Nors Ispanijos rinktinės kapitonas Sergio Busquetsas pirmuoju baudinių serijos smūgiu sudrebino virpstą, o šveicaras Mario Gavranovičius atsakomuoju smūgiu išvedė savo komandą į priekį, tačiau tai nepalaužė ispanų. „RB Leipzig“ klube žaidžiantis Dani Olmo galiausiai nutraukė ispanišką baudinių prakeiksmą, o po to Ispanijos rinktinės vartų sargas Unai Simonas pasirūpino, kad šveicarai pamirštų įvarčių skonį.

Atrėmęs du varžovų smūgius (o trečią žvilgsniu nulydėjęs virš skersinio) jis parengė sceną lemiamam Mikelio Oyarzabalio smūgiui. 24 metų „Real Sociedad“ ekipos futbolininkas nepaliko jokių šansų Šveicarijos rinktinės vartininkui Yannui Sommeriui pakartoti Europos čempionato aštuntfinalyje atliktą žygdarbį ir preciziškai tiksliu šūviu išvedė Ispanijos rinktinę į pusfinalį.

„Aš neturėjau teisės suklysti ir man pavyko realizuoti baudinį. Kai ėjau prie kamuolio mano galvoje tvyrojo sumaištis, o kelias atrodė labai ilgas. Bet aš neabejojau, kad mes laimėsime. Net po to, kai Busquestas nepataikė, aš pasakiau Simonui, kad jis atrems tris varžovų smūgius, nes tai yra jo vakaras ir jo rungtynės“, – teigė M. Oyarzabalis.

Savo ruožtu, geriausiu rungtynių žaidėju pripažintas Ispanijos rinktinės vartininkas pareiškė, kad šios baudinių serijos neturėjo būti, o jo komanda privalėjo laimėti per pagrindinį rungtynių laiką. „Jei tik galėčiau, atiduočiau geriausio rungtynių žaidėjo apdovanojimą Šveicarijos ekipos vartininkiu. Sommeris buvo tiesiog nuostabus, jis ne tik atrėmė baudinį, bet ir visų rungtynių metu demonstravo fantastišką žaidimą. Tik jo dėka Šveicarija apskritai išgyveno iki baudinių serijos. Tačiau futbolo dievai šį kartą buvo mūsų pusėje. Manau, kad mes nusipelnėme pergalės net ir be baudinių serijos. Kita vertus, esu labai laimingas, kad man pavyko padėti komandai ir mes visi drauge išlaikėme šį sunkų išbandymą“, – konstatavo Ispanijos rinktinės vartų sargas.

Europos čempionato aštuntfinalyje po baudinių serijos 5:4 pasaulio čempionus prancūzus namo išsiuntę šveicarai šį kartą realizavo tik vieną baudinį. Tikėtina, kad statistika būtų kitokia, jei nuo 77 min. jiems nebūtų tekę žaisti mažumoje, arba jei lemiamu momentu aikštėje būtų buvę komandos lyderiai Granitas Xhaka ir Xherdanas Shaqiri. Vis dėlto, po rungtynių šveicarai neieškojo pasiteisinimų. „Didžiuojuosi šia komanda, manau, mes padarėme daugiau nei kas nors tikėjosi. Tai buvo įsimintinas čempionatas, mes jautėme visos šalies palaikymą ir buvome kaip vienas kumštis. Deja, dar vienai pergalei to neužteko“, – pripažino Šveicarijos rinktinės vartininkas Y. Sommeris.

Dėl traumos rungtynių nebaigęs Shaqiri konstatavo, kad rungtynių pabaigoje žaidėjams stigo ne tik jėgų, bet ir koncentracijos. „Baudinių serijoje visų šansai vienodi, o laimėtoją lemia smulkmenos – truputis sėkmės, šiek tiek geresnė koncentracija, susikaupimas. Būtent to mums paskutinėje šių rungtynių fazėje ir pritrūko. Man asmeniškai buvo labai sunku stebįti tai iš šalies, tačiau aš nuoširdžiai didžiuojuosi komanda. Mes padarėme viską, ką galėjome, tiesiog šį kartą sėkmė šyptelėjo ispanams“, – teigė 3 įvarčius šiame čempionate pelnęs šveicaras.

Ispanijos rinktinės vyriausias treneris Luisas Enrique po pergalingo mačo neslėpė, kad pusfinalis – anaiptol dar ne kelio pabaiga. „Esu laimingas ir kupinas pasididžiavimo savo futbolininkais. Bet tai dar ne viskas. Būtų keista, jei patekę į pusfinalį mes pasakytume, kad pasiekėme savo tikslą. Mes visi norime žaisti finale ir laimėti čempionų titulą. Prieš čempionatą sakiau, kad esame viena iš septynių-aštuonių komandų, galinčių laimėti. Dabar esame tarp keturių geriausių, bet norime būti pačiais geriausiais“, – pareiškė L. Enrique.

Ispanijos rinktinė Europos čempionato pusfinalyje paskutinį kartą žaidė 2012 metais. Tada ispanai po baudini serijos 4:2 nugalėjo Portugaliją, o finale 4:0 įveikė Italiją ir trečią kartą per savo istoriją iškovojo Europos čempionų titulą.

Šį kartą Europos čempionato pusfinalyje Ispanija ir vėl susitiks su Italijos rinktine. Šios rungtynės Londono „Wembley“ stadione įvyks liepos 6 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)