Apie tai „Twitter“ žinute pranešė IPC spaudos atstovas Craigas Spence'as.

Andrejus Fomočkinas yra Baltarusijos Sporto ir turizmo ministerijos valdininkas ir šalies Respublikinio lengvosios atletikos olimpinio rengimo centro direktorius. Ministerija pareiškė, kad toks darbuotojo elgesys per žaidynių atidarymo iškilmes „nebuvo derintas“ ir yra „tik sielos šauksmas“.

A. Fomočkino poelgiu didžiuojasi Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

„Tai ir valstybės pozicija, ir kartu tai yra šalies prezidento pozicija, ir mūsų Parolimpinio komiteto prezidento pozicija. Mes esame solidarūs su Rusijos parolimpiečiais“, – pareiškė A. Lukašenkos atstovė spaudai Natalija Eismont.

Rusijos žiniasklaida ir valstybinės institucijos, sportininkai, politikai ir įvairūs visuomenės veikėjai vaizduoja A. Fomočkiną didvyriu.

A. Fomočkinui per atidarymo ceremoniją Rusijos vėliavą pavyko nešti tik ketvirtį stadiono rato, o vėliau ji buvo konfiskuota.

Rusijos parolimpinė rinktinė buvo diskvalifikuota iš Rio žaidynių dėl įtarimų masiškai vartojus dopingą.

Politiniai protestai parolimpinėse žaidynėse yra draudžiami. Apie tai Baltarusijos delegacija buvo perspėta iš anksto. Tačiau IPC nusprendė nebausti už incidentą Baltarusijos parolimpinį komitetą.

Vėliavą išskleidęs A. Fomočkinas yra Baltarusijos parolimpinio komiteto prezidento draugas, akredituotas dalyvauti atidarymo ceremonijoje.

IPC atstovas C. Spence'as sakė, kad Baltarusijos komiteto prezidentas aštriai kritikavo sprendimą uždrausti visiems Rusijos sportininkams dalyvauti parolimpiadoje, kai buvo paskelbta įrodymų, jog šioje šalyje sportininkai buvo įtraukti į valstybės lygmens dopingo vartojimo ir jo dangstymo schemą.

Rusija, svarbiausia Baltarusijos politinė ir prekybos partnerė, tradiciškai būdavo parolimpiados medalių rikiuotės lyderė. 2012-ais per žaidynes Londone rusų parolimpiečiai pagal iškovotų medalių skaičių liko antri po Kinijos.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad jo šalies parolimpiečių visuotinė diskvalifikacija „kertasi su teise, morale ir žmoniškumu“.

Rusija atsakydama organizavo alternatyvias žaidynes neįgaliems atletams. Trečiadienį įvyko jų tviskanti atidarymo ceremonija, joje pasirodė Rusijos kai kurios popmuzikos žvaigždės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)