Neįtikėtiną sportinę formą Sočyje pademonstravusi D. Domračeva triumfavo moterų biatlono 10 km persekiojimo, 12,5 km bendro starto ir 15 km asmeninėse lenktynėse.

Jos pasirodymą gyvai stebėjęs Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka jau po pirmojo atletės iškovoto aukso ją pradžiugino asmeniniu vizitu – jo metu buvo iškeltos vaišės, o D. Domračeva nustebinta olimpiniu ordinu, vardiniais saldainiais ir net gėlėmis iš prezidento sūnaus Nikolajaus rankų bei paties A. Lukašenkos bučiniu.

Dar didesnė šventė sportininkei iškelta pasibaigus olimpiadai. Vos nusileidus lėktuvui D. Domračevą žengė raudonu kilimu ir sėdo į autobusą, papuoštą užrašu „Daša – mūsų pasididžiavimas“ (rus. „Daša – gordost naša“), kuris ją vežė Minsko gatvėmis. Čia ją sveikino ir jai mojavo minios baltarusių.

Tai buvo tik pradžia: netrukus D. Domračevai buvo suteiktas Baltarusijos herojaus titulas. Ji tapo ne tik pirmąja taip pagerbta šalies moterimi, bet ir apskritai sportininke. Visi kiti dešimt Baltarusijos herojų vardą turintys – vyrai.

Be to, už tris aukso medalius D. Domračevai įteikta net 450 tūkstančių JAV dolerių (1 mln. 125 tūkst. litų) premija. Baltarusijos rubliais ši suma – dar gerokai įspūdingesnė.

Galiausiai Tarptautinė sporto žurnalistų asociacija (AIPS) ją išrinko geriausia Sočio žaidynių olimpiete (45 proc. balsų). Antrą vietą užėmė slovėnė Tina Maze (du aukso medaliai, 21 proc. balsų), trečią – norvegė Marit Bjoergen (trys aukso medaliai, 7 proc. balsų).

Tarp vyrų geriausiu paskelbtas 40-metis norvegas Ole Einaras Bjoerndalenas (28 proc.). Antras šiame sąraše liko Rusijos atstovas Viktoras Anas (27 proc.), trečias – prancūzas Martinas Fourcade (12 proc.).

Tiesa, norvegai už savo pasiekimus nesulauks jokio piniginio atlygio, nes Norvegija, kaip ir Švedija, Didžioji Britanija bei Kroatija, nusprendė savo olimpiečiams jokių premijų neskirti.

Šiuo klausimu gerokai labiau pasisekė tris aukso apdovanojimus ir vieną bronzą iškovojusiam Viktorui Anui, kurį Rusija paskatins 395,8 tūkst. dolerių (989 500 Lt).

Tuo metu moterų dailiojo čiuožimo varžybose triumfavusi jaunoji 17-metė Adelina Sotnikova gaus 125 tūkst JAV dolerių (313,85 tūkst. Lt).
Darja Domračeva
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)