Skaičiavo bendrus pažįstamus

Kai D. Songaila 2003 metais persikėlė per Atlantą ir debiutavo NBA, D. Nowitzki jau buvo patyręs NBA krepšinio vilkas.

Per aštuonerius metus šie du krepšininkai niekada nerungtyniavo viename klube, tačiau lietuvis ir vokietis nesunkiai randa temų draugiškam pokalbiui.

„Žinai, anksčiau esu žaidęs su septyniais „Mavericks“ krepšininkais“, - bendrus pažįstamus kartu su D. Nowitzki skaičiavo D. Songaila.

Šeštadienį vakare Lietuvos ir Vokietijos rinktinių aukštaūgiai prasilenkė Mykolo Romerio universiteto sporto salėje, kurioje paeiliui vyko abiejų komandų treniruotės.

Puikiai nusiteikę krepšininkai šnektelėjo tarpusavyje, bet sekmadienį gera nuotaika trykš tik vienas iš jų. Nei Vokietijos, nei Lietuvos rinktinės kišenėje dar neturi bilieto į Europos čempionato ketvirtfinalį, todėl paskutiniame antro pirmenybių etapo E grupės mače varžovai pamirš visas tarpusavio draugystes.

Sustabdyti vienam – nėra šansų

Kaip sulaikyti tritaškius svaidantį, į baudos aikštelę nardantį, neuždengiama trajektorija kamuolį paleidžiantį ir dar puse akies komandos draugus stebintį 213 cm ūgio krepšinio monstrą? Atsakymo į šį klausimą turbūt bergždžia ieškoti tiek Europoje, tiek Šiaurės Amerikoje, kadangi D. Nowitzki jau seniai įrodė esantis vienas geriausių planetos krepšininkų.

„Dirbti teks visiems. Reikės bandyti išmušti jį iš ritmo, neleisti jam priimti kamuolio tose aikštės vietose, kuriose jis labiausiai mėgsta būti. Rungtynių metu žiūrėsime, kaip seksis Dirkui ir kaip seksis mums tvarkytis su juo. Man atrodo, kad vienas Dirko neuždengsi, todėl gintis turės visa komanda“, - apie artėjančią dvikovą su kolega iš NBA kalbėjo D. Songaila.
Jis ir Paulius Jankūnas greičiausiai bus tarp tų, kuriuos prieš Vokietijos rinktinės lyderį mes lietuvių strategas Kęstutis Kemzūra, nors trenerių štabo atstovai užsimena, kad dengti D. Nowitzki gali pamėginti ir žemesni, bet judresni žaidėjai.

Ginsis švariai

Žaisti gynyboje Lietuvos krepšininkams bus dar sunkiau, nes jie negalės pernelyg piktnaudžiauti pagalba tiesioginiam D. Nowitzki oponentui, kandangi atsiradusia erdve kaip mat pasinaudoti gali antrasis Vokietijos atstovas iš NBA – vidurio puolėjas Chrisas Kamanas – arba šiame čempionate blykstelėjęs gynėjas Heiko Schaffartzikas.

Kita vertus, trims Vokietijos rinktinės banginiams puolime likę krepšininkai talkina gana menkai, o lietuviai šiame mače galės pamėginti išnaudoti savo kozirį – didžiulį žaidimo intensyvumą.

- Galbūt dabar D. Nowitzki sportinė forma nėra tokia įspūdinga kaip praėjusiuose NBA finaluose? - po Lietuvos rinktinės treniruotės pasiteiravome D. Songailos

- Paklauskite jo paties (juokiasi – DELFI). Galbūt jis dar ir nėra pasiekęs formos piko, bet tokiam žaidėjui nėra didelio skirtumo, kada rungtyniauti.

- Grupės varžybose italai D. Nowitzki stabdė tiesiog daužydami jį iš visų jėgų. Lietuvių gynybos planas veikiausiai kitoks?

- Nelabai leidžia teisėjai ką nors daužyti. Ir taip visą laiką labai daug pražangų prisirenkame, be to, ir Nowitzki vardas arbitrams šį tą reiškia, todėl reikės bandyti stabdyti jį švariai.

- Kokių privalumų Vokietijos rinktinei suteikia Ch. Kamanas?

- Jis yra labai svarbus pliusas vokiečiams. Jis yra didelis žmogus, kuris gali ir sėkmingai sužaisti po krepšiu, ir įmesti iš vidutinio nuotolio, susirenka daugiausiai atšokusių kamuolių komandoje.

- Žaisti puolime prieš vokiečius bus lengviau nei prieš prancūzus?
- Nebus lengva nei prieš vienus. Taip, Vokietija – kitokia komanda nei prancūzų. Vokiečiai gal stipresni po krepšiais, todėl turėsime pataikyti savo metimus. Reikės žaisti greičiau nei mače su prancūzais – vis dėlto vokiečiai yra didesni, lėtesni, labiau propaguoja pozicinį krepšinį.
Reikės stengtis surengti daugiau greitų atakų.

- Laisvu laiku stebite kitos grupės varžybas?

- Žinoma, stebime – juk kažkada gali reikėti su kuria nors komanda susidurti. Dabar įspūdingiausiai ten atrodo makedonai. Gal jiems pradžia nebuvo labai sėkminga, bet dabar jie žengia be pralaimėjimų, o apetitas kyla bevalgant, kaip ir pasitikėjimas savimi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją