„Kai atvykome į Katalonijos sostinę, nustebome, kad nei oro uoste, nei centrinėse miesto aikštėse nepamatėme nė vienos afišos, kviečiančios į pasaulio krepšinio čempionato rungtynes. Ir viešbučio, kuriame apsistojome, darbuotojai nežinojo, kad Barselonoje vyks aštuntfinalio ir ketvirtfinalio kovos“, - paskambinęs iš Barselonos svetainei kaunozurnalistai.lt papasakojo Normundas Macius. - Mudu su broliu Nauriu galvojame, kad taip yra dėl to, kad Katalonija ir Ispanija, lyg Lietuva ir buvusi Sovietų sąjunga... Be to, čia nerungtyniauja Ispanijos rinktinė, o finaliniai čempionato susitikimai vyks Madride“.

Nauris Macius nustebo, kad Barselonos gatvėse daugelis juos atpažįsta, sveikinasi, kartu fotografuojasi. Ir net padėkoja, kad vienas iš brolių 2013 metais Kaune „pamokė“ Madrido „Real“ klubo išsišokėlį įžaidėją Rudy Fernandezą. Paaiškėjo, kad Ispanijos televizija ne kartą rodė abu „nusikaltėlius“, nors tik Nauris sudavė aukštaūgiui ir už smulkų chuliganizmą buvo nubaustas 1300 litų bauda, kai Normundas tik buvo šalia

Eurolygos prašymu, teismas iki gyvos galvos uždraudė abiems lietuviams lankytis visose Eurolygos ir FIBA organizuojamose varžybose (bet nubaustieji tokios nutarties negavo).

„Kai Lietuvos rinktinė žaidė kontrolines rungtynes namuose, mes be problemų buvome įleidžiami į rungtynes, tačiau nežinojome, kaip bus Barselonoje“, - sakė Normundas. - Įsigijome bilietus į tą pačią tribūną, kurioje buvo Tomo Balaišio - Sėklos suburti fanai. Rūmų apsaugininkai mus iš karto atpažino ir paprašė, kad sėstume priešingoje tribūnoje nei buvo susirinkusi didžioji dauguma lietuvių žiūrovų. Kartu su grupe tautiečių iš Londono taip plojome, skandavome, kad mūsų vyrai laimėjo!“

Tą patį sekmadienio vakarą broliai Maciai atėjo ir į rungtynes Australija – Turkija. Prieš patenkant į salę, dvyniams, apsaugos darbuotojams pakvietus, teko pabendrauti ir su Ispanijos policininkais. Pastarieji, įsitikinę, kad lietuviai nėra „teroristai“, neturi draudžiamų daiktų, yra blaivūs, įleido į didžiulę areną, kuri buvo pustuštė.

Broliai Maciai ir broliai Lavrinovičiai

Ispanams neįdomu, tačiau lietuviai turi žinoti, kad broliai visiškai atsisakė alkoholio, seniai ragavo ir alų, kuris Naurį Macių ir paskatino „pamokyti“ ispaną žaidėją. Pirmadienį ar antradienį broliai Maciai planuoja Barselonoje apsilankyti Eurolygos būstinėje ir pasikalbėti su jos vadovais apie keistą sankciją – draudimą lankytis krepšinio rungtynėse.

„Net žmogžudžiams, atlikusiems bausmę, nedraudžiama gyventi ir dirbti tame mieste, kur jie nusikalto“, - kalba Nauris.- O už mano poelgį, dėl kurio daug kartų atsiprašiau, nukentėjau ne tik aš, bet ir brolis.“

Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis, kuris po 2011 metų pasaulio jaunimo čempionato Rygoje pirmąkart susitiko su Maciais, pakvietė tenai buvusius TV laidos „Krepšinio pasaulyje“ žurnalistus nufilmuoti ir parodyti Lietuvai puikius oranžinio kamuolio aistruolius. Per trejus metus televizijos, spaudos, interneto dėka broliai dvyniai Lietuvoje tapo visiems žinomi. Nors jiedu toliau neįleidžiami į „Žalgirio“ areną Eurolygos rungtynių metu, broliai dažnai atvažiuoja į Kauną, Vilnių, Klaipėdą ir stebi LKL kovas.

Normundas ir Nauris Maciai, Barselonoje susitikę ir pasikalbėję su Arvydu Saboniu ir krepšininkais Darjušu ir Kšyštofu Lavrinovičiais, nusprendė į pasaulio krepšinio taurės finalo etapą neskristi. Niekas negali garantuoti, kad Madride lietuvių nebandys provokuoti arba net suimti, kaip kad buvo su Tomu Balaišiu - Sėkla.

„Mes, tikime, kad būsime reabilituoti. Bėda ta, kad mes lietuviai gyvename Latvijoje, todėl nežinia, kurios šalies žmogaus teisių gynėjai turėtų mums padėti“, - sako broliai Maciai. - Tačiau dabar svarbiausia, kad Lietuvos rinktinė puikiai sužaistų trejas paskutines - pačias svarbiausias savo rungtynes. Ispanijoje turime iškovoti medalius! Tuomet ir mes būtinai kartu su visais savo numylėtinius sutiksime Vilniuje!“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)