O buvo taip pat pirmadienis. Vakaras. Londono olimpinių žaidynių moterų 100 metrų plaukimo krūtine finalas. Ketvirtame baseino takelyje savo starto nekantriai laukė 15-metė lietuvė Rūta Meilutytė, netikėtai sukėlusi grandiozinį ažiotažą po atrankos varžybų ir pusfinalio.

Ji jau buvo pasiekusi Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prieš olimpiadą jai keltą ir taip gana aukštą tikslą – patekti į finalą, t. y. aštuntuką stipriausių plaukikių. Tačiau to jai buvo negana. Tiek atrankos varžybose, tiek pusfinalyje Rūta buvo absoliučiai greičiausia varžybų dalyvė ir prieš finalą visa Lietuva, bent pusė Didžiosios Britanijos, kurioje mūsiškė treniruojasi, ir didžioji dalis neutralių žiūrovų iš viso pasaulio, sulaikę kvapą, suspaudę kumščius ir net melsdamiesi, linkėjo 15-metei paauglei ir moksleivei to, kas prieš olimpines žaidynes praktiškai buvo neįsivaizduojama.

Viską pasako tas faktas, kad koeficientas už tai, kad R. Meilutytė iškovos olimpinį aukso medalį, lažybų bendrovėse buvo 66! Taigi jos galimybės triumfuoti buvo vertinamos maždaug 1,5 procento...

Nors olimpinį A normatyvą ji įvykdė būdama dar 14-os, apie pačią R. Meilutytę prieš už galvos ir širdies privertusį griebtis jos pasirodymą Londone žinojo labai nedaug kas, o tuo, kad ji gali iškart įsiveržti ant prizininkių pakylos, tikėjo apskritai vienetai – keli plaukimo treneriai, pora žurnalistų ir artimieji. Bet vos per vakarą ji tapo nacionaline (ir net tik) didvyre, kuriai buvo galima surengti atskiras sutiktuves, jos bendros nuotraukos olimpiniame kaimelyje prašė net JAV krepšinio rinktinės žvaigždės LeBronas Jamesas ir Jamesas Hardenas, o internetu sveikinimus siuntė tokios futbolo garsenybės, kaip Wayne'as Rooney ir Robinas Van Persie.
Lebronas Jamesas, Rūta Meilutytė ir Jamesas Hardenas

Grįžkime prie finalo. Lyg įtampos būtų per mažai, į vandenį be teisėjo signalo gerokai per anksti įšoko amerikietė Breeja Larson, startas buvo atidėtas kelioms minutėms, o visoms dalyvėms – įspėjimas, kad už kitą tokį manevrą bus iškart diskvalifikuota bet kuri suklydusi.

Pakartotinis startas. Galingai R. Meilutytės šuolis ir ji įgyja nedidelę persvarą. Po pusės distancijos lietuvė prieš B. Larson pirmauja 0,29 sek., o prieš šalia, trečiame takelyje plaukiančią rusę Juliją Jefimovą (ši finišavo tik septinta – DELFI), – 0,34 sek.

Visgi artėjant finišui Rūtos tempas kiek krenta, o ją pradeda sparčiai vytis patyrusi amerikietė Rebecca Soni. Abi sportininkės sienelę paliečia beveik kartu, bet lietuvė pirma – 0,08 sek. dalies! R. Meilutytė atsisuka į švieslentę ir užsidengia burną, tada atsisėda ant takelius skiriančios juostos ir triumfuodama iškelia rankas į viršų. Tribūnose su Lietuvos vėliava rankose švenčia prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Tai – istorija! Jauniausia visų laikų dalyvė, laimėjusi šią rungtį. Lietuva pelno pirmą medalį ir tai auksas! Tai yra fenomenalu! Švęsk, jaunoji ledi. Nuostabu! Rūta Meilutyte, puikiai padirbėta“, – už lietuvę nuoširdžiai džiaugėsi net užsienio TV komentatoriai.

Dar daugiau emocijų, bent jau iš pačios R. Meilutytės, prasiveržė per netrukus vykusią apdovanojimų ceremoniją, kai skambant himnui ir ant kaklo kabant aukso medaliui lietuvei veidu riedėjo džiaugsmo ašaros.

„Artėjant pakylai po truputį pradėjau suprasti, kas įvyko, ir aš pravirkau. Man sukilo visos emocijos. Stovėti ten buvo mano svajonė nuo tada, kai aš buvau maža. Aš svajojau atstovauti savo šaliai ir galbūt vieną dieną, tik tikrai ne šioje olimpiadoje, stovėti ant pakylos bei girdėti Lietuvos himną. Tikrai to nesitikėjau Londone ir man tai buvo tokia pasididžiavimo akimirka. Visiškas svajonės išsipildymas“, – prisimena, kaip jautėsi po gyvenimo pergalės, Rūta.

Verkiančių tikrai buvo ir Lietuvoje, ir likusiame pasaulyje. 15 metų ir keturių mėnesių (133 dienų) amžiaus R. Meilutytė – jauniausia Londono olimpiados čempionė ir visų laikų Lietuvos olimpietė, iškovojusi auksą.

R. Meilutytės auksas lažybų bendrovių buvo įvardytas didžiausiu Londono olimpinių žaidynių šoku – įvykiu, kuris buvo mažiausiai tikėtinas, bet vis dėlto įvyko.

„Tai – pirmas Lietuvos sportininkų medalis šiose žaidynėse ir jį iškovojote Jūs, jauniausia visų laikų Lietuvos Olimpinės rinktinės narė! Lietuva, sulaikiusi kvapą, stebėjo Jūsų pasirodymą žaidynėse nuo pat pirmųjų akimirkų. Savo pasiektu rezultatu Jūs nustebinote visą pasaulį ir, būdama tik 15-os metų, jau įėjote į olimpinio sporto istoriją. Olimpinis aukso medalis – didžiulis laimėjimas, o daugeliui sportininkų – ir didžiausias visos karjeros pasiekimas. Kartu tai pergalė, po kurios reikia dirbti dar sunkiau ir atkakliau, nes svarbu nuolat judėti pirmyn. Linkiu ir toliau taip pat kryptingai, ryžtingai ir valingai dirbti. Jūs – didžiulė Lietuvos viltis!“, – sveikino prezidentė.
Dalia Grybauskaitė ir Rūta Meilutytė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1088)