Pirmadienį Rio ilgiau nei dvi valandas posėdžiavęs Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) nutarė trijų Rusijos plaukikų – Julijos Jefimovos, jos vaikino Nikitos Lobincevo ir Vladimiro Morozovo – ieškinių svarstymą nukelti antradieniui, nors teoriškai turėjo bylą išspręsti per parą, kadangi jau veikia olimpiniu režimu „sprendimui priimti – 24 valandos“.

Oficiali versija – CAS nori suformuoti bendrą poziciją visų į dopingą istorijas kada nors įsivėlusių Rusijos sportininkų atžvilgiu, pranešė J. Jefimovos agentas Andrejus Mitkovas.

Prieš tai jis socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino pora nuotraukų su Julija bei Rusijos olimpinio komiteto (ROK) atsiųstu raštu, kad jo atstovas nedalyvaus šiame svarstyme ir pasitiki CAS bei TOK kompetencija. Toks ROK žingsnis A. Mitkovą akivaizdžiai papiktino. Jis įtaria suokalbį ir tai pavadino sportiniu „Molotovo-Ribentropo“ paktu.

Julija Jefimova

Anksčiau Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) paskelbė, kad kiekvieno ruso likimas prieš pat žaidynes priklausys nuo specialios trijų žmonių komisijos, o diskvalifikuota plaukikė J. Jefimova padavė apeliaciją Tarptautiniam sporto arbitražo teismui. Taip pat pasielgė ir jos mylimasis N. Lobincevas bei V. Morozovas.

Tikėdamiesi jiems palankaus verdikto rusų plaukikai jau yra nuvykę į Rio, aklimatizuojasi ir vis dar puoselėja planus startuoti olimpiadoje.

Likus kiek mažiau nei savaitei iki žaidynių komitetas priėmė beprecedentį sprendimą – sušaukti išskirtinę trijų žmonių komisiją, nuo kurios ir priklausys rusų sportininkų skaičius Rio de Žaneire.

Rusų likimą nulemsiančią trijulę sudaro Pasaulinės šaudymo federacijos ir IOC medicininės komisijos vadovo pareigas einantis turkas Uguras Erdeneris, IOC atletų komisijos vadovė iš Vokietijos Claudia Bokel ir Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos viceprezidentas iš Ispanijos Juanas Antonio Samaranchas jaunesnysis, legendinio IOC prezidento sūnus.

Lygiai prieš savaitę IOC nusprendė, kar Rusijos sportininkų likimą nuspręs atskiros tarptautinės federacijos. Būtent tą jos ir darė visą savaitę – pavyzdžiui, tarptautinė plaukimo federacija prie žaidynių neprileido 7-ių kriterijų neatitinkančių rusų plaukikų (nulėmė ankstesnis dopingo skandalų šleifas), tarp kurių ir J. Jefimovos, tarptautinė irklavimo federacija žaidynėse dalyvauti apskritai leido vos 6-iems iš 28-ių rusų. Tačiau dabar kiekvieną iš šių diskvalifikavimo atvejų komisija nagrinės atskirai.

Kol kas žaidynėse leista dalyvauti 252 rusų sportininkams ir tai yra pati mažiausia delegacija per visą žaidynių istoriją nuo 1952-ųjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (390)