Ši pergalė buvo naudinga ir Lietuvos komandai, kuriai turkai turnyrinėje lentelėje jau yra nepralenkiami, o su Ispanijos komanda dar galima konkuruoti dėl geresnių pozicijų.

Tuo metu pasaulio čempionai ispanai su viena įskaitine pergale ir dviem nesėkmėm lieka ketvirtoje turnyrinės lentelės vietoje.

Įtempto mačo likimas sprendėsi paskutinėmis sekundėmis. Turkams pirmaujant 61:60 Ersanas Ilyasova blokavo lemiamą Sergio Llullo metimą, o Semihas Erdenas, likus žaisti 2 sek., baudomis įtvirtino pergalę.

Rungtynių pradžioje Ispanijos komanda po Ricky Rubio tritaškio išsiveržė į priekį (7:4), bet po nepilnos minutės priekyje jau buvo turkai, kai Omeras Asikas pelnė 4 taškus iš eilės (8:7).

Ispanų gretose įsisiautėjo Rudy Fernandezas. Iš pradžių gynėjas taikliai atakavo iš toli, vėliau sudrebino krepšį dėjimu, du taškus pridėjo Pau Gasolis ir varžybų favoritai visiškai perėmė iniciatyvą (14:8).

Tačiau minutės pertraukėlės paprašęs Turkijos rinktinės strategas Bogdanas Tanjevičius sugebėjo sureguliuoti savo auklėtinių žaidimą. Turkai iki ketvirčio pabaigos varžovus prisivijo (20:22).

Ispanijos ekipai per pirmąsias 10 minučių pusę taškų (11) surinko R. Fernandezas.

Antrajame kėlinyje, po sėkmingos Marco Gasolio atkarpos ispanai vėl šoktelėjo pirmyn (27:20), bet O. Asiko vedami turkai varžovus vėl pasivijo (30:31).

Netrukus jau Ispanijos komanda atsidūrė besivejančios vaidmenyje, kai tritaškį pataikė Keremas Tunceri (33:31). Dar vienu tolimu metimu Turkijos rinktinės persvarą prieš nuaidint didžiąją pertrauką skelbiančiai sirenai užfiksavo E. Ilyasovos tolimas šūvis (36:34).

Trečiojo kėlinio pradžioje K. Tunceri smeigė dar vieną tritaškį (39:34), tačiau netrukus turkų atakos įstrigo daugiau nei keturioms minutėms. Tuo metu Juanas Carlosas Navarro inicijavo Ispanijos rinktinės spurtą 9:0 (43:39).

Turkus pagaliau išjudino dar vienas E. Ilyasovos tritaškis (43:42). Netrukus su problemomis puolime susidūrė Ispanijos krepšininkai ir rungtynių svarstyklės vėl pakrypo į kitą pusę – Sinano Gulerio dvitaškis ir E. Ilyasovos taiklūs baudų metimai išvedė Turkiją į priekį (47:43).

Ispanijos komandai ketvičio pabaigoje padėjo atsitiesti Felipe Reyeso dvitaškis ir tikslus tolimas Jorge Garbajosos šūvis, tačiau sužaidus 30 min. priekyje vis dar buvo Turkija (49:48).

Vis dėlto pati atkakliausia kova dar buvo priešakyje. Ketvirtojo kėlinio pradžioje ispanams niekaip nesisekė persilaužti – po S. Erdeno dvitaškio turkai pirmavo 5 taškais (55:50). Vis dėlto ketvirčio viduryje savo ekipą gelbėti ėmėsi lyderiai R. Fernandezas ir Pau Gasolis – pirmasis smeigė eilinį savo tritaškį, o vidurio puolėjas dvitaškiu išlygino rezultatą (55:55).

Dar po minutės P. Gasolis pataikė vieną baudos metimą iš dviejų, o Turkijos komandoje dvitaškiu ir gražiu dėjimu atsakė E. Ilyasova bei S. Erdenas (59:56). Likus žaisti 2 su puse min. Ispanijos rinktinės strategas Sergio Scariolo buvo priverstas prašyti minutės pertraukėlės.

Dar kartą prie baudų metimo linijos stojęs P. Gasolis šįkart buvo tikslus abu kartus, tačiau ir turkų ataka buvo sėkminga – sėkmingai prasiveržė E. Arslanas (61:58).

Iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus minutei J. C. Navarro švelnino santykį (61:60). Turkai išnaudojo visą atakos laiką ir E. Ilyasovos tritaškis tikslo nepasiekė, bet puolime kamuolį atkovojo S. Erdenas. Vis dėlto ir E. Arslano ataka buvo netiksli ir kamuolį atkovojusiai Ispanijai lemiamai atakai liko 12 sek.

Jos metu puikią gynybą pademonstravo E. Ilyasova, likus žaisti 2 sek. blokavęs Sergio Llullo metimą. Ispanas iškart prasižengė prieš kamuolį pačiupusį S. Erdeną ir šis dviem baudom įtvirtino Turkijos rinktinės pergalę (63:60).

Ispanai sėkmingai iš žaidimo išjungė Turkijos rinktinės lyderį Hidayetą Turkoglu, kuris per 28 min. pelnė tik 2 taškus (1/5 metimų) ir 4 kartus suklydo, bet jį sėkmingai pavadavo komandos draugai.

Kituose F grupės mačuose šeštadienį susitinka Lenkija ir Serbija, o lietuviai žais su slovėnais.

Turkija: Ersanas Ilyasova 15 taškų (2/6 trit., 3/6 dvit., 3/4 baudų), Omeras Asikas 13, Semihas Erdenas (6 atk. kam.) ir Keremas Tunceri po 11.

Ispanija: Pau Gasolis (6/13 dvit., 4/6 baudų; 9 atk. kam.) ir Rudy Fernandezas (2/3 trit., 4/5 dvit., 2/2 baudų) po 16, Felipe Reyesas 8, Juanas Carlosas Navarro ir Marcas Gasolis (6 atk. kam.) po 7.

F grupės turnyrinė lentelė: (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, taškų santykis)


1. Turkija 3 0 234-205
2. Slovėnija 2 1 245-217
3. Serbija 2 1 212-209
4. Ispanija 1 2 207-213
5. Lenkija 1 2 227-239
6. Lietuva 0 3 209-251

Komentarai

Bogdanas Tanjevičius, Turkijos rinktinės vyr. treneris: „Labai svarbios rungtynės ir svarbi pergalė. Laimėjome kovą dėl kamuolių puolime, privertėme ispanus žaisti be greito puolimo.

Abi komandos rungtyniavo energingai. Mes kontroliavome žaidimo eigą, bet drama prasidėjo, kai mačo pabaigoje pradome kamuolį ir jie atliko pirmą savo kontrataką.

Mums oponentai neleido žaisti greitai, bet ispanai patys labiau saugojo savo užnugarį ir nerizikavo atakoje.

Esu patenkintas mūsų rezultatu. Dabar kovosime dėl palankesnės pozicijos F grupėje. Tikiuosi laimėsime dar ir važiuosime į Katovicus“.

Sinanas Guleris, Turkijos rinktinės žaidėjas: „Gerai gynėmės ir neblogai puolėmė. Turkijoje po „Efes Pilsen“ taurės turnyro supratome, kad patikimai gintis reikia 40 minučių“.

Sergio Scariolo, Ispanijos rinktinės vyr. treneris: „Atkaklios rungtynės, abi komandos stengėsi iki pat pabaigos. Turkai geriau sužaidė paskutines 4-5 minutes. Mes uždengdavome turkų krepšininkų pirmuosius metimus, bet jie atkovodavo kamuolį po mūsų krepšiu ir kartojo metimus. Dabar sutelksime dėmesį kitoms – artimiausioms rungtynėsms.

Reikia kontroliuoti kovą dėl kamuolio po savo krepšiu, o tada rengti greitą puolimą. Tą progą mes praradome. Abi komandos prastai pataikė.

Per paskutinę minutės petrauklėlę (likus 13 sek. – DELFI), pamačiau, kad turkai išleido keturis aukštus žaidėjus. Nusprendėme, kad gerai kamuolį valdantis Sergio Lullas veršis vienas prieš vieną. Jis savo oponentą įveikė, o ar paskutinio kontakto metu buvo pražanga, aš nežinau. Mes turime tai priimti kaip klaidą“.

Raulis Lopezas, Ispanijos rinktinės žaidėjas: „Mes žaidėme gerai, bet čia reikia išsaugoti koncentraciją visas 40 miučių. Per daug padarėme klaidų gynyboje, bet galėjome laimėti. Reikia toliau daugiau pozityvumo. Mes esame patyrę ir mokame išsisukti iš tokios situacijos. Turime laimėti dvejas kitas rungtynes (su Lietuva ir Lenkija – DELFI).

Turime likti vieninga komanda. Turkija dabar geriausios formos Europos čempionate. O mums reikia pailsėti ir laimėti kitas rungtynes“.

Į varžybų ketvirtfinalį pateks keturios geriausios grupės komandos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)