Sočio žiemos olimpinių žaidynių dailiojo čiuožimo programos kulminacija iš naujo atvėrė neužgyjančią šio sporto žaizdą, rašo JAV dienraštis „USA Today“.

Moterų varžybose po trumposios programos antrą vietą užėmusi A. Sotnikova ketvirtadienį sensacingai įveikė 2010 metų Vankuverio olimpinę čempionę ir Sočio žaidynių favoritę iš Pietų Korėjos Kim Yu-Na.

17-metės rusės laisvoji programa buvo įvertinta 149,95 balo. Tokio teisėjų dosnumo A. Sotnikova dar niekad nebuvo sulaukusi – asmeninį rekordą ji pagerino net 18,32 balo.

Nepaisant to, paskutinė ant ledo žengusi ir idealiai savo šokį atlikusi K. Yu-Na galutinių rezultatų laukė būdama tikra, jog aukščiausios pjedestalo pakopos neužleis niekam. Paskelbus teisėjų balus, net Rusijos vėliavos spalvomis nusidažiusios „Iceberg“ arenos tribūnos akimirką negalėjo patikėti, kad olimpinis auksas suspindės ant A. Sotnikovos krūtinės. Šešeriais metais vyresnę korėjietę ji pranoko net 5,48 balo. Dar labiau atsiliko bronzą laimėjusi italė Carolina Kostner.

„Carolina ir Kim čiuožė puikiai: geri šuoliai, puiki ekspresija, tiesiog brandus pasirodymas. Nesąžininga, kad jos šešiais balais pralaimi merginai, turinčiai nuostabių įgūdžių, bet ką tik atėjusiai iš jaunių amžiaus grupės“, – piktinosi 2002 metų Solt Leik Sičio olimpiniu čempionu šokiuose ant ledo tapęs prancūzas Gwendalis Peizerat.

„Liūdna, bet A. Sotnikovai padėjo tai, jog olimpiada vyksta Rusijoje. Su kuo tik kalbėjausi po varžybų, visi sutiko, jog rezultatas turėjo būti kitoks“, – stebėjosi buvęs olimpinės JAV dailiojo čiuožimo rinktinės treneris Audrey Weisigeris.

K. Yu-Na, po laisvosios programos paskelbusi apie karjeros pabaigą, veltis į žodžių mūšį nenorėjo, pabrėždama, kad tai nieko nebepakeis. Tačiau dailiojo čiuožimo pasaulis dar kartą užvirė nuo aistrų proveržio. Specialistai pastebi, kad A. Sotnikova atliko daugiau ir sudėtingesnių šuolių nei korėjietė. Bet tai nepaaiškina, kodėl dviejų įspūdingų šokių įvertinimai buvo tokie skirtingi.

Devyni teisėjai, vertinę čiuožėjų laisvąją programą, burtais buvo atrinkti iš 13-os Sočyje esančių arbitrų. Lyginant su trečiadienį vykusia trumpąja programa, šįkart nebeteisėjavo JAV, Pietų Korėjos, Didžiosios Britanijos ir Švedijos atstovai, kuriuos pakeitė arbitrai iš Rusijos, Ukrainos, Estijos ir Prancūzijos.

Čiuožėjams balus ketvirtadienį skirsčiusi rusė Ala Šechovceva yra ištekėjusi už Rusijos dailiojo čiuožimo federacijos generalinio direktoriaus Valentino Pisevo.

Savo ruožtu, ukrainietis Jurijus Balkovas buvo metams išmestas iš dailiojo čiuožimo po 1998 metais kilusio skandalo, kuomet Kanados teisėjas įrašė, kaip kolega bandė susitarti dėl teisėjavimo Nagano olimpinėse žaidynėse. Nešvarūs žaidimai slegia ir Prancūzijos, kuri mėgino susitarti su rusais per Solt Leik Sičio žaidynes, teisėjų sąžinę.

„Tai, kas nutiko ketvirtadienį, yra dar blogiau nei Solt Leik Sičio istorija, nes dabar teisėjai balus skiria anonimiškai. 2004 metais pakeitus teisėjavimo sistemą siekta didesnio skaidrumo ir objektyvumo, tačiau nutiko priešingai – įrodyti nešvarius žaidimus tapo dar sunkiau“, – konstatuoja „USA Today“ apžvalgininkė ir trijų knygų apie dailųjį čiuožimą autorė Christine Brennan.

Beje, konspiracijos teorijomis prieš Sočio žaidynes buvo apipinti ir amerikiečiai, kaip įtarta, sudarę sąmokslą su rusais. Spėliota, kad vieni padės porų varžybose triumfuoti Tatjanai Volosožar ir Maksimui Trankovui, o kiti pagelbės šokių ant ledo rungties favoritams Meryl Davis ir Charlie White'ui.

Abi poros laimėjo aukso medalius, bet užkulisių pagalbos jiems prireikė tikrai kur kas mažiau nei A. Sotnikovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (645)