais pagarsėjusios Julijos Anikejevos.

„Nemanau, kad Kirilenką tampys už virvučių. Jis turi autoritetą, su juo kalbasi ne tik valdžia, bet ir treneriai. Jo statuso turbūt neverta net lyginti su tos moteriškės, apie kurią anksčiau vargu ar buvote ką girdėję“, – įsitikinęs R. Radvila.

Intriguoja laidos „Du prieš du“ svečią ir paini situacija B grupėje, o ypač – skęstanti Ispanijos rinktinė. Vieni čempionato favoritų antradienio vakarą gavo antrą antausį – šįsyk nuo Italijos krepšininkų (105:98). Į rinktinę grįžusio Sergio Scariolo auklėtiniai dabar užima ketvirtą vietą, o jiems ant kulnų lipa pogrupio šeimininkai vokiečiai, su kuriais teks susikauti paskutiniame ture.

„Bus labai įdomu. Daugiau iš ispanų tikėjausi, bet, žiūrint realiai, jie turi pateisinamų priežasčių. Pavyzdžiui, jei po krepšiu stovėtų abu broliai Gasoliai, būtų visai kitas vaizdas. Kitas dalykas, kad ispanų varžovai žaidė labai nestandartiškai, ypač italai. Ispanijos rinktinė visada pasižymi tuo, kad labai gerai išanalizuoja priešininkus. O kaip tu išanalizuosi italus, kurių žaidime aiškios minties nėra, užtat bet kas gali pelnyti taškus?“ – dėstė R. Radvila.

Aiškesnę nuomonę jis turi apie C grupės komandas, viena kurių taps Lietuvos rinktinės varžove aštuntfinalyje. Žinoma, tuo atveju, jei nekils žemės drebėjimas ir lietuviai išvažiuos į Lilį.

R. Radvila sutinka, kad J. Kazlausko ekipai vertėtų bet kokia kaina pasistengti užimti pirmą arba antrą vietą grupėje tam, kad kitame etape nereikėtų stoti prieš C pogrupio favorites Graikiją ir Kroatiją.

Realiausia, kad kartu su jomis į aštuntfinalį žengs smarkiai nukraujavusios Slovėnijos ir Makedonijos komandos. Kuri iš jų šiame čempionate yra pavojingesnė?

„Manau, kad slovėnai. Makedonai per daug priklauso nuo tolimų metimų, o individualiai jie silpnesni. Tuo metu Slovėnijos komanda – gana jauna. Jos lyderiui Klemenui Prepeličiui – tik 22 metai. Tad noro ir charakterio slovėnai turi su kaupu, be to, kitaip nei makedonai, yra sunkiai prognozuojami. Todėl sakyčiau, kad Makedonija mums būtų geriausias variantas aštuntfinalyje. Šeštas jausmas man sako, kad ji šioje grupėje liks ketvirta“, – atviravo R. Radvila.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)