Elito naujokai laimėjo 1:0 (0:0).

Vienintelį rungtynių įvartį 60-ą min. pelnė puolėjas Joelis Pohjanpalo. Danijos vartininkas Kasperas Schmeichelis galėjo atremti varžovo smūgį galva, bet sužaidė negrabiai.

O rungtynių herojumi tapo jo oponentas Suomijos vartuose Lukašas Hradecky, 74-ą min. neutralizavęs auksinę danų progą.

Slovakijoje gimęs 31-erių Lėverkuzeno „Bayer“ (Vokietija) atstovas atmušė neužtikrintą Pierre'o-Emile Hojbjergo smūgį nuo 11 m žymos.

Nors aikštės šeimininkai mėgino išplėšti bent tašką, Suomijos ekipa gynėsi be didesnių klaidų.

Markku Kanervos auklėtiniai per visas rungtynes atliko vienintelį smūgį, kuris ir buvo pergalingas. Tuo metu danai smūgiavo 23 kartus, į vartų plotą pataikė 6 sykius.

Be to, Danijos ekipa kėlė 9 kampinius, kai varžovai – nė vieno, ir kontroliavo kamuolį 64 proc. laiko.


Mačas buvo pratęstas nuo 43-ios min., kai futbolininkai išgyveno košmarą medikams keliolika minučių gaivinant be gyvybės ženklų susmukusį Danijos rinktinės lyderį Ch. Erikseną.

Iš ligoninės atskriejus žiniai, jog žaidėjo būklė stabilizavosi, abi komandos sutiko užbaigti dvikovą tą patį vakarą.

Žaidėjams leista apie 20 min. apšilti, o Suomijos ekipa tuo metu aplodismentais sveikino danus, išsaugojusius komandos draugą.


Primename, kad šeštadienį Europos futbolo pirmenybių B grupės akistata tarp Danijos ir Suomijos buvo sustabdyta pirmo kėlinio pabaigoje, kuomet sąmonę prarado šeimininkų lyderis Ch. Eriksenas.

43-ią mačo minutę 29-erių Milano „Inter“ futbolininkas sukniubo aikštėje be jokio kontakto su varžovu. Komandos draugai ir oponentai meldėsi, kol medikai bandė gaivinti žaidėją.


Po keliolikos minučių pranešta, kad rungtynės yra nutraukiamos. Abi komandos ir teisėjai paliko aikštę, iš kurios ant neštuvų išgabentas ir Ch. Eriksenas.

Nors futbolininkas buvo dengiamas audeklais, nuotraukose matyti, jog ant veido jam uždėta deguonies kaukė. Danas atrodė sąmoningas.

UEFA pasidalino informacija, jog Ch. Erikseno būklė stabilizuota, futbolininkas jau ligoninėje. Tai patvirtino ir Danijos futbolo asociacija.

Žaidėjo agento žiniomis, Ch. Eriksenas kvėpuoja savarankiškai ir bendrauja su gydytojais.


Vėliau UEFA paskelbė, kad rungtynės tarp Danijos ir Suomijos bus tęsiamos, sužaidžiant likusias pirmo kėlinio minutės, po kurių sekė sutrumpinta 5 min. pertrauka ir antras kėlinys.

***

Danija FIFA reitinge užima dešimtą poziciją, pastaraisiais metais stabiliai kylantys suomiai žengia 54-i.

„Daniškas dinamitas“ nepasiekė 2016-ųjų Europos čempionato, nors prieš tai danai turnyre dalyvavo beveik be pertraukų, o 1992-aisiais pateikė vieną didžiausių staigmenų pirmenybių istorijoje laimėdami trofėjų.

Tuo metu suomiai šeštadienį minėjo debiutą: nei žemyno, nei pasaulio čempionatuose iki šiol jie nebuvo pasirodę.

Per visą istoriją komandos tarpusavyje žaidė net 60 kartų: 38 mačus laimėjo danai, 10 baigėsi lygiosiomis, 12 pergalių įsirašė suomiai.

Mačui Kopenhagoje teisėjavo anglas Anthony Tayloras.

Kitose šeštadienio B grupės rungtynėse Belgija 3:0 sutriuškino Rusiją.

Antrame ture birželio 16 d. Suomija grumsis su Rusija, o danai ir belgai aiškinsis santykius birželio 17 d.



Dėl pandemijos metams atidėtas didžiausias Europos futbolo renginys pirmą kartą apima net 11-ą skirtingų šalių miestų, kuriuose iš viso varžysis 24 rinktinės, o titulą gins Portugalijos atstovai.

Į atkrintamąsias varžybas iškops po dvi geriausias kiekvienos grupės komandas bei dar keturios iš šešių, užimsiančių trečias vietas pogrupiuose.

Lygiai mėnesį truksiančio turnyro nugalėtojai paaiškės finale Londono „Wembley“ stadione liepos 11 dieną.




Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)